Süti beállítások

A Vredestein Sportrac 5 második lett az idei ADAC nyári gumi teszten

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
Az ADAC 2019-ben is elvégezte az éppen esedékes nyári gumi tesztjeit,...
Az ADAC 2019-ben is elvégezte az éppen esedékes nyári gumi tesztjeit, a 185 65 R15-ös méretben mindössze két abroncs kapta meg a 'jó' értékelést, a Bridgestone Turanza T005 és a Vredestein Sportrac 5 nyári gumi.

Ugyan a prémium Turanza T005 gumiabroncs győzött, de összesen egy tized ponttal elmaradva követte a középkategóriás Sportrac 5.
Mivel hazánkban sokan vannak, akik szeretnének viszonylag olcsón kiváló minőséget vásárolni, érdemes egy kicsit jobban megismerni a holland Vredestein gumigyártó remek minőségű termékét.
 

A Vredestein Sportrac 5 nyári gumi előnyei

 
Az új generációs, különleges anyagokat tartalmazó gumikeverék több szempontnak megfelelően javította a Vredestein Sportrac 5 nyári teljesítményeit.
Az egyik elsődleges cél a nedves tapadási jellemzők javítása volt, ezt a célt a speciális szilícium-dioxid adalékokkal érték el, de a SiO2 adalékokkal természetesen más jellemzőkre is jó hatással voltak a fejlesztők.
Csökkententették a gördülési ellenállást, aminek egyenes következménye az üzemanyag fogyasztás csökkenése, ezzel sikerült egy takarékos nyári gumit alkotniuk.
Másik fontos eredménye ezen adalékoknak, hogy az előző generációs Sportrac nyári gumihoz képest jelentősen sikerült növelni a nyári gumi futásteljesítményét.
Az oldalfalak és lényegében az egész karkasz megerősítésével emelték a gumiabroncs pontosabb kormányozhatóságának szintjét, valamint a visszajelzések számát.
A holland gyártó a neves Giugiaro formatervező műhelyt kérte fel a Sportrac 5 nyári gumi dizájnjának megalkotásához, így akik a sportosabb, szemrevalóbb kinézetet kedvelik, azok sem csalódnak ebben az abroncsban.
 

Az ADAC teszteredmények szárazon és vízen

 
Talán kevesen ismerik a német autóklub nyári gumi teszteken alkalmazott pontozási rendszerét, ezért itt röviden ismertetnénk: 0,6-tól 1,5-ig 'kiváló', 1,6-tól-2,5-ig 'jó', 2,6-tól-3,5-ig 'megfelelő', 3,6-tól-4,5-ig 'elégséges' és 4,6-tól-5,5-ig 'elégtelen' értékelést adnak.
A Sportrac 5 száraz vizsgálatokon átlagolt pontszáma 2,3 lett, 2,5 pontot kapott a vezethetőségére, 2,3 pontot a biztonságra és 1,8 pontot az átlagtól lényegesen rövidebb féktávjára.
2,2 átlagolt, avagy összesített kapott a nedves tapadási teljesítményeire, 2,6 pontos lett a féktáv értékelése, a vizes úton való kezelhetősége 1,7 pontos lett, a kanyarsebesség, valamint az oldalvezetés tekintetében fellépett a 'kiváló' kategóriába az 1,5 pontjával.
A vízen felúszás tesztjén a hosszirányú és a keresztirányú vizsgálatokon is egyaránt 2.5 pontot kapott.
 

Zajkomfort, gördülési ellenállás és tartósság

 
A belső zajszint eredménye ( 2,0 pont) egy elég csendes, komfortos nyári gumi képét mutatja az autó belterében utazók számára. A külső zajszint (2,9 pont) már alig jobb az átlagtól.
A gördülési ellenállás vizsgálatán, ami lényegében egyenlő a gumiabroncs üzemanyag takarékossági jellemzőjével, 2,1 pontot kapott.
A futásteljesítmény vagy tartósság tesztjén kitűnően teljesített a Vredestein Sportrac 5 nyári gumi, mivel ebben a kategóriábanb 1,5 pontot érdemelt.