Kérdése van? Hívjon minket! 30 / 6065-170
A kosár tartalma 0 termék
Szélesség
Magasság
Átmérő
Terhelés
Sebesség
Évszak:
Típus:
Márka:
0 db találat

​Erre figyeljünk téli gumi választásakor

A téli gumi kapcsán az egyik leggyakoribb tévhit az, hogy csak és kizárólag akkor van szükség rá, amennyiben odakint esik a hó és havasak az utak, de messze nem ez az egyetlen ilyen hiányosság, amely az emberek többségének tudását a téli abroncsok kapcsán jellemzi.

Sokan azonban sajnálatos módon már csak akkor döbbennek rá minderre, amikor nyári gumival a teljesen száraz utakon egy kanyarban vagy egy hirtelen fékezéskor olyannyira megcsúsznak, hogy azzal kis híján balesetet okoznak, lévén a nyári abroncsokat úgy tervezték, hogy 7 Celsius fok alatt már olyannyira megkeményednek, hogy elveszíthetik tapadásukat.
 
Mennyire veszélyes téli gumi nélkül közlekedni?

 
Amennyiben személyautónk téli gumi helyett nyári abronccsal van felszerelve a hidegebb időszakokban, az autó féktávolsága akár több méterrel is megnövekedhet, ezáltal potenciális veszélyforrássá válhat a hétköznapi forgalomban.
 
A felmérések szerint egy hidegebb időszakban nyári abroncson közlekedő személyautónak elegendő mindössze 50 km/h-val közlekednie ahhoz, hogy csúszós útszakaszon akár négyszeresére növekedjen a féktávolsága, ami igazán jelentős mennyiségnek tekinthető.
 
Természetesen nem csak a megcsúszás miatt fontos mindez, hanem azért is, mert a téli gumikat rendszerint olyan alapanyagokból alkotják meg, amelyek sokkal ellenállóbbak a téli időjárással szemben, illetve a jégoldó, illetve egyéb útra szórt vegyszerekkel ellen, míg a nyáriak nem, ezáltal ezek sokkal gyorsabban kopnak is ebben az időszakban.
 
Mindez egyébiránt tartósan 7 Celsius fok alatti hőmérsékleten lép érvénybe, ezáltal amennyiben reggelente, vagy éjszakánként már jóval ez alá apad odakint az idő, ne habozzunk a gumicserével.


 

A téli gumik sajátosságaiA téli gumik sajátosságai

A téli gumik rendszerint sokkal lágyabb keverékkel rendelkeznek, mint nyári társaik, mindezen túl pedig eltérő mintázattal is rendelkeznek annak érdekében, hogy egyrészt ne keményedjenek fel a leghidegebb időszakban, mindeközben pedig latyakos és havas úton is jó tapadást garantáljanak.
 
Fontos, hogy az ilyen abroncsokba a téli időszakban legalább 0,1 bárral nagyobb nyomást tegyünk, de lényeges odafigyelni a gumik profilmélységére is. Habár a jogszabály szerint ennek a minimuma 1,6 milliméter, azonban a gyakorlatban ez már olyan, mintha teljesen sima abroncson haladnánk. Éppen ezért a szakértők is azt tanácsolják, hogy a téli abroncsok profilmélysége 3,5-4 milliméternél soha ne legyen kisebb, amit egyébiránt külföldön nagyon sok közlekedési hatóság komolyan is vesz, illetve néhol figyelmeztetnek, büntetnek is miatta.


 

Erre ügyeljünk téli gumi vásárlásakor

 
·         Mindig olyan méretű téli gumit vásároljunk autónkhoz, ami illeszkedik a meglévő abroncshoz, illetve még a kerékjáratban elfér.
·         A választott téli abroncson mindig legyen hópehely szimbólum, ami azt jelenti, hogy a gumi tökéletes a téli, havas és jeges utakra is. Az M+S jelzés a közhiedelemmel ellentétben nem elég, és sok országban el sem fogadják!
·         Eszünkbe se jusson kizárólag a hajtott tengelyen lecserélni a nyári abroncsokat téli gumira, mert ez önmagában semmire sem elegendő. A téli közlekedés csak akkor lesz biztosított, ha mind a négy kerékre megfelelő abroncs kerül!
·         Kerüljük a túl olcsó, névtelen és használt abroncsokat! Sokan külföldről hoznak be 80-90 százalékos téli gumikat, amikkel a legnagyobb probléma az, hogy nem lehet nyomon követni a múltjukat, így nem kizárt, hogy például karambolos autón voltak, és olyan sérüléseket szenvedtek, amelyek szabad szemmel nem vehetők észre, de a közlekedés biztonságát drasztikusan csökkenthetik.


 
Mai napi akciós gumink!
VREDESTEIN - Quatrac 5 - négyévszakos
négyévszakos
235/45 R19
Súly index: 99
Sebesség index: W
Erősített: XL
Defekttűrő: nem
Ár:
86.705 Ft
Kedvezményes ár:
57.220 Ft (34 %)

Fizessen bankkártyával!

Hasznos információk képe
Kátyúgarancia képe
Autógumi kereső autótípus szerint
A autogumiakcio.hu oldalon kedvére válogathat az akciós téligumik és nyárigumik között. Válasszon az alább található gyártók téli-, és nyárigumi kínálatából!

Top 5 téligumi gyártó

Top 5 nyárigumi gyártó

Autógumi gyártók

Kövessen minket!
2013. autogumiakcio.hu - Minden jog fenntartva