Süti beállítások

A téli gumi leírása

2024/01/30
Hasznos információk
Mitől téli gumi egy autógumi? A

Mitől téli gumi egy autógumi?


A téli gumi jobb tapadással rendelkezik havon, nedves, vagy sáros útfelületen, mint egy nyári gumiabroncs. Mélyebb profillal vannak ellátva, amelyek hatékonyan szorítják ki a gumi és az útfelület közül a havat, sarat, vizet. Azon kívül hogy mélyebb barázdákkal rendelkeznek,a  sűrűbb futómintázat is a jellemzői közé tartozik. 

Az „M+S” jelzés megtalálható az összes téli gumiabroncson, ellenben csak az egy hópelyhet és egy hegycsúcsot ábrázoló nyomat garantálja az abroncs „téli” mivoltát.  Minden ilyen jellel ellátott gumiabroncs a téligumi kategóriába sorolható.

Több szempontból is különbözik a téli gumiabroncs egy nyári gumiabroncstól. A téli autógumi, anyagának alacsony hőmérsékleten való rugalmasságában is különbözik. A gumiabroncs hatékonysága 7°C alatt a legmagasabb mértékű, 7*C  fok felett a téli gumiabroncs veszít teljesítményéből. A téli gumi jellegzetessége a futófelület tekintetében is megnyilvánul.

Sokkal több bemetszés található rajta és sokkal sűrűbben barázdált a téli gumi profilja, ötször több mint egy nyári gumiabroncson. A szélesebb központi barázdák gyorsabban távolítják el a havat, vizet és a hólét. Egy tengelyen használjon ugyanolyan típusú, ugyanannyira kopott abroncsokat, és a megszokott nyomást 0,2 bar-ral emelje meg , ugyanis a hideg miatt ez csökken.

Jogszabály:   Magyarországon nincs kötelező téli abroncs használat, kivéve ha azt tábla jelzi. Mindenesetre a havas, téli időben erősen tanácsolt hazánkban is téli abroncsokkal felszerelni gépjárművét.  A téli abroncsok sebességmutató indexe lehet magasabb, mint a gépjármű végsebességéhez társított abroncs sebességindexe, vagy kisebb, ha az nem esik a Q (160km/h) sebességtartomány alá.