Süti beállítások

Itt a nyár - Csak tiszta autóklímával közlekedjen!

2024/01/30
Hasznos információk
Aki már autózott nyáron, annak nem kell túlmagyarázni mi egy a...
Aki már autózott nyáron, annak nem kell túlmagyarázni mi egy autóklíma előnye a nyári hőségben való közlekedés során, de azzal talán nincs mindenki tisztában, hogy milyen fontos a klíma megfelelően tisztán tartása, időnkénti karbantartása....
Aki már autózott nyáron, annak nem kell túlmagyarázni mi egy autóklíma előnye a nyári hőségben való közlekedés során, de azzal talán nincs mindenki tisztában, hogy milyen fontos a klíma megfelelően tisztán tartása, időnkénti karbantartása, a szűrők cseréje. Egy jól és hatékonyan működő klíma nemcsak a levegő tisztán tartásában segíthet, az autó párátlanítását is elvégzi. Viszont ha a szükséges karbantartásokat elhanyagoljuk, rossz esetben akár egészségügyi kockázatokkal is szembe kell néznünk. De mire is fontos, és javasolt figyelni a jól működő autóklíma érdekében?
  1. Fontos, hogy ne szalasszuk el a megfelelő karbantartásokat:
  • Mint minden szűrő, a pollenszűrő is eltömődik egy idő után, és nem tudja elvégezni a feladatát. A pollenszűrő az allergén anyagokon kívül több más szennyező anyagot is kiszűr a levegőből, mielőtt az utastérbe engedné. Ha nincs időben kicserélve, eltömődik, ami egyrészt csökkenti a bejutó tiszta levegő mennyiségét, másrészt az elkoszolódott szűrön könnyebben megtelepedhetnek bizonyos nemkívánatos kórokozók. Egyik jele lehet a pollenszűrő eltömődésének az autó ablakainak mind gyakoribb bepárásodása, vagy az autóban ülők kellemetlen közérzete. A pollenszűrő cseréjét legalább évente, vagy 10 – 15 ezer kilométer megtétele után ajánlott kicseréltetni.
  • A klíma rendszerét is célszerű évenként kitisztíttatni, és fertőtleníteni, ezzel is megakadályozhatók a kórokozók megtelepedése, és a kellemetlen szagok kialakulása. A klíma tisztítását bizonyos fokig házilag is meg lehet oldani, a hab tisztítást inkább kerüljük, viszont a klímatisztító sprayk aránylag jó eredményt érnek el, de teljes és 100 százalékos tisztaságot csak szakember tud elérni.
  • A klíma töltöttségének ellenőrzése is fontos, a hűtőgáz bizonyos fokú elvesztése tulajdonképpen normális, ezt bizonyos mennyiség után újra kell tölteni. Ha már nem hűt eléggé a klíma, akkor a klímahűtő megtisztítása is esedékes lehet, mint ahogy az elromlott, meghibásodott alkatrészek cseréje is.
  1. Bármilyen hibára utaló jellel találkozunk, soha ne hagyjuk azt figyelmen kívül!
  • Ha a klíma működésében  bármilyen rendellenességet tapasztalunk, célszerű azonnal szakemberhez fordulni. Például nem hűt a klíma olyan hatékonyan, zajok hallatszanak, furcsa szagok érződnek, stb.)
Néhány apró trükk a jól működő klíma érdekében:
  • Az autóval megállás előtt néhány perccel hamarabb jó megoldás a klímát kikapcsolni, mivel így a rendszerben lecsapódó nedvesség ki tud száradni. Ez azért ajánlott, mert egyébként a nedves közegben könnyebben megtelepedhetnek bizonyos kórokozók. Másodsorban ez arra is jó, hogy a szervezet elkezdjen hozzászokni a külső magasabb hőmérséklethez, és így nem éri akkora sokkhatás. 8 -10 Celsius foknál többre a kinti levegőhöz képest ne állítsuk a klímát, mert az már erősen terhelheti a szervezetet.
  • A nyári idényen kívül is ajánlják a klíma bekapcsolását legalább egy – két hetente, a folytonosabb használat nem engedi kiszáradni a tömítéseket, valamint a rendszerben helyenként keringő olaj is jobban eljut így a kenési helyekre. A klímát télen is bátran használhatjuk, főleg a párát tünteti el nagyon hatékonyan.