Süti beállítások

Contiental téli gumi teszt 2019 - Egy világvezető vállalat nem tévedhet?

2024/01/30
Téli gumi tesztek
Ön is még mindig azon hezitál, melyik márka mellett döntsön a...
Ön is még mindig azon hezitál, melyik márka mellett döntsön a hideg szezonra? Be kell, hogy lássuk: a döntés valóban nem egyszerű!
Ezért engedje meg, hogy segítsünk pár teszt eredmény bemutatásával.
Versenyzőik pedig a Continental méltán híres WinterContact™ széria legkiemelkedőbb tagjai. 
 

A Continental, mint világvezető vállat - Mi áll mögötte egész pontosan?




A Continental eredetileg 1871-ben alapult német, hannoveri székhelyű autóipari vállalatcsoport. Napjainkra a világ egyik legkorszerűbb üzemévé nőtte ki magát, az általuk gyártott termékek pedig elképesztő népszerűségnek örvendenek. A cég egyik érdekessége, hogy a Magyarországon közkedvelt Barum márka is saját tulajdonukban áll. 

Az autógumik, és egyéb autóipari alkatrészek világában (évtizedek óta) betöltött vezető szerepük így arra enged következtetni, hogy amennyiben téliguminkat tőlük vásároljuk, akkor a lehető legjobb minőség mellett tesszük le a voksunkat. 

De egészen biztos, hogy ez az igazság?

Leteszteltük a Continental téligumijait, így az átfogó statisztikák birtokában, kész tények elé állítva mondhatjuk el véleményünket a legfelkapottabb termékeikről. 

Következzen hát, a jól ismert WinterContact™ széria nagy hírű tagjainak bemutatása, azok eredményei alapján. Helyszínünk pedig: a magyar úthálózat. 

 

Legelső teszt alanyunk: A téligumik új királya? 




Continental TS860: A continental egyik legfrissebb nagy dobása. Kifejezetten kis és középkategóriás autókra tervezett prémium kategóriás téli gumiabroncs, mely a TS 850-et hivatott leváltani.

Különös, de
 ezzel a gumival a tesztelés során egyetlen pillanatig sem éreztem bizonytalanságot, függetlenül attól, hogy éppen milyen útszakaszon történtek az egyes manőverek.  

Pozitívum: A végeláthatatlan hótenger a TS860-nak meg se kottyant, a szó legszorosabb értelmében véve. Már-már mesébe illően jól viselkedett esőben, nedves úton. A jégpáncélon áthajtás viszont egy csöppnyi odafigyelést követelt. Úgy tűnt, ezek a gumik tökéletesen megfelelnek az általános vezetési stílusnak. Biztonságot és kényelmet tükröztek minden kanyarban, illetve a télies útfelületeken. Összességében egy nagyszerű téli gumiabroncs megfizethető árral, és 100 km/h alatt viszonylag alacsony zajszinttel párosulva. 

Negatívum: Bár rendkívüli tapadást biztosítottak a száraz utakon is, nyilvánvaló volt, hogy a ritka, erősen napsütötte, melegebb téli órákban nem voltak elég komfortosak. Érezhető volt, hogy túl lágynak minősülnek a forró utakon. 

 

Csapó kettő - Ezt tudja a TS860 sport verziója




Continental TS860S: A TS860 S-szériája egy modern fejlesztés, melyet kifejezetten a prémium kategóriás sportautókra szabtak. Elődje nem más volt, mint a közkedvelt, S-GRIP technológiával felszerelt TS850P, így azt már előre lehetett vetíteni, hogy az intenzíven havas utak semmi esetben sem fognak akadályt jelenteni. 

Pozitívum: Annyira kiemelkedően teljesített minden területen (nagyban felül múlva elvárásainkat), hogy nehéz rá szavakat találni. Elődjével szemben, nála már egy pillanatig sem tapasztalható a száraz utak kanyarjaiban fellépő nyers kormányozhatóság. Tehát a sportkocsikhoz szánt téli gumiabroncsok kritikus jelentőségű szempontját, a száraz útkezelést, illetve annak nehézségeit, végre tökéletesíteni tudták a Continental szakemberi. Feltételeztük, hogy a szériától megszokott módon a nedves utakon lenyűgöző eredményeket kapunk majd, de ez még annál is jobbra sikeredett, mint vártuk. Csodálatos teljesítmény.

Ez a téligumi teljesen elcsavarta a fejünket. Így feltéve, hogy hozzá passzoló gépjárművünk lenne, egy pillanatra se hezitálnánk a vételen. 

Negatívum: Bármennyire is kerestük, nem sikerült ilyet találni. 

 

Végezetül jöjjön egy régebbi, ám annál izgalmasabb téligumi modell




Continental TS 830 P: A TS830P a nagyteljesítményű autók tulajdonosainak egyik legkiválóbb téli gumijaként szerepel a köztudatban. Lássuk, ez valóban így van-e!

Pozitívum: Elképesztő vezetési élményt generált. Kényelmesen, és könnyedén kezelhető volt valamennyi útszakaszon. Ez egy kifejezetten jól kiegyensúlyozott téligumi, ami rövid fékezési távolságokat biztosít szinte minden szituációban. Egyszerűen lenyűgöző volt a havas, jeges, továbbá nedves utakon tapasztalható tapadási képessége. 

Negatívum: Egyedüli, és kizárólag negatívumként ugyanazt tapasztaltuk, mint a TS860 esetében.
Számottevően lassabb kormányzási visszacsatolás a magyarországi tél melegebb napjain, száraz útfelületen.