Süti beállítások

A nyári gumiabroncs kereső használata egyszerű és kényelmes

2024/01/30
Hasznos információk
...


Az autogumiakcio.hu webáruház nyári gumiabroncs keresőjének használata egyszerű, kényelmes és gyors. A találatokat egyszerűen tudjuk rendezni, szűrni, szűkíteni. De hogy hogy is működik ez az egész?

A legfontosabb, hogy rendelkezzük az abroncs pontos méreteivel, ez a vásárlás alapja. A szélesség, a profilarány és az átmérő adott gyári értékeitől nem szabad eltérni, ha pedig ezeket nem tudjuk, akkor nézzük meg a gumit, hisz az abroncs oldalán ezek az adatok minden esetben szerepelnek. A / R16 például azt jelenti, hogy a gumi szélessége 205 milliméter, ehhez képest a profilarány 55, az átmérő pedig 16 hüvelyk (col).

Mikor vegyünk nyári gumit?

Azt, hogy mikor vegyünk nyári gumit, az abroncs állapota és életkora befolyásolja. Érdemes már ősszel megnézni, hogy az autóról lekerülő abroncs milyen állapotban van, ha kopott, vajon kibír-e még egy szezont. Az állapot egyik fő mutatója a profilmélység. Ezt egyébként rendelet is szabályozza, hogy mi a minimális profilmélység, ami alatt veszélyes az utakon közlekedni. Ez 75 centiméternél kisebb átmérőjű abroncs esetében 1,6  milliméter, e felett pedig 3 milliméter. Ez a határ, azonban a szakemberek azt mondják, hogy nem tanácsos elérni ezt a határt. A profilmélységet többféleképp is tudjuk ellenőrizni. Egyrészt megkeressük a gumi középső részén található kopásjelzőt, ezek apró pöttyök, mellettük egy kis háromszög vagy a TWI felirat. Sok abroncsgyártó már modernizálta a kopásjelzőit, melyek sok esetben nem csak azt mutatják meg, hogy ha a gumi le van kopva, hanem azt is, hogy milyen mértékben. Ezt hozzávetőleg mi is tudjuk ellenőrizni. Ha a futófelület egy szintbe kerül a kopásjelzővel, akkor egyértelműen el van kopva az abroncs. Ezen felül pedig használjunk profilmélység mérőt, ami egy pici eszköz digitális kijelzővel, vagy manuális működéssel. Ez századmilliméterre pontosan jelzi a kopás mértékét. Fontos, hogy a gumi felületén több helyen is mérjük meg a profilmélységet, mint ahogy az is, hogy mind a négy abroncs esetében tegyük ezt meg.

Ha nem áll ilyen eszköz a rendelkezésünkre, akkor pedig egyszerűen fogjunk egy pénzérmét a kezünkbe és annak segítségével nézzük meg, hogy milyen mély az abroncsunk mintázta.

A profilmélység azonban csak az egyik mutatója annak, ha ideje új abroncsot vásárolni. A másik az életkor. Hiába nincs teljesen lekopva az abroncs, attól még rászorulhat a cserére, hisz az abroncsok maximális élettartama ugyan tíz év, de 5-6 évnél idősebb gumival már nem tanácsos furikázni. Hisz hiába nincsenek elkopva, a gumi is elöregszik. Olyan mikro repedések keletkeznek rajta, melyek szemmel ugyan nem láthatók, de a teljesítményen igencsak megérezhetők. Emellett az is nagyon sokat számít, hogy az abroncsot mennyire tesszük ki szélsőséges körülményeknek. Hogy milyen a vezetési stílusunk, hogy milyen körülmények között, utakon használjuk. Egy sima aszfalt és egy durva, kavicsos út között óriási a különbség. Arra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hogy a szezonon kívül hol tároljuk az abroncsot, hisz fontos, hogy egyenletes hőmérsékleten, hűvösben tegyük ezt, ahol nem éri tűző napfény. A felnivel tárolt abroncsokat fektetve vagy felakasztva, a felni nélküli gumikat egymás mellé állítva, időnként megmozgatva érdemes tárolni. Hogy elkerüljük a deformitásokat, érdemes betartani a szabályokat.

Nyári gumiabroncs kereső használata – nem csak méret alapján

Az autogumiakcio.hu abroncskeresőjén a méreten kívül több más szempont szerint is szűkíthetjük a széles kínálatot. Az egyik ilyen, hogy nyári, téli vagy négyévszakos abroncsot keresünk-e. Aztán beállíthatjuk azt is, hogy mely gyártó vagy gyártók termékeivel szeretnénk közelebbről megismerkedni. Illetve azt is, hogy ha defekttűrő vagy megerősített gumit keresünk, továbbá azt is, hogy személyautó, teherautó, vagy összekerék meghajtású autó számára keresünk gumit.

Ha pedig látjuk, hogy az adott méretben és típusban mi is a kínálat, akkor ezt rendezhetjük is ár szerint csökkenő vagy növekvő sorrendben. A kereső lehetőséget nyújt arra is, hogy csak az akciós termékeket lássuk vagy azokat, melyek kátyúgaranciával rendelkeznek, illetve jár hozzájuk valamilyen ajándék. A kereső használata tehát egyszerű, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a pontos gumimérettel. A választásban pedig segítségünkre lehetnek az autós szaklapok, vagy az ADAC tesztjei. Ezekből hiteles képet kaphatunk arról, hogy az adott gumi hogy teljesít a különböző körülmények között. Ezen kívül a felhasználói véleményekre is alapozhatunk, hisz sokan osztják meg tapasztalataikat egy adott gumiról. A webáruház kínálatában szereplő gumik között is vannak népszerűbbek, ilyen például a Hankook vagy a Continental kínálata. Aki nyári gumit szeretne, érdemes mihamarabb elkezdeni a keresgélést, hiszen sokszor találkozhatunk akciós, kedvezményes árakkal a szezon előtt, vagy épp szezon után. Négy nyári gumi nem olcsó, különösen ha a prémium kategória termékei között keresgélünk, érdemes tehát felkészülni erre a nagyobb kiadásra. A nyári gumiabroncs kereső használata pedig sokat segíthet a választásban.