Süti beállítások

A megfelelő levegőnyomás

2024/01/30
Hasznos információk
A gumi élettartamának biztosítása a megfelelő guminyomás b...

A gumi élettartamának biztosítása a megfelelő guminyomás beállításával.


Az előírt  levegőnyomását a gépkocsi gyártója, vagy a karosszérián elhelyezett adattáblák határozzák meg. A megfelelő levegőnyomás biztosítja a legoptimálisabb felfekvési felületet, megfelelő tapadást, rövidebb fékutat, nagyobb aquaplaning tartalékot, kiegyensúlyozottabb menettulajdonságokat és kanyarstabilitást, alacsonyabb gördülési zajt, kisebb gördülési ellenállást ami által a fogyasztásunk csökkenhet, a gumi kisebb hőképződését, és a jobb utazási komfortot. Ezért már érdemes ellenőriznie a gumiabroncsának levegőnyomását.

A megfelelő levegőnyomás beállítása nagyobb biztonságot is jelent az autóban utazóknak. A gumiabroncs élettartama függ a megfelelő levegőnyomástól is. A túl alacsony vagy túl magas levegőnyomás megakadályozza a gumiabroncs futófelületi mintaelemeinek megfelelő kapcsolatát az úttesttel. Ez a túlzott vagy egyenetlen futófelületi kopáshoz, és lényegesen rosszabb tapadáshoz vezet, amivel utasai és az Ön biztonságát is kockára teszi.

A gumiabroncsot az elégtelen levegőnyomás folyamatos túlterhelésnek teszi ki, tönkremenetele egyértelmű, amit a levegőnyomás utólagos helyreállításával már nem lehet korrigálni.A levegőnyomás ellenőrzését alapvetően hideg gumiabroncson kell elvégezni. Az olyan gumiabroncsokban, amelyekkel már közlekedtek, a melegedés miatt nagyobb a levegőnyomás, ez azonban a gumiabroncs lehűlésével lecsökken.