HÍVJ MINKET
MÉRET SZERINT
KERESÉS

Hol kötelező Európában a téli gumi?

Hol kötelező Európában a téli gumi?
2022. október 23.


 

Bár még ősz van, de lassan érdemes elgondolkodni, hogy időpontot kérjünk a gumisnál a szezonális abroncscserére, és a nyári abroncsokat téli gumira cseréljük.  Bár hazánkban meglehetősen elnézőek a törvények ebben a kérdésben, de a szomszédos országokban ez nem minden esetben van így. Ha tervezzük, hogy külföldön is közlekedünk a téli időszakban, mindenképp érdemes utána járnunk, hogy milyen szabályok vonatkoznak a téli gumi használatára az adott országban.

 
Országok, ahol kötelező a téli gumi

 

Európában nem egységes a téli gumi kérdése. Egyes országokban, mint az Egyesült Királyság, Spanyolország, Szerbia vagy Szlovákia, nem kötelező a használata, Norvégiában például ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott, akadnak azonban olyan országok is, ahol törvényileg kötelező téli abroncsra váltani télen.

 

Ausztria: november 1. és április 15. közötti időszakban kötelező a legalább 4 mm profilmélységű téli abroncs, de csak télies útviszonyok között. Érdemes tehát Ausztriába ebben az időszakban téli abronccsal közlekedni.

 

Csehország: a jelenleg érvényes szabályozás szerint ugyan nem kötelező a téli abroncs Csehországban, ugyanakkor a november 1. és április 1. közötti időszakban egyes szakaszokon jelezhetik közlekedési jelzőtáblákkal, hogy téli abroncsot kell használni az adott szakaszon, ezért célszerű eleve téli abronccsal közlekedni az országban. 

 

Észtország: december 1. és március 1. közötti időszakra előírják a téli gumi használatát, de az időjárás függvényében akár meg is hosszabbíthatják ezt az időszakot, erre mindenképp érdemes figyelni.

 

Finnország: december 1. és március 31. közötti időszakra kötelező a téli abroncs használata.

 

Németország: a jéggel vagy hóval borított útszakaszokon előírják a téli abroncs használatát. Ha a szabályt megszegő autós balesetet okoz, akkor magasabb bírságra számíthat, és a következő évi felelősségbiztosítási díjának a 30%-os emelkedésére is.

 

Izland: november 1. és április 14. közötti időszakban kötelező a téli abroncs használata.

 

Olaszország: hasonló a helyzet itt, mint Csehországban, mivel nem kötelező a téli abroncs, viszont egyes szakaszokon jelzőtáblák kötelezhetnek a használatára. Valle d'Aosta régióban október 15. és április 15. között viszont kötelező a téli abroncs.

 

Lett ország: a lett törvények értelmében a 3,5 tonna össztömegnél kisebb járművek esetében kötelező a téli abroncs használata a téli időszakban.

 

Litvánia: november 10. és április 1. közötti időszakban kötelező a téli abroncs használata.

 

Luxemburg: a téli abroncs használata kötelező jeges, illetve havas útfelületen, de törvényileg nem írják elő adott időszak között a használatát. Amennyiben a havas-jeges útszakaszokon megszegik a szabályt, és balesetet okoznak, akkor magasabb bírságra lehet számítani.

 

Románia: hasonló szabályok vonatkoznak a téli gumi használatára, mint Luxemburgban, itt is havas és jeges szakaszokon teszik kötelezővé a téli abroncs használatát.

 

Szlovénia: november 15. és március 15. között kötelező vagy a hólánc, vagy a legalább 4 mm profilmélységű téli gumiabroncs megléte.

 

Svédország: december 1. és március 31. közötti időszakban 'M&S', 'MS', 'M.S', 'M+S', 'M-s' vagy 'Mud and Snow' megjelölésű abroncsot kell használni, és a felszerelt abroncsok profilmélységének legalább 3 milliméteresnek kell lennie.

 

Magyarországon a jelenlegi jogszabályok értelmében nem kötelező a téli abroncs használata, a törvényben mindössze annyi szerepel, hogy az időjárásnak megfelelő abroncsot kell használni. Ezt persze értelmezhetjük úgy is, hogy télen télit, de a törvényi szabályok ezt nem írják elő.

 

A négyévszakos abroncsokat is elfogják téli gumiként?

 

Érdekes kérdés a négyévszakos abroncsok kérdése, hiszen ezek elvileg télen-nyáron használhatóak, nem véletlen hívják őket négyévszakos abroncsnak. Nos, azokban az országokban, ahol nincs törvényi előírás arra, hogy télen kötelező lenne a téli gumi használata, ott természetesen a négyévszakos abroncsokat is gond nélkül használhatjuk. Azokban az országokban, ahol kötelező a téli gumi télen vagy egy meghatározott időszakban, ott mindenképp célszerű figyelni arra, hogy milyen négyévszakos abroncsunk van.

 

Vannak ugyanis olyan négyévszakos abroncs, leginkább a prémium kategóriában, amelyek kaptak három hegycsúcs és hópehely jelölést, vagyis téli gumiként is elfogadják őket. Ezeket az abroncsokat általában elfogadják azokban az országokban is, ahol kötelező télen a téli abroncs.

 

Attól, hogy nem kötelező, még nem érdemes télen is nyári abronccsal közlekedni!

 

Bár hazánkban, és sok más Európai országban nem kötelező a téli gumi használata télen, még nem érdemes nyári abronccsal közlekedni. Nem véletlen, hogy télen és nyáron külön abroncs szettekre van szükség, hiszen a nyári és a téli viszonyok eltérőek, ezért az abroncsok kialakítása és gumikeveréke is más, hogy biztonságosan közlekedhessük. A nyári gumi télen nem fog annyira tapadni, és a fékút is nagyobb lesz, ami veszélyessé teszi a közlekedést. Emellett a nyári gumik télen sokkal jobban kopnak, így hamarabb lesz szükség új abroncsra. Célszerű tehát télen téli gumit tenni az autónkra, még akkor is, ha alapvetően ez nem kötelező.

További hírek

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
NE MARADJ LE SEMMIRŐL!
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként újdonságainkról: abroncs tesztek, gyártói ajánlások, aktuális kedvezmények.