Süti beállítások

Ezek a jelölések vannak egy téli gumin

2024/01/30
Hasznos információk
A téli gumikat nagyon sok autós m&ea...
A téli gumikat nagyon sok autós még mindig feleslegesnek tartja, holott amennyiben tartósan 7 Celsius fok alá csökken odakinn a hőmérséklet, akkor a direkt hűvös időre megálmodott gumiabroncsok nyújtanak csak valódi védelmet. 

Mikor van szükség téli gumira?


Általános tévedés, hogy a téli gumira csak akkor van szükség, ha esett a hó, hiszen az említett bűvös 7 Celsius fok alatti hőmérsékleten a nyári gumik – az anyagösszetételből kifolyólag – már annyira elveszítik tapadási képességüket, hogy még alapvetően száraz utak esetén sem nyújtanak olyan mértékű tapadást, ami elengedhetetlen kelléke a biztonságos közlekedéshez.

Hazánkban szerencsére általában csak nagyon rövid ideig van tél, illetve tartósan 7 Celsius fok alatti hőmérséklet, éppen emiatt csak néhány hónapig kell használni egy téli garnitúrát, ami ennek megfelelően nem csak sokkal hosszabb élettartamú lesz, mint a nyári abroncsok, hanem több szezont is kibírnak majd.

Így bár egy szett 2-3 szezonhoz ajánlott, de a gyakorlatban akár 4-5, kevesebb futott kilométer esetén akár 6 telet is kibír majd egy jobb minőségű gumiabroncs, amivel sokkal biztonságosabban közlekedhetünk hideg időben és extrém időjárási körülmények között is.

Noha hazánkban is kaphatók úgynevezett négy évszakos abroncsok, ez azonban inkább csak átmeneti, mondhatni kényszermegoldásnak tekinthető, a havas utakon ugyanis ezek az abroncsok rosszul teljesítenek, legfeljebb száraz hideg időben ajánlott a használatuk.
 

A téligumik jelölései


A téli gumikon – akárcsak minden más gumiabroncson – számtalan különféle jelöléssel találkozhatunk, amelyek jelentős többségét az autósok nem ismerik, éppen emiatt gyakran vagy rossz gumit választanak, vagy csak nem is tudják, hogy mit kellene figyelembe venniük.

A téli gumin a legszembetűnőbb jelölés minden esetben a gyártó feltüntetése, amit jól látható helyre tesznek, akárcsak a téli gumi mintázati jelölését.

Ezen felül a gumin feltüntetésre kerül még milliméterben az abroncs szélessége, a keresztmetszeti viszonyszám – avagy a H/B, ami a magasság és a szélesség százalékos aránya –, a radiál jelölése, collban a kerékpánt átmérője, valamint a gumi terhelési indexe (Li) és sebességi indexe (Si) is.

A téli gumikon mindig feltüntetésre kerül továbbá a gyártási idő, ami nagyon fontos tényező, hiszen a gumiknak szavatosságuk is van, amelyeket érdemes figyelembe venni a biztonságos használat miatt. A gyártási időt általában kódokkal tüntetik fel, így a DOT felirat mellett 200 után a gyártás hete és a gyártás évének utolsó két számjegye kerül feltüntetésre a gumin, amiből meghatározható már annak pontos kora. A téli gumin minden esetben találunk ezen felül kopásjelzőt is, valamint a gyártóknak feltétlenül és jól látható helyen kell jelölniük a téli alkalmazhatóságot is, amivel kapcsolatban fontos, hogy nem csak téli, hanem négy évszakos abroncsokon is feltüntetésre kerül.

Ezen felül helyet kaphat még a téli gumin kiegészítő jelölés is, például a megnövelt terhelhetőségről, amit szintén mindig jól látható helyen tüntetnek fel a gyártók.