HÍVJ MINKET
MÉRET SZERINT
KERESÉS

Amit a Michelin Crossclimate négyévszakos gumiról tudni érdemes

Amit a Michelin Crossclimate négyévszakos gumiról tudni érdemes
2022. augusztus 24.
A Michelin Crossclimate négyévszakos abroncsot a Michelin 2015-ben dobta piacra, és egy olyan négyévszakos abroncsszériát hozott ezzel létre, mely az egyik legjobb négyévszakos abroncscsaláddá vált a prémium kategóriában. Jelenleg a Crossclimate kifutó széria, a Crosslimate+ és a Crossclimate 2 lépett a helyébe, de még mindig népszerű termék, és megállja a helyét napjainkban, évekkel a megjelenését követően is. A Michelin ezzel az abronccsal egy olyan négyévszakos gumit akart létrehozni, amely télen és nyáron is megállja a helyét, magába hordozva mindazon tulajdonságokat, amiket egy négyévszakos abroncstól csak elvárhatunk.

 

A CrossClimate számos méretben került forgalomba, a legkedveltebb méretek a Michelin Crossclimate 195/55 r16, a Michelin Crossclimate 205/60 r16 és a Michelin Crossclimate 215/65 r16, érdekesség, hogy a Michelin Crossclimate+ esetében a 175/65 r14 és a 205/55 r16 méretek a legkeresettebbek. A Crossclimate alapvető jellemzője, hogy minden időjárási körülményhez képes alkalmazkodni, így a nyári melegekhez, a téli fagyokhoz, de a havas-jeges és esős körülményekhez is. A remek menettulajdonságokat pedig hosszú futásteljesítménnyel sikerült a Michelin fejlesztőinek kombinálni.

 

Mit várhatunk a Michelin Crossclimate négyévszakos abroncstól?

 

A Michelin Crissclimate még manapság is egy remek négyévszakos abroncs, ami megfelel a négyévszakos abroncsok elé állított elvárásainknak. De mit is várunk el egy négyévszakos abroncstól, illetve magától a Michelin Crossclimatetől? A négyévszakos abroncsok esetében alapvető vélemény a szakértőktől, hogy csak prémium kategóriás abroncsokban érdemes gondolkodni, mert a négy évszakos abroncs mindig kompromisszumos megoldás. A Michelin az egyik vezető prémium márka, mely a Crossclimate megalkotásakor törekedett arra, hogy a lehető legkevesebb kompromisszumra legyen szükség, és a lehető legtöbbet nyújtsa az abroncs.

 

Ennek eredményeként a Michelin CrossClimate bármilyen időjárási körülmény között maximális teljesítményt nyújt, és magába foglalja a legjobb tulajdonságait a nyári és a téli abroncsoknak egyaránt. Alapvetően elmondható, hogy száraz felületeken rövid féktávokat garantál, a havas teljesítményéről a Three Peak Mountain Snow Flake (3PMSF, „három hegycsúcs hópehely”) tanúsítás árulkodik, a nedves útfelületi kezelhetőségéről pedig az „A’ minősítésű EU címke. Mindez köszönhető három Michelin technológia kombinációjának.

 

A Michelin Crossclimate technikai jellemzőiről

 

Az egyik technológiai újítás az Innovatív gumikeverékek, amely lehetővé teszi, hogy a gumi rugalmas maradhasson melegben és hidegben egyaránt, emellett optimális tapadást is lehetővé tesz. Emellett újfajta keverék került a futófelület alá is, amely az üzemanyag takarékosságot hivatott biztosítani azáltal, hogy az üzemi felmelegedés csökkenti. A Michelin fejlesztőinek arra is sikerült megoldást találniuk, hogyan csökkentsék az elveszett energiamennyiséget. Az újgenerációs, szilika-alapú adalék segítségével a Michelin CrossClimate üzemanyag-fogyasztása csökkent más négyévszakos gumikhoz képest.

 

Újítás fedezhető fel a futófelületi mintázatban is. A futófelület egyedi, V-alakú mintázatot és újfajta, önzáró 3D lamellákat kapott. A mintázat változó ferde szögű, V-alakba rendeződő, mely optimális tapadást biztosít a havas-jeges felületeken. Hogy az oldalirányú erőket ellensúlyozni tudják, a gumiblokkok speciális szöget zárnak be futófelület középső részein, míg a hosszirányú erők ellensúlyozására nagyobb szögek kerültek a vállzóna blokkjaira. Ezt a mintázati kialakítást egészítik ki a 3D lamellák, melyek hullámos formája és különleges kialakítása lehetővé teszi, hogy megnövekedjen a az abroncs vonóereje havas felületeken. 

A függőleges és oldalirányú lamellák is mind önzáróak, ami azt jelenti, hogy egymásra záródva képesek merevebbé tenni a futófelületet, ezzel stabilizálva a mintázatot. Ennek köszönhetően pontosabb és stabilabb lesz a kormányzás, illetve a menetteljesítmény száraz felületeken.

 

Amiről a nemzetközi teszteredmények mesélnek

 

A Michelin CrossClimate teszt eredmények arról árulkodnak, hogy az abroncs igazán kivételes volt a megjelenése évében, de még jelenleg is megállja a helyét az all season abroncsok között, annak ellenére, hogy már kifutó szériának számít. Az első teszteredmények 2015-ben születtek, akkor az Autobild a 195/65 R15 méretkategóriában jó minősítéssel jutalmazta. Az Autobild a következő években folyamatosan tesztelte a különböző méretkategóriákban, 2016-ban a 205/55 R16 méretben, 2017-ban a 205/55 R16 és a 185/65 R15 méretekben, és minden esetben első helyet, illetve példás minősítést kapott.

 

Az elmúlt években az ADAC tesztelői is vizsgálták a Michelin Crossclimate abroncsokat, először 2016-ban, amikor a 205/55 R16 méretű abroncsok között első helyet és példás minősítést szerzett. Az utolsó teszteredmény a Michelin Crossclimate tekintetében 2020-ban született, akkor az ADAC és az Autobild is vizsgálta, és mindkét esetben példás minősítést szerezhetett.

 

 

További hírek

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
NE MARADJ LE SEMMIRŐL!
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként újdonságainkról: abroncs tesztek, gyártói ajánlások, aktuális kedvezmények.