Süti beállítások

Hogyan vásároljunk nyári gumit?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy hog...

Sokan felteszik maguknak a kérdést, hogy hogyan vásároljunk nyári gumit. A megfelelő nyári gumik kiválasztása ugyanis jelentős szerepet játszik a biztonságos közlekedésben. Azonban, ha nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel, akkor bizony elég nehéz feladat is lehet a nyári gumi vásárlás.

Hogyan vásároljunk nyári gumit – méret, címke, indexek

Először is fontos, hogy ismerjük a szükséges abroncsméretet. Az autó gyártója írja ezt elő és ez alapvető fontosságú, hisz az autó biztonsága és teljesítménye a megfelelő méretű abroncstól függ. A tulajdonosok az autó kézikönyvében, vagy a vezetőoldalon található címkén tudják leolvasni a pontos méretet, de erre az interneten is rá lehet keresni.

A méreten kívül fontos az is, hogy milyen az abroncs sebesség- és súlyindexe, előbbi a maximális sebességet, utóbbi a maximális terhelhetőséget mutatja meg. Ezeket az információkat is megtaláljuk az abroncs oldalfalán, illetve az autó kézikönyvében is. Vannak plusz dolgok is, melyeket egy abroncs esetében érdemes megfontolni, ilyen például a megerősített kivitel, ami azt jelenti, hogy például az abroncs jobban ellenáll a járdaszegély okozta sérüléseknek. Aztán vannak defekttűrő abroncsok is, erre minden gyártó más és más jelölést használ, így ezzel kapcsolatban is érdemes előre tájékozódni. Vannak olyan nyári gumik, melyek elérhetők defekttűrő változatban is, ez jó választás lehet sok esetben. Hisz így defekt esetén sem szükséges az azonnali abroncscsere, el tudunk autózni a legközelebbi olyan helyig, ahol az már biztonságosan kivitelezhető. Alapvető előírás a defekttűrő abroncsok esetében a TPMS rendszer megléte az autóban! Ennek hiányában TILOS felszerelni!

Egy egységes uniós szabály szerint minden abroncsnak rendelkeznie kell egy olyan címkével, amiről az alapvető tulajdonságait megtudhatjuk. Így azt, hogy milyen a nedves úton való kezelhetősége, az üzemanyag-hatékonysága és a zajszintje. Az előbbi kettőt egy A-tól E-ig terjedő skálán láthatjuk, ahol az A a legjobb osztályzat, míg a zajszintet decibelben megadva és A, B, vagy C osztályzattal ellátva. A címke igen sok mindent elmond egy abroncsról, azonban korántsem mindent.

Teljesítmény és használat – hogyan vásároljunk nyári gumit

Alapvetően fontos, hogy mindig az igényeinknek megfelelő nyári gumit válasszuk ki. Az igényeink alapját pedig az jelenti, hogy milyen az autónk. Hány éves, milyen a teljesítménye és hogy milyen gyakran és milyen utakon használjuk azt. Nyáron is vannak ugyanis kihívások, nem csak télen. Bár sokan úgy gondolják, hogy a téli vezetés a kompromisszumokról szól, a nyár viszont már az élvezetekről, ez koránt sincs így. Nyáron is vannak ugyanis kockázatok, mint amilyen az aquaplaning, azaz a vízen felfutás. Ez akkor alakul ki, amikor az abroncs nem tudja elvezetni a nagy mennyiségű vizet a gumi felületéről, így elvész az abroncs és az útfelület közti kapcsolat, ezáltal pedig az autó irányíthatatlanná válhat. Ez igen-igen kockázatos, tehát ha nyári gumit vásárolunk, figyeljünk arra is, hogy milyen az aquaplaning elleni védelem.

Tesztek, vélemények, tapasztalatok

Sok autós szívesen megosztja tapasztalatait az interneten, akár különböző fórumokban, akár a webáruházakban, ha erre van lehetőség. Igaz ez akkor is, amikor nyári gumit vásárolnak. A valós tapasztalatok – eltekintve a kiugróan jó vagy kiugróan rossz értékelésektől – hasznos alapul szolgálhatnak a választás előtt. Azonban itt vannak a tesztek is, melyek szintén releváns információkat nyújtanak.

Több autós szervezet, szaklap teszteli rendszeresen a különböző abroncsokat, és vizsgálják meg független körülmények között, hogy melyek a legjobbak fékezhetőségben, száraz és nedves úton való kezelhetőségben, de megnézhetik a zajszintet, kopásállóságot és így tovább. Az egyik legjobban várt teszt az ADAC, a német autóklub idén is több abroncsot tesztelt.

Az ADAC a legnagyobb autóklub és autós szervezet Európában, általában két méretet tesztelnek, az idei év azonban különleges volt. Ötven abroncsot vettek górcső alá, a szervezet ötvenéves jubileuma alkalmából. A vizsgált méret idén az igen gyakori 205/55 R16 nyári gumi méret volt. Két különböző szempontban összegezték a vizsgálatot, egyrészt a vezetésbiztonsági szempont szerint pontozták az abroncsokat, másrészt megjelent egy új szempont, a környezettudatossági. Ezek 70-30 arányban játszottak szerepet a végső rangsornál.

Az első helyen a Goodyear EfficientGrip Performance 2 és a Continental Premium Contact 6 végzett holtversenyben, a sorban a Michelin Primacy 4+ és a Bridgestone Turanza T005 a következő, majd a Nokian Wetproof, a Falken Ziex ZE310 Ecorun, ezt a Continental UltraContact követi, majd a Kumho Ecsta HS52. A következők pedig: Hankook Ventus Prime4, Nexen N’Fera Primus. Alapvetően az élen a prémium abroncsokat találjuk és ez is egy szempont lehet a vásárlásnál. Prémium, középkategóriás és olcsó abroncsokat is találunk a kínálatban, általában a prémiumok a legjobbak, ezek minőségben, tartósságban és üzemanyag-hatékonyságban is kiemelkedőt nyújtanak. Tehát a hogy vásároljunk nyári gumit kérdésre a választ eszerint is megfogalmazhatjuk: ha kiváló teljesítményt és minőséget szeretnénk, prémium abroncsot vásárolunk, a megbízhatóságot és tartósságot megtaláljuk a középkategóriában is, ha az alacsony ár a fontos, akkor a budget kategória a válasz.