Süti beállítások

A téli abroncsokat folyamatosan tisztán kell tartani

2024/01/30
Hasznos információk
A gumiabroncsok megfelelő tárolása minden esetben nagyon fontos. Ez külö...
A gumiabroncsok megfelelő tárolása minden esetben nagyon fontos. Ez különösen vonatkozik a téli abroncsokra. Minden esetben tisztában kell lenni azzal, hogy a téli abroncsokat sokkal több külső probléma és sérelem éri, mint például a nyári gumikat.
A téli, zord időjárásban sajnos a csúszós utakat folyamatosan tisztán kell tartani, ami sokszor csakis a sózás módszerével érhető el. Ilyenkor sajnos az abroncs és a karosszéria az, ami a legnagyobb kárt szenvedi. A sózás megakadályozza a fagyást, viszont nagy mértékben rongálja az abroncsok szerkezetét.

Ezen felül sajnos rengeteg idegen anyag is jelen van a mínuszokban az utakon. Apróbb kövek, valamint esetleg olyan anyagok, amelyek sérülést ejthetnek az abroncsokon. Sajnos ezek ellen nincs mit tenni, nem tudjuk megakadályozni az abroncsok romlását.

Arról már nem is beszélve, hogy a téli éjszakákon a hőmérő higanyszála igen alacsonyra is lemehet, ami az abroncsoknak ismételten nem tesz jót. Természetesen a éli gumik alapanyagát úgy alakítják ki, hogy ellenálljon ezeknek a kültéri hatásoknak, mégis sokszor megsínylik a téli hónapokat.

De mit is tehetünk abroncsaink védelmében?


Miért fontos, hogy mindig szemmel tartsuk, hogy éppen milyen szennyeződés került az abroncsra? A válasz igen egyszerű: Az abroncsokon megmaradt só tovább marja a gumik külsejét még akkor is, ha már szárazak az utak.

A rátapadt sós lé beszivárog az abroncs mintázatába, és negatív hatásának köszönhetően lerövidíti az abroncs élettartamát. Az idegen anyagok, melyek bele ékelődnek a gumiba oly módon megsérthetik az abroncs szerkezetét, hogy akár az végleg tönkre is mehet.

Nagyon fontos tehát, hogy amikor azt tapasztaljuk, hogy a közutak sózva vannak, mindenképp takarítsuk le az abroncsokat használat során annak érdekében, hogy minél jobban megőrizzük az abroncsunk sértetlenségét. Ha vége van a téli szezonnak, mindenképp tegyük rendbe az abroncsunkat, tisztán és tökéletes állapotban készítsük fel a tárolásra.
Ezzel megnövelhetjük az élettartamát.