Süti beállítások

Figyeljen a nyári gumi cseréjére!

2024/01/30
Hasznos információk
A nyári hónapokban az év b&aa...
A nyári hónapokban az év bármely más időszakánál gyakrabban gurulunk autóval az utakra, hiszen a jó idő a szabadba csalogat, és a nyaralások, hosszú hétvégék alkalmával a saját autó a legkényelmesebb közlekedési eszköz.
Nem mindegy azonban, hogy milyen állapotban van a gépjármű, ebben pedig döntő szerep jut a gumik minőségének. Látva a nyári gumi árakat azonban, sokan elgondolkodnak azon, hogy vajon megengedhetik-e maguknak a cserét. A közlekedés biztonsága érdekében mindenképpen ajánlott a minimális profilmélység elérése előtt új szettet vásárolni, ezzel megelőzve a koccanásokat és a balesetveszélyes szituációkat.

Mikortól szükséges a nyárigumi csere?


Amint a hőmérő higanyszála tartósan is hét fok fölé emelkedik, a téli abroncsot feltétlenül ajánlott lecserélni. Nem véletlen hívják fel ennek szükségességére a szakemberek rendszeresen a figyelmet, hiszen a nyári gumi mind anyagösszetételében, mind felületi kialakításában különbözik a téli változattól. A meleg hónapokban használatos abroncsoknak a hitelmindenkinek.hu személyi kölcsön szakértői szerint is egészen más követelményeknek kell megfelelniük a forró aszfalton, így ha téli szettel gurulna az utakra, azok nem csak rendkívül gyorsan elhasználódnának, de a megfelelő tapadásról sem tudnának gondoskodni. További probléma a nem évszaknak megfelelően használt gumikkal, hogy a téli változat nyáron rendkívül hangos, és sokat is fogyaszt.

A tavaszi gumicsere alkalmával már érdemes megnézni a profilmélységet, és ha a tavalyi gumik nem felelnek meg a követelményeknek, akkor azonnal a csere mellett célszerű dönteni. A minimális profilmélység nyári gumik esetében 1,6 mm, de sok szakember már a 3mm-es határ elérésekor javasolja a cserét.

Persze jogosan merülhet fel a kérdés, hogy mégis miből finanszírozza a teljes szettet, amikor az akár jelentősen képes megterhelni a családi kasszát. A hirtelen jött anyagi szükséghelyzetben akár a személyi kölcsön is megoldást jelenthet. A Hitelmindenkinek Provident kölcsöneihez gyorsan hozzá lehet jutni, ezzel a mihamarabbi biztonságos közlekedést célként kitűzve.

Nem csak a profilmélység számít!


Fontos tisztában lennie azzal, hogy nem csak a profilmélységre ajánlott ügyelnie a gumik átvizsgálásakor, hanem az esetleges sérülésekre, és természetesen az abroncs korára is. A DOT szám jelzi a gyártási időt, ennek első két számjegye utal a hétre, a második kettő pedig a gyártási évre. Számunkra ez utóbbi a fontos, hiszen a tíz évnél öregebb abroncsokat attól függetlenül le kell cserélni, hogy milyen állapotban vannak.

Előfordulhat, hogy csak ritkán gurult az utakra, és a csere is elmaradt már ennek megfelelően sok év óta. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az abroncs megfelelően is viselkedik majd használat közben. Az idő vasfoga bizony nyomot hagy állapotán kopottságtól függetlenül.


Tárolja körültekintően!


Végül, de nem utolsó sorban szeretnénk felhívni a gumik tárolásának fontosságára is figyelmét, hiszen hiába vettük meg méregdrága áron az új szettet, ha a téli hónapok idején lecserélt nyári gumikat helytelenül tároljuk. Fontos, hogy a kerékre szerelt abroncsokat egymásra fektetve, a leszerelteket pedig állítva tároljuk, méghozzá néhány hetente kissé átforgatva azokat.

Ajánlott ügyelni a guminyomásra is, de nem elhanyagolható szempont a hőmérséklet sem. Legjobbnak a száraz, fénytől védett helyek bizonyulnak. Óvjuk a napfénytől, a melegtől, a vegyi anyagoktól, és a nedvességtől is a nyári gumikat, így jó eséllyel jövő nyáron is kiváló állapotban állnak majd rendelkezésünkre, ezzel megelőzve, hogy újabb vásárlásra legyen szükség!