Kérdése van? Hívjon minket! 30 / 6065-170
A kosár tartalma 0 termék
Szélesség
Magasság
Átmérő
Terhelés
Sebesség
Évszak:
Típus:
Márka:
0 db találat

Hogyan kell megállapítani az abroncsok korát? DOT

A Goodyear Dunlop Tires Hungary és az Ipsos Tambor közvélemény-kutató cég 2013 júliusában kiterjedt kutatást végzett, hogy felmérje, mennyire ismerik az autósok a gumiabroncsaik korát, a kor meghatározásának módját és hogy mikor vásárolnak új abroncsokat.
A felmérés kiterjedt még több, ehhez kapcsolódó témára is. A kutatásban magyar, szlovák és cseh 18 és 65 év közötti aktív autóvezetők vettek részt. A válaszadók száma Magyarországon 520 fő, Csehországban 505 fő, Szlovákiában pedig 518 fő volt.
Lenka Majková, a Goodyear Dunlop marketing specialistája elmondta, hogy a gumiabroncsok életkora egy olyan paraméter, amelyet az autós társadalom jelentős része helytelenül értelmez. Többségük tévesen úgy gondolja, hogy az 1-2 évvel korábban gyártott új abroncsok gyengébb minőségűek az éppen aktuális évben gyártott abroncsoknál. A valóságban az optimális körülmények között tárolt gumiabroncsok körülbelül három évig képesek megőrizni eredeti tulajdonságaikat.
Annak egyik oka, hogy az autósok nem fordítanak kellő figyelmet az abroncsok életkorára az lehet, hogy többségük nem tudja leolvasni ezt az információt az abroncs oldalán lévő DOT kódból. A felmérés szerint a magyar autósoknak csupán 34%-a, a cseheknek 35%-a és a szlovákok 28%-a tudja, hogy hogyan kell meghatározni a gumiabroncsok életkorát.
A felmérésben résztvevők (országonként) 8-14%-a tévesen úgy gondolja, hogy a nyugtából vagy a QR kódból meg tudja állapítani az abroncsok korát. A QR kód valójában a gumiabroncs teljesítmény kritériumairól nyújt bővebb információkat. Meglepő eredmény, hogy a magyar válaszolók 6,5%-a a gyártás dátumát az abroncsok szelepénél keresi.
A magyar válaszolók megközelítőleg fele beismerte, hogy azért nem nézi meg az abroncs gyártási dátumát, mert megbízik a kereskedőben. Vásárláskor a magyar autósok 43%-a, a szlovákok 35%-a, a cseheknek pedig csak 31%-a nézi meg, hogy mikor gyártották az általa megvásárolt gumiabroncsot.
Arra a kérdésre, hogy milyen okból vesznek új abroncsokat a legáltalánosabb válasz a futófelület kopása volt. A szlovák autósok 84%-a, a csehek 79%-a és a magyarok 67%-a válaszolta ezt. És bár ez jó, nem elégséges indok az abroncsok cseréjére. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a gumik kora legalább ennyire fontos szempont. A magyaroknak csupán 27%-a, a csehek 24%-a és a szlovákok 23%-a volt az, akiknél a csere érvei között az abroncsok kora is szerepelt.
A DOT kód az abroncsok oldalfalán található, jellemzően 10-12 karakterből álló sorozat, ami felváltva tartalmaz betűket és számokat is. A DOT jelenti, hogy az abroncs megfelel az USA Közlekedési Minisztériumának előírásainak. Az ezt követő karakterek jelölik a gyártásra vonatkozó legfontosabb adatokat, hogy hol és melyik gyártósoron készült az abroncs és mekkora a mérete. A DOT kód utolsó négy számjegye (a 2000 előtt gyártott gumiabroncsok esetén az utolsó három számjegy) jelöli a gyártás idejét. Az utolsó két számjegy a gyártás évét (2000 előtti gumi esetén az utolsó szám), az előtte lévő kettő pedig a gyártás hetét jelöli. Ez alapján, a képen látható abroncsot 2011 5. hetében gyártották.
A kutatás kiterjedt arra is, hogy hol és hogyan szerzik be az autósok az új abroncsokat. E tekintetben a magyarok a legkonzervatívabbak. Több mint 60%-uk abroncsszervizben vagy autószervizben veszi meg az új gumiabroncsokat. Csehországban ez az arány mindössze 49%, Szlovákiában 42%. A cseh és szlovák autósok közel egyharmada az interneten keresztül szerzi be az új abroncsokat, míg a magyaroknak csupán egytizede választja ezt az utat.Mai napi akciós gumink!
DUNLOP - Winter Sport 5 - téligumi
téligumi
245/45 R17
Súly index: 99
Sebesség index: V
Erősített: XL
Defekttűrő: nem
Ár:
113.385 Ft
Kedvezményes ár:
70.300 Ft (38 %)

Fizessen bankkártyával!

Hasznos információk képe
Kátyúgarancia képe
Autógumi kereső autótípus szerint
A autogumiakcio.hu oldalon kedvére válogathat az akciós téligumik és nyárigumik között. Válasszon az alább található gyártók téli-, és nyárigumi kínálatából!

Top 5 téligumi gyártó

Top 5 nyárigumi gyártó

Autógumi gyártók

Kövessen minket!
2013. autogumiakcio.hu - Minden jog fenntartva