Süti beállítások

Ezért fontos a nyári gumi sebességindex

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Amikor abroncsot vásárolunk, érdemes megn?...

Amikor abroncsot vásárolunk, érdemes megnézni azt, hogy milyen a nyári gumi sebességindexe. De hogy mit is jelent ez? A gumi sebességindexe egy számérték, ami megmutatja az abroncs maximális sebességét, amelyen a gumi még biztonságosan használható. Általában egy betűvel van jelölve és azt, hogy az egyes betűk milyen maximális sebességet jelölnek, az interneten tudjuk megkeresni, számos helyen elérhetők.

Hol található a nyári gumi sebességindexe?

A sebességindex betűkódja az abroncs oldalán található, általában a méret jelölése után. Például ha azt látjuk, hogy 205/55 R16 91V, akkor tudhatjuk, hogy a V a sebességindex. Ez 240 km/órát jelent. A sebességindex az abroncs tervezett maximális sebességét jelöli, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy V sebességindexű abroncs 241 km/órás sebességnél kidurran. Csupán azt, hogy 240 km/órás sebességig biztonságos a gumiabroncs használata. Tehát e felett tartósan használva károsodik az abroncs. Hogy miért fontos ez? Alapvetően a biztonságos közlekedés szempontjából van kiemelt jelentősége a sebességindexnek.

Ezt jelentik a betűkódok: itt a nyári gumik sebességindexe

Elöljáróban annyit érdemes leszögezni, hogy az autóra nem szabad az eredeti abroncsnál alacsonyabb sebességindexű gumit felszerelni, magasabbat természetesen lehet. Igaz ez a terhelhetőségi indexre is. Tehát amikor nyári gumit vásárolunk, a pontos méret mellett ezt a két adatot is nézzük meg.

A betűkódok tekintetében sok helyen találunk az interneten olyan táblázatot, ahol ezek a kódok pontosan le vannak írva. Íme néhány a leggyakoribbak közül, az T 190 km/órás maximális sebességet jelent. Az U 200, míg a H 210 km/órás sebességet. A már említett V-index 240 km/órát jelent, a W 270 km/órát, míg az Y 300 km/órás maximális sebességet jelöl. Olykor találkozhatunk a ZR jelöléssel is, 240 km/óránál többet jelent, a gumi oldalfalán ezt egyszerűen Z-vel is jelölhetik.

Nyári gumi sebesség index és terhelhetőség – ezért fontosak ezek az értékek

Az abroncs sebességindexe az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, amikor az autóhoz megfelelő abroncsot választunk. Ha az abroncs sebességindexe alacsonyabb, mint amit az autó kézikönyvében leírtak, akkor az abroncs nem lesz képes biztonságosan kezelni az autó maximális sebességét. Ez a helyzet különösen akkor veszélyes, ha az autó túlterhelt vagy ha a sofőr túl gyorsan hajt. A nem megfelelő sebességindexű abroncsok használata fokozza a balesetek kockázatát és jelentősen csökkenti a jármű stabilitását és a fékezhetőségét is.

Ezért is fontos, hogy mindig a megfelelő sebességindexű abroncsok legyenek az autón. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy pontosan mire is van szükségünk, egy gumiszerelő segítsége sokat számíthat.

A sebességindex mellett a terhelhetőségi, avagy súlyindex is igen fontos a biztonságos közlekedés szempontjából. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha nagy súlyokkal, terhekkel, megrakodva utazunk, például kishaszongépjárművek esetében. Mindemellett az elektromos és hibrid autók esetében is érdemes figyelni arra, hogy milyen a terhelhetőségi index, ezek az autók általában ugyanis nehezebbek, mint a hagyományos motorral rendelkezők.

A nyári gumik kiválasztásának szempontjai

Természetesen amikor nyári gumit vásárlunk, fontos a pontos méret ismerete és az is, hogy milyen az abroncs sebességindexe, valamint súlyindexe. Viszont, ha ezek alapján a kritériumok alapján szűkítjük a webáruházak kínálatát, még akkor is igen sok találatot kapunk. Mégis, milyen szempontokat kellene még figyelembe venni?

Először is megnézhetjük az abroncsok címkéjét, az egységes uniós abroncscímkén három adatot látunk, az abroncsok nedves úton való kezelhetőségét és üzemanyag-hatékonyságát egy A-tól E-ig terjedő skálán, ahol az A a legjobb osztályzat, a harmadik adat pedig az abroncs zajszintje.

Érdemes megnézni azt is, hogy mit mutatnak az egyes tesztek és ha nem találunk friss tesztet az általunk keresett méretben, akkor egy ahhoz közeli méret is releváns információkkal szolgálhat. A különböző fórumokban olvasható valós tapasztalatok is jól jöhetnek, és természetesen baráti körünkben is érdeklődhetünk, de egy gumiszerelő is sok hasznos dolgot el tud mondani.

Például arról, hogy milyen szempontokat vegyünk figyelembe a nyári gumi vásárlásánál. Alapvető fontosságú a megfelelő abroncsméret kiválasztása, mivel az autógyártó által előírt méretnél kisebb vagy nagyobb abroncsok használata csökkentheti a teljesítményt és a biztonságot is. Ezen kívül szintén fontos a megfelelő sebességindex, ez is abban segít, hogy biztonságosan és hatékonyan tudjuk használni az autónkat. Fontos tényező továbbá a gumik tapadása, ez határozza meg a teljesítményt, érdemes megnézni, hogy nedves és száraz utakon hogy teljesítenek a különböző abroncsok. Szintén fontos tényező az üzemanyag-fogyasztás, a zajszint és az is, hogy milyen a vízelvezetés, tehát az aquaplaning-elleni védelem. Az élettartam is fontos szempont kell, hogy legyen, de alapvetően amitől nem szabad eltérni, az az abroncs mérete, a terhelhetőségi index és a nyári gumi sebesség index.