Süti beállítások

Megtalálni az igényeinknek leginkább megfelelő téli gumit hihetetlenül nehéz feladat.

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Sajnos, amennyiben SUV tulajdonosok vagyunk, akkor még annál is sokkal nehezebb, hi...
Sajnos, amennyiben SUV tulajdonosok vagyunk, akkor még annál is sokkal nehezebb, hiszen kevés a megbízható teszt, és az elérhető tartalom a témában.



Cikkünkben viszont kifejezetten azon négy SUV téli gumit fogjuk most részletesen bemutatni, melyek töretlen sikerükkel, a legjobb nemzetközi, vásárlói visszajelzéseket tudhatják magukénak.

Őket biztosan érdemes fontolóra venni, de lássuk, hogy még is miért!

 

A dobogó legfelső fokán: a Barum Polaris 3 4x4




A 2019-es SUV téli gumi tesztünk megkérdőjelezhetetlen győztese a Barum téli gumiabroncsa lett. 

Helyezését sajnos nem a zajszintjének, sem a száraz és nedves útfelületen történő tapadásának, vagy fékútjának köszönheti, mivel ezen kritériumok alapján mindössze egy teljesen átlagos, középkategóriás téli guminak felelne meg. 

Legkiemelkedőbb eredménye a lenyűgöző ár-érték arány mellett az, hogy a havas felületen mért tapadása a Dunlop, Continental, Vredestein, Michelin, és Bridgestone gumiabroncsait is jelentősen megelőzte. Így rendkívül gyors átlag tempót lehet vele diktálni az ilyen területeken. Ez pedig igazán nagy szó a mezőnyben. 

További pozitívumai az alacsony gördülési ellenállás, a kedvező üzemanyag-fogyasztás, és a viszonylag jó kezelhetőség bármilyen télies időjárási körülmény ellenére.

 

Stabil második: a Continental Winter Contact TS 850 P




Egyéni SUV téli gumi összehasonlító tesztünkön nem csupán az általános tapadási kritériumokkal kapcsolatos megfelelést vettük figyelembe. Leginkább olyan szempontokat helyeztünk előtérbe, mint a kopásállóság, és az ár-érték arány, hogy a leendő vásárlók ne csak jól, de okosan is döntsenek.

Így a technológiai innovációit tekintve biztosan jobb helyezést ért volna el a Conti TS850 P névre hallgató téli gumija, azonban az ár-érték aránnyal nem voltunk feltétlenül megelégedve.

Ettől függetlenül nemzetközi népszerűsége vitathatatlan: Második helyet zsebelt be az "AZ SUV" és harmadikat az Auto Build tavalyi tesztjein. Ez lenyűgöző eredmény. 

Irdatlanul alacsony gördülési ellenállás, kiváló teljesítmény havon, sőt dinamikus, és sportos magatartás jellemzi szinte bármilyen útfelületen (a szárazat leszámítva). A leglenyűgözőbb rész eredményeket pedig nedves úton érte el. 

Ez a téli gumiabroncs tehát garantáltan élvezhető, és biztonságos vezetést nyújt, persze cserébe meg is kérik az árát. 

 

Harmadik helyezettünk a Suv téli gumi teszten: Pirelli Scorpion Winter




A Pirelli prémium téli gumija felettébb meggyőzőnek bizonyultak a nemzetközi porondon. Bár azt érdemes tudni a márkáról, hogy nedves úton elérd eredményei mindig komoly vitákat váltanak ki. Sokan emlegetik, hogy erősen csúszásveszélyes a viselkedése, az ellentábor viszont erre rendszerint úgy reagál, hogy mindez csupán a sofőrök vezetési stílusától függő tényező. 

Mindenesetre, most beszéljenek a teszt eredmények.


Bár anno a 2017-es ADAC-on még csúnyán leszerepelt, 1 évvel később az Auto Bild SUV téli gumi tesztjén már a 2. helyet sikerült zsebre tennie a Scorpion Winter-nek. Ezt leginkább annak köszönheti, hogy elsöprő eredményeket mutatott száraz felületen. 

Legkirívóbb pozitívumai közé tartozik még a kiegyensúlyozottsága, dinamikus kezelhetősége, és az alacsony gördülési ellenállása. 

Amin pedig javítani kellene: az üzemanyag-fogyasztás, árszabás, valamint a picikét gyenge teljesítmény jégen.

 

Nem fért fel a dobogóra, még is bátran ajánljuk: a Hankook Winter i cept evo2 SUV




Az evo 2 egy ultra nagy teljesítményű, aszimmetrikus futófelülettel megáldott téli gumi. 
Többek között pedig ennek a kevésbé agresszív kialakítású futófelület mintázatnak köszönhető az, hogy egy kimondottan száraz, és nedves útfelület specialista. 

Vajon mi lett ennek a hátránya? Természetesen az, hogy a jégen elért eredményei különösen kiábrándítóak. A svéd Auto Motor & Sport magazin szakemberinek tesztjén 8 téli gumi közül, egyedül a Vredestein-t sikerült megelőznie a jeges pálya kritériumai alapján.

Mellette szól viszont, hogy felettébb megbízható a tapadása, illetve kezelése bármilyen jellegű hóban. Fantasztikusan halk, és kényelmes. Továbbá barátságos az ára is.

Egyik legfrissebb teszt eredménye a 2019-es AMS, ahol a 6. helyet sikerült megszereznie a 11 fős mezőnyből. Itt összességében "jó" minősítést kapott. Az kiemelt pozitívumainak pedig nagyjából azokat említették, amik fentebb már elhangzottak.