Süti beállítások

Az ACE 2019-es nyári gumi tesztje

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
Az Auto Club Europe (Európai Autó Klub) 2019-ben is elvégezte soron köv...
Az Auto Club Europe (Európai Autó Klub) 2019-ben is elvégezte soron következő nyári gumi tesztjét, amihez ezúttal a 205 55 R16 gumi méretet választották ki a vizsgálatok céljául. 

A tesztek végrehajtásához a német illetőségű GTÜ járműipari bevizsgáló és minőség-ellenőrző vállalatot kérték fel, majd tesztjárműnek a Skoda Octavia Estate autó típust választották ki.
Annyit érdemes tudni a teszteredmények ismertetése előtt, hogy az ACE nyári gumi  tesztjein a legnagyobb százalékban a nedves tapadási eredmények nyomnak a latban, valamint azt is, hogy az idei eredmények olyan szorosak lettek az első négy helyezett gumiabroncs között, hogy igazából talán felesleges is rangsort felállítani köztük.
 

Az első négy helyezett nyári gumi 4 ponton belül végzett az összesítésben

 
Az első helyet 153 összesített pontjával a Nokian WetProof nyári gumi hozta el, tagadhatatlanul a kiváló nedves tapadási és fékezhetőségi teljesítményeinek köszönhetően. Száraz teljesítményeire sem lehet panasz, bár nem kiemelkedőek. Viszonylag energiatakarékos, és átlagos zajszintű abroncs.
A második helyezett Dunlop Sport BluResponse 152 pontot szerzett, és rendkívül kis különbséggel maradt csak el az elsőtől mind a száraz, mind pedig a nedves teljesítményeivel. Egy árnyalatnyit energiatakarékosabb, de némileg zajosabb nyári gumi.
A harmadik helyezett 151 pontjával a Continental PremiumContact 6 nyári gumi lett. Az előző abroncsoknál jobb száraz tapadással rendelkezik, a nedves teljesítményei viszont egy hajszálnyival gyengébbek. Zajszintje és üzemanyag takarékossága hasonló a fentiekhez.
A negyedik helyezett 150 ponttal a Bridgestone Turanza T005 lett, a PremiumContact 6-oshoz hasonlóan jó száraz teljesítményekkel, viszont a negyedik helyezett nedves tapadással rendelkezik. Energiatakarékos, de az átlagtól zajosabb abroncs.
 

Az ötödik és a két, holtversenyben hatodik helyezett nyári gumi

 
146 ponttal lett ötödik a Falken ZIEX ZE310 EcoRun nyári gumi, ami egészen jó száraz tapadással rendelkezik és a nedves tapadása is csak egy hajszálnyival marad el a fentebbi nyári abroncsoktól. Nem túl energiatakarékos és átlagosan zajos a futófelület.
Hatodik lett 143 ponttal a Goodyear EfficientGrip Performance, mely nem rossz szárazon, inkább a nedves teljesítményei és a drágasága miatt került hátrébb. A teszt leg-energiatakarékosabb nyári gumija átlagos zajszinttel.
Ugyancsak 143 pontot kapott a Hankook Ventus Prime 3 K125 nyári gumi, mely szárazon remek, viszont a nedves tapadása és fékteljesítményei elmaradtak a fentebbi típusokétól. Nem túl energiatakarékos de nagyon csendes abroncs.
 

A 8. és 9. helyezett nyári gumi

 
A Michelin Primacy 4 nyári gumi 137 pontos lett, főként a gyengébb száraz tapadása és nagyon magas ára miatt. Energiatakarékos, átlagos zajszintű gumiabroncs.
A Pirelli Cinturato P7 nyári gumi mind a száraz, mind pedig a nedves tapadási teszteken viszonylag gyengén szerepelt, energiatakarékosság tekintetében átlagosnak mondható, zajszintje az átlagtól kicsit magasabb.