Süti beállítások

Amikor a téli gumi nem elég: Vezetési tanácsok ónos esőben és ködben

2024/01/30
Hasznos információk
Sokan élnek abban a tévhitben, hogy ...
Sokan élnek abban a tévhitben, hogy amennyiben autójukra téli gumit szerelnek, akkor az önmagában már elegendő ahhoz, hogy minden időjárási körülményben biztonságosan vezethessenek. 

A téli gumi azonban önmagában még nem ok arra, hogy száguldozzunk például a havas vagy jeges utakon, ez a különleges anyag-összetételű és kialakítású abroncs mindössze arra szolgál, hogy lehetőséget kapjunk a biztonságos vezetésre, de a sebességhatárokat nem tartja be helyettünk egyetlen téli gumi sem, mint ahogyan a forgalmat, vagy az extrémebb időjárási körülményeket sem tudja figyelembe venni.



 

Vezetés Ónos esőben


Ilyen extrém körülmény lehet például az ónos eső is! Amennyiben az időjárás jelentés ónos esőt jósol, a legjobb, amit tehetünk, hogy nem indulunk útnak, ilyen időben ugyanis olyan tükörjég alakulhat ki bizonyos útfelületeken, amelyeken még lánctalpas járművekkel sem biztonságos a közlekedés.

Amennyiben az ónos eső váratlanul ér minket, és mindenképpen szeretnénk hazajutni, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy extrém mértékben csökkentjük a sebességünket, a lehető legjobban az út jobb széle felé húzódunk, gondosan figyelünk az autó mozgására, felkészülve a váratlan megcsúszásokra, illetve az azokra megoldást nyújtó ellenkormányzásra.

Ezen felül jó tanács még, kerüljük el messzire a féket, ha ugyanis jeges úton megállnak a kerekek, az a száraz, jól tapadó útfelülettel ellentétben nem megállást eredményez majd, hanem megcsúszást és irányíthatatlan autót. Ilyen esetekben érdemes a motorfékre alapozni, és csak végszükség esetén, fokozatosan használnia féket.

Természetesen nem csak a tapadás miatt kell aggódnunk, hanem a kilátás miatt is, az ónos eső ugyanis jégréteget képezhet a szélvédőn, így érdemes feltölteni téli ablakmosó folyadékkal a tartályt, előkészíteni a jégoldót, és megbizonyosodni arról, hogy az ablaktörlő lapátok állapota rendben van.

 

Vezetés ködben


A téli időszakban az autósok nagy ellensége még a köd, ami a látótávolság mellett a közhiedelemmel ellentétben a tapadásra is negatív hatást gyakorolhat. Főleg a leszálló köd ugyanis még száraz időszakban is rendkívül csúszóssá teheti az utakat azáltal, hogy az apró szemcsék lerakódnak az aszfaltra, ahol a porral és egyéb szennyezőanyagokkal keveredve vékony, ámde nyálkás, ebből kifolyólag pedig nagyon csúszós felületet képeznek.

Jó hír, hogy amennyiben téli gumit szereltünk az autónkra, a ködös és egyben hideg időben egy kicsit bátrabban közlekedhetünk, hiszen a különleges anyagösszetételből és profilból kifolyólag az ilyen abroncsok nagyobb tapadást biztosítanak, ellenben ha még nyári, vagy négy évszakos gumikkal futnánk bele ilyen helyzetbe, inkább csökkentsük le a sebességet, ami minden esetben igazodjon a látótávolsághoz is.

A köd kapcsán ugyanis az egyik legnagyobb problémát nem is annyira a csúszós felület, mint inkább a lecsökkent látótávolság okozza!