Süti beállítások

Autógumik élettartama

2024/01/30
Hasznos információk
MIKOR KELL KICSERÉLNI A HASZNÁLT GUMIABRONCSOT?

MIKOR KELL KICSERÉLNI A HASZNÁLT GUMIABRONCSOT?


A abroncsok elhasználódása olyan mértékben lehet különböző, hogy egyetlen konkrét gumiabroncs élettartamát sem lehetséges előre megjósolni. A gumiabroncs különböző fajta anyagokból és gumikeverékekből áll, amelyek hatással vannak annak teljesítményére, és az elhasználódás sok tényezőtől függ, köztük az időjárástól, a tárolási és használati körülményektől, és sok más olyan dologtól, amelynek az abroncs ki van téve az élettartama során.

Ezért ajánljuk, hogy figyeljék az abroncsokat, az esetleges nyomásesést vagy bármilyen olyan rendellenességet (vibráció, zaj, húzás), amely arra utalhat, hogy az abroncsot le kell cserélni. 
Legalább évente szakemberrel át kell vizsgáltatni a használatban lévő abroncsokat. 

Le kell cserélni a gyártástól számított legalább tíz éve használatban lévő gumiabroncsokat még akkor is, ha használhatónak tűnnek vagy ha még nem érték el a jogszabályban előírt kopási határértéket.  

Könnyű elfelejteni, hogy a gumiabroncs az egyetlen érintkezési pont a gépkocsi és az útfelület között. Ezért rendkívül fontos megőrizni az abroncsok minőségét és teljesítményét a biztonság és a mobilitás biztosítása érdekében. Ennek érdekében azt javasoljuk, hogy tartsa be a biztonsági előírásokat.