Süti beállítások

​Melyik jobb, a keskeny vagy a széles téli gumi?

2024/01/30
Hasznos információk
Egyre több autótulajdonos hozza meg a döntését a nyári &eac...
Egyre több autótulajdonos hozza meg a döntését a nyári és téli gumik felszerelésével kapcsolatban olyképpen, hogy a nyári gumikat nagyobb átmérővel, szélesebb profillal és alacsonyabb oldalfallal választja ki a jobb kinézet érdekében + drága könnyűfém felni, míg a téli gumit lemezfelnire szerelteti, keskenyebb profillal, magasabb oldalfallal és kisebb átmérővel.

 
Ezzel kapcsolatban felmerül az örök vita tárgya, hogy a téli gumik akkor tapadnak jobban, ha keskenyebb a futófelületük, vagy akkor ha szélesebb?
Természetesen jó ötlet, ha a nyári és a téli gumi garnitúrát külön-külön felnire szerelve tartjuk. De vajon jó ötlet e, ha az egyik szett gumiabroncs mérete különbözik a másiktól?
Ebben a cikkben ezt a két kérdést járjuk körül kicsit részletesebben.
 

Mik a lehetőségek a méretekkel kapcsolatban?

 
Egyértelmű, hogy a nagy átmérőjű, szélesebb és alacsonyabb oldalfalú nyári és téli gumik szinte bármilyen autón jobban néznek ki, de meddig lehet elmenni a méretek megváltoztatásával? Mekkora változtatás nevezhető még biztonságosnak?
Már itt az elején fontos leszögezni, hogy a gumiabroncsok méreteit csak a jármű gyártója által meghatározott méretekig szabad megváltoztatni. A legális méretváltoztatásokról információt lehet szerezni az adott jármű kézikönyvéből/használati utasításából, vagy a gyártó internetes honlapjáról. Általában elmondható, hogy a személyautók többségénél csak egy vagy két méretváltoztatást szoktak feltüntetni, természetesen a biztonsági határokon belül.
Azért is fontos betartani a gyártó ajánlásait, mert a megadott határok túllépésével veszélyes helyzetekbe kerülhetünk, mivel az autó viselkedése a nagyobb kerekek miatt kiszámíthatatlanná váhat, vagy könnyen abba a hibába eshetünk, hogy olyan gumiabroncsot választunk, ami például már nem fér be a kerékjáratba, vagy még éppen befér, de a kerék rugózásakor gumi beleér a sárvédőbe.
 

Változik-e a autó vezethetősége, illetve menettulajdonságai a méretek változtatásával?

 
Természetesen változik. Ha szélesebb és alacsonyabb oldalfalú nyári vagy téli gumikat helyeztünk fel a járműre, valamelyest sportosabbnak érezhetjük az autó vezetését, a kanyarokban stabilabb lesz, pontosabbá válhat a kormányzás. Viszont ezért fizetni kell a komfortosság, a kényelmes utazhatóság feladásával, a jármű erősebben fogja az utastérbe küldeni az út egyenetlenségeit, megnő a jármű rázkódása és menetzaja is.
A szélesebb gumiabroncsoknak nagyobb a gördülési ellenállásuk, így megnő majd a jármű  üzemanyag fogyasztása is.
 

A szélesebb vagy a keskenyebb téli gumi a jobb a téli utakon?

 
100 százalékosan nem lehet eldönteni, hogy ez vagy az a méret e jobb a téli utakon, ugyanis a téli időjárási körülmények elég változatosak.
Ha csupán a téli száraz utakat nézzük, akkor egyértelműen a szélesebb profilú téli gumik lesznek nagyobb tapadást nyújtók, jobb fékteljesítményűek, egy szóval biztonságosabbak.
Viszont az esős, és főként a latyakos vagy havas utakon vitathatatlanul a keskenyebb téli gumik a jobbak, és nemcsak a tapadás és fékteljesítmény tekintetében, hanem az aquaplaning, vagy más néven vízen felúszás szempontjából is biztonságosabbak.