Süti beállítások

Így válasszon 175/70 R13 téli gumi mintát

2024/01/30
Hasznos információk
Ha már Ön is volt olyan helyzetben, hogy cserélnie kellett az abroncsot, akkor...
Ha már Ön is volt olyan helyzetben, hogy cserélnie kellett az abroncsot, akkor biztosan egyezik azzal, hogy a megfelelő gumit kiválasztani nem egyszerű dolog. Nem azért, mert nem lenne elég nagy a választék, inkább a legtöbbünknek ez a problémája, hogy azt sem tudjuk, hogy és mi alapján kezdjünk el keresni, miket figyeljünk meg, mely tulajdonságok a legfontosabbak. Képzelje el, hogy Önnek most kell 175/70 R13 téli gumi mintát választania, és fogalma sincs, hogy hol kezdje – ebben segítünk mi most.

Segítség gumiabroncs választáshoz

Elsősorban fontos tisztában lennünk azzal, hogy milyen méretű abroncsot keresünk, ugyanis ha a méret nem megfelelő, akkor a gépjármű elveszti a komfortját és a biztonságát is – lehet, hogy nem a hétköznapi utazás során, de egy váratlan szituációban lehet, hogy nem úgy reagál az autó, mint ahogyan elvárnánk –, ezért is nagyon fontos a megfelelő méret. Lehet méretet váltani, a 175/70 R13 téli gumi váltómérete is többféle lehet például, amely elsősorban a felni átmérőjétől, tehát az R után következő számtól függ.

A váltóméretet már könnyen kiszámolhatja bármelyik abroncs-webkereskedésben. Másodsorban érdemes ismernünk az autónk teljesítményét és azt, hogy mennyi terhet bír el – ezt is fel szokták tüntetni az abroncsokon is. Aztán azt is tudunk kell, hogy milyen a vezetési stílusunk és hogy főleg milyen terepen használjuk a kocsit. Ez után már csak az európai skálával foglalkozni, amely megmutatja, hogy egy-egy abroncs milyen környezettudatos – mekkora a zajszintje –, milyen üzemanyag-fogyasztás várható a használatával, illetve hogy milyen biztonságot nyújt a kocsinak a nedves talajon. Ezek alapján most elemzünk néhány 175/70 R13 téli gumi méretű abroncsot.


A legismertebb 175/70 R13 téli gumi minták

A 13”-as méret elsősorban olcsó gumikat jelent, hiszen ezek a régebbi kisautókra illenek, így nincs szükség nagyon drága abroncsmintákra. Természetesen vannak középkategóriás és még prémium márkás mintázatok is, de ezek kissé feleslegesnek bizonyulnak a régebbi autótípusokra. Ennek egészen egyszerű az oka: hiába rendelkezik nagyon jó tulajdonságokkal az abroncs, ha azok nem érvényesülnek egy olyan autónál, ami például nem tud nagy teljesítményt nyújtani, vagy nem használják hosszabb utakra stb. A 175/70 R13 téli gumi méretnél a budget kategóriás, olcsóbb termékek a legismertebbek, de mi kicsit érintjük a középkategória olcsóbb mintázatait is.
175/70 R13 téli gumi
Az egyik legolcsóbb 175/70 R13 téli gumi az Infinity INF-049, amely a középkategóriás személyautókra kiváló. Az Infinity gyár azt tűzte ki célul maga elé, hogy olyan abroncsokat hozzon létre a legtöbb méretben, amelyek a legtöbb igényt kielégítik, tehát nem tökéletesek, nem emelkednek ki egy tulajdonságban sem, de együttesen hordoznak egy elfogadható minőséget az abroncsban.

Ezt sikerült teljesíteniük az INF-049-ben is, amely „E” jelöléssel bír a nedves úton való féktáv és az üzemanyag-hatékonyság terén is – tényleg egy jó ár-érték arányt tükröz. A Kormoran Snowpro B2 szintén elég jó tapadást tud nyújtani a nedves és latyakos, téli utakon, ugyanakkor ennél semmi üzemanyag-hatékonyság nem érzékelhető. Előnye az Infninity-vel szemben, hogy alacsonyabb a zajszintje. A budget kategóriából kedveljük még a Kingstar SW40, a Debica Frigo2 és a Debica Frigo2 New, illetve a Taurus 501 mintákat.

Az egyik legjobb középkategóriás 175/70 R13 téli gumi a kissé gyengébb középkategória közül az Apollo Alnac 4G Winter, amely biztonságosabb, mint a többi, hiszen jó a tapadása a nedves talajon („C”), illetve még egy kis üzemanyag-hatékonyság is elérhető („E”) vele, a külső gördülési zajszintben pedig szinte a prémium kategóriákat veri a 68 dB-lel.