Süti beállítások

Hankook Ventus Prime 4 – a fejlesztés folytatódik.

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A Hankook bemutatott nek?...

A Hankook bemutatott nekünk nyári újdonságát - a Ventus Prime sorozat 4. generációját. A régebbi Ventus Prime 3 modellhez képest különösen a kezelési kényelem javulását és a nagyobb futásteljesítményt ígéri. Reméljük, ahogy Optimus vezér megnyerte a csatát a Transformers filmben, úgy a Ventus Prime 4 is megnyeri a csatát a nyári időjárás különféle buktatóival szemben. 

Bonyolultabb kialakítás, új keverék és módosított blokkok

A Ventus Prime 3-mal ellentétben a Ventus Prime 4 több hornyot és lécet tartalmaz a kialakításban. Ezek célja a jobb kezelhetőség vezetés közben. A fő változás a 3D lamellákra való átállás, amelyek megakadályozzák a gumiabroncs nagy deformációját. A futófelület blokkjainak ferdesége is hozzájárul ehhez, így a blokkok kevésbé hajlanak meg, és az abroncs nem veszíti el alakját. Ezt a technológiát már több gyártó alkalmazza, főleg négyévszakos abroncsoknál, ahol a kis deformáció fontos, hiszen az abroncsnak rendelkeznie kell a téli és a nyári abroncsok jellemzőivel is.

Megszokhattuk már, hogy a gyártók mindig az új keveréket emlegetnek a gumik bemutatásakor. A mai technológia korában több lehetőség kínálkozik a vegyületek módosítására, és mindenki keresi a megfelelő módot, hogy spóroljon a természetes gumi felhasználásán, és helyettesítse azt hasonló és természetesen jobb tulajdonságokkal rendelkező szintetikus anyagokkal. A Ventus Prime 4 esetében az új keverék többek között kevesebb kopást és nagyobb futásteljesítményt kíván biztosítani. Ahogy a képen is látszik, a Ventus Prime 3-hoz képest 20%-kal nőtt a futásteljesítmény.


Ha nyáron kirándulni vagy más hosszabb útra indul autóval, akkor valószínű, hogy nyári esővel vagy viharral találkozik. A Hankook is gondolkodott ezen, és javította a futófelület blokkjait, hogy jobban elvezesse a vízet, és főleg hogy lerövidüljön a fékút. Az új Ventus Prime 4 blokkjai kifelé íveltek, ami hatékonyabbá teszi a vízelvezetést az abroncs alatt, és csökkenti a blokkok kopását.

Zaj, zaj és még egyszer gumizaj

A Hankook korábban is küzdött a gumiabroncsok zajával. A Ventus Prime 4 áttörés lesz, és a Hankook végre talált egy zajfegyvert? A Low Noise technológia állítólag csökkenti a gumiabroncsok zaját. Az összetett kialakítás első ránézésre az airless (levegő nélküli) gumiabroncs-technológiát idézi, amelyet több gyártó is fejleszt a klasszikus légtöltésű abroncs helyettesítésére. A blokkok falait visszhangmentes kamra elemei borítják, amely blokkolja a zajt és így alacsony zajszintet biztosít. Ha ez a megoldás valóban segít, a Hankook ismét egy lépéssel feljebb lép az abroncsgyártók között.

Javult a Ventus Prime 4 a Ventus Prime 3-hoz képest?

Egyértelműen igen, a gyártó szerint. Bár nem minden szegmensben. Hankook azokra a kategóriákra összpontosított, amelyeket javítania kellett, és saját tesztjei szerint ez sikerült is neki. Látható a javulás a Ventus Prime 3-hoz képest.

A Ventus Prime büszke utódja 

Hankooknak vannak elképzelései, és tudja, mit csinál. A kopás csökkentése és a futásteljesítmény növelése manapság trend. Ez a járművek villamosításának is köszönhető, ugyanis az elektromos autókhoz nagyobb teherbírású és tartósabb abroncsokra van szükség. Kíváncsian várjuk a nyári tesztek eredményét és a sofőrök értékelését. A Hankook Ventus Prime 4 egy kompakt abroncsnak tűnik, amely ugyanolyan erős lehet a különféle nyári időjárási ingadozások között. A személygépkocsik legszélesebb szegmenséhez tervezték, és 16-tól 20-ig terjedő átmérő méretben gyártják majd, a legnagyobb választék pedig 16 és 17-es átmérőjű. Az új Ventus Prime 4-re azonban nyárig várni kell.