HÍVJ MINKET
MÉRET SZERINT
KERESÉS

A Toyota Corolla Hybridhez vásárolható nyári gumik

A Toyota Corolla Hybridhez vásárolható nyári gumik
2023. február 16.

            A Toyota Corollához hasonló hybrid autók potenciális vásárlóit sok dolog foglalkoztatja a beruházás előtt – az egyik ilyen kérdés az évszakos (téli és nyári) gumikhoz kötődik. Többen úgy hiszik, ezekhez a járművekhez különleges gumikat kell vásárolni.

Hybrid autónak az olyan járműveket nevezzük, melyek a mozgáshoz szükséges energiát több, egymástól eltérő forrásból merítik. Ez a legtöbbször egy villanymotor és egy belsőégésű motor kombinációját jelenti. A motor energiáját pedig általában nem (vagy nem kizárólag) akkumulátorban tárolják. Alternatív megoldásként több opció is megjelenhet, példának okáért a lendkerék, a sűrített levegő, vagy a szuperkondenzátor. Mivel egy hybrid autó jellegéből fakadóan szignifikánsan kevesebb fosszilis üzemanyagot fogyaszt, környezetbarátnak tekintik.

Napjainkban az élet minden területén egyre hangsúlyosabb lesz a tudatosság és a fenntarthatóság, a hybridek folyamatos térnyerése tartós tendenciának tűnik. Hazánkban példának okáért 2010 és 2015 között húszszorosára nőtt a kereslet ezen járművek iránt. Az alacsony fenntartási költségek miatt még a használt autók piacán is növekvő igény mutatkozik a hybrid autók iránt. A fokozott érdeklődés miatt több gyártó is különböző csomagokat állított össze, hogy ezzel könnyítse a vásárlók dolgát.

 

Toyota: a hybrid technológia úttörője

            Sokakban él a tévhit, hogy a hybridek koncepciója még új, a technológia pedig kiforratlan. Ez meglehetősen távol áll a valóságtól, elvégre az első autó, ami eltérő erőforrásokból merített energiát 1997-ben készült a Toyota műhelyiben. Azóta számos autómárka jelent meg a piacon saját hybrid autóival – ez is mutatja, hogy a piaci kereslet folyamatosan növekszik irántuk. A Toyota azonban, mint a technológia úttörője továbbra is az élvonalban van.

 

A Toyota Corolla-hoz kapott gyári gumik és méretük

            Autóvásárlás előtt felmerülhet bennünk többek között, hogy milyen fajta keréktárcsát kapunk a járműhöz, és milyen gumikra lesz majd szükség. Ahogy fentebb említettük a gyártók körében egyre népszerűbb különböző csomagokat összeállítani a leginkább gyakori vásárlói igények alapján. Nincs ez másként a Toyota esetében sem. Vásárlás előtt érdemes tehát megnézni, melyik csomag mit ajánl nekünk pontosan. Célszerű tudatosítani, hogy mi élvez prioritást, illetve mik a preferenciáink az autó paramétereit illetően. Nem csak az olyan extrák tekintetében van ugyanis különbség köztük, mint a fűthető kormánykerék, vagy a beépített vezetéknélküli telefontöltő megléte. Olyan alapvető alkatrészek is változnak csomagról csomagra, mint a felnik, vagy az abroncsok, tehát az, hogy milyen gumit kapunk, attól függ, hogy melyik opciót választjuk.

Az úgynevezett „active” csomag részét képezik például a 15" acél keréktárcsák dísztárcsával és 195/65 R15 méretű gumiabronccsal. Ugyanakkor a „comfort” kiadás esetében már teljesen más a helyzet. Amennyiben emellett döntünk, 16" könnyűfém keréktárcsákat kapunk, melyeket 205/55 R16 gumiabronccsal látnak el. Választhatjuk továbbá az „executive” csomagot. Ebben az esetben szintén könnyűfém tárcsákat kapunk, azonban ezek 17" méretű keréktárcsák, melyeket 225/45 R17 gumiabroncs egészít ki, szóval ebben az esetben is van különbség. Az utolsó opciónk a „gr sport” csomag. Ha a gr sport mellett tesszük le a voksunkat, 17" csiszolt hatású könnyűfém keréktárcsákat kapunk, szintén 225/45 R17 gumiabronccsal. Összefoglalva tehát több lehetőség közül is választhatunk, azonban érdemes alaposan megfontolni, hogy végül melyik csomagot választjuk, a különbségek ugyanis szignifikánsak lehetnek.

 

Nyári abroncsok széles választéka Hybrid Toyota Corolla-hoz

            A fentebb említett „comfort” kiadáshoz tehát példának okáért 16" könnyűfém keréktárcsa tartozik, melyhez a megfelelőgumi mérete 205/55 R16. Szerencsére a választék széleskörű, így bőven akad mozgásterünk. Csak a Taurus márka keretein belül maradva választhatunk négyévszakos gumit, vagy high performance abroncsot XL kivitelben. A Nexen nyári abroncsai szintén elérhetők ebben a méretben, ahogy a Laufenn gumik is. Utóbbiból többek között megfelelő választás lehet a LK01 S Fit EQ+ nyári gumi, vagy amennyiben négyévszakos megoldást keresünk, a Laufenn LH71 G Fit 4S. A Toyo NanoEnergy 3 ugyancsak elérhető a megfelelő méretben. Ez a gumi B kategóriát kapott külső gördülési zajra, a maga 69 decibeljével a csendesebben guruló abroncsokhoz tartozik.

Mindenképpen érdemes kiemelni a Michelin Primacy 4+ nyárigumit. A MaxTouch Construction technológia kopásállóvá teszi, továbbá gyorsulás, fékezés, vagy kanyarodás közben fellépő súrlódás egyenletesen oszlik az abroncs felszínén. Kicsit drágább, mint az előbb felsorolt opciók, de amennyiben hosszú távra szeretnénk jóminőségű, közepes árkategóriás gumit vásárolni, ez a modell remek választás. Hasonló árkategóriában helyezkedik el a Hankook Ventus Prime 2 is. A futófelületi keveréke újgenerációs technológia, ami üzemanyagtakarékosabbá teszi kocsinkat. Ez az abroncs kiemelkedő teljesítményt nyújt nedves útfelületen, a tapadása éles kanyarokban is kiváló.

Árak tekintetében egyébként szintén széles a mozgásterünk: 24 és 60 ezer forint között mozognak a Hybrid Toyota Corolla-ra passzoló gumik az árskálán, így mindenki találhat olyat, amit megengedhet magának.


További hírek

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
NE MARADJ LE SEMMIRŐL!
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként újdonságainkról: abroncs tesztek, gyártói ajánlások, aktuális kedvezmények.