Süti beállítások

A téligumi 205/60r16 fontossága

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A téli útviszonyokat még a téligumi 205/60r16 használata melle...
A téli útviszonyokat még a téligumi 205/60r16 használata mellett is érdemes nagyon alaposan figyelembe venni, hiszen pontosan ez az az időszak, amikor a közutakon a legtöbb balesetre lehet számítani.

Teljesen más gumikeverékből készülnek a téli abroncsok, még a téligumi 205/60r16 is

Talán kevesen vannak azzal tisztában, hogy a nyári gumiabroncsoktól teljesen eltérő gumikeveréket használnak a gyártók a téligumi 205/60r16 gyártása során. A téli keverék úgy van kiképezve, hogy a hideg időben biztosítson jobb tapadást.

Ezeket az abroncsokat pontosan a téli környezetre fejlesztették ki, ezért a nyári időszakban ezek használata életveszélyes. Még az abroncsok szélessége is eltérő, hiszen a futófelület teljesen más kialakítást kap. A téli abroncsok sokkal nagyobb tapadással kerülnek legyártásra, pontosan annak érdekében, hogy a csúszás ne következhessen be a jeges és havas útszakaszokon. A 4 kerék meghajtású járművekre is fontos a téli abroncsok felszerelése. Semmivel sem másabbak, mint nem 4 kerék meghajtású társaik. Arra is figyeljünk oda, hogy minden esetben cseréljük le mind a 4 abroncsot.

Tehát amikor megvásároljuk a téligumi 205/60r16 szettet, akkor 4 darabot vegyünk és ne csak kettőt. Ha két nyári gumit fent hagyunk, akkor teljesen másképpen fog viselkedni a jármű a téli utakon.


Milyen tényezőket kell figyelembe venni a téli útviszonyok között

  • mindig figyeljünk oda arra, hogy két kézzel fogjuk a kormányt
  • minden egyes kanyarodás előtt finoman lassítsunk le
  • kanyarba soha ne gyorsítsunk még akkor sem, ha nyáron ezt szoktuk meg. A hirtelen gyorsítás majd a fékezés előidézheti azt, hogy elveszítjük uralmunkat a gépjármű fölött
  • mindig egyenes útszakaszon kezdjük meg és fejezzük is be a fékezést
  • a lejtős szakaszokon használjuk inkább a motorféket és ne nyomkodjuk a fékpedált
  • a túlzottan havas úton vérmérsékletünktől függően tartózkodjunk inkább a sávváltásoktól. Csak abban az esetben váltsunk sávot még a téligumi 205/60r16 szettel is, ha tényleg szükség van rá
  • 8-szor hosszabb fékútra van szükség a jeges utakon, ezt mindig tartsuk szem előtt. Ennek megfelelően az egész őt során fokozottan figyeljünk oda a távolságtartásra. Autópályákon meg pláne, ahol amúgy is nagyobb sebességgel közlekedünk és a többi gépjárművezető is.
téligumi 205/60r16 A téli időjárásban a tapadási tényezők igen rosszak, ezt nem győzzük többször hangsúlyozni. A tapadási együttható értéke szinte a nullához közelít. A hó és a jég, legyen az város vagy autópálya, nehezíti a közlekedési feltételeket. Mivel a tapadási tényező értéke csökken az autónk is sokkal érzékenyebben reagál minden mozdulatra. Nő a fékút, változik a reakció idő a gázelvételnél, a fékezésnél és a kormányzásnál is.

Olyan dolgok is a felszínre kerülnek ilyenkor, amelyet eddigi utazásaink során talán sohasem tapasztaltunk meg. Ez lehet vezetői hiányosság, vagy éppen abroncs hiba. De hatványozottan ide sorolhatjuk azt is, amikor a meglepetés miatt szinte elveszítjük uralmunkat a gépjármű felett. Ez komoly gondot okozhat, hiszen ilyenkor mindenkinek az első reakciója a kapkodás, holott ez télen a legrosszabb, amit tehetünk.

Sokan ilyenkor úgy tapossák a fékpedált, mintha az életük múlna rajta, pedig pontosan ez az, amit nem szabad. Tilos a hirtelen mozdulat mind a fékpedál mind pedig a kormány esetében. Soha ne rántsuk el a kormányt sem, hanem csak finom mozdulatokkal korrigáljunk. Ez a legjobb, amit tehetünk egy ilyen helyzetben. Ha lehetőségünk van rá, akkor menjünk ki egy téli pályára és gyakoroljuk be ezeket a mozdulatokat, hogy éles helyzetben is helyt álljunk. Nagyon fontos, hogy a megfelelő időben szereljük fel pl.: a téligumi 205/60r16 szettet.