HÍVJ MINKET
MÉRET SZERINT
KERESÉS

A legjobb és legrosszabb abroncsok az idei ADAC téli gumi teszt alapján

A legjobb és legrosszabb abroncsok az idei ADAC téli gumi teszt alapján
2021. október 14.

 

Az ADAC téli gumi teszt idei eredményei szeptember 21-én kerültek nyilvánosságra, azóta pedig már több autós szaklap is foglalkozott a témával, és tette közzé a részletes eredményeket. Az idei eredmények nem okoztak különösebb meglepetést. A legjobbak között a prémium abroncsok kaptak helyet, de egy-két kivételtől eltekintve a közép és alsó kategóriás abroncsok is közepes eredménnyel zártak, de akadt a középmezőnyben prémium kategóriás abroncs is, bár ez az eddig években sem volt másként.

 

Mielőtt rátérnénk, hogy mely abroncsok teljesítettek a legjobban az idei ADAC téli abroncs teszten, mindenképp érdemes azért azt is szem előtt tartani, hogy az eredmények leginkább az adott méretkategóriára vonatkoznak, és a választásnál leginkább a vezetési stílusunkra jellemző szempontokat kell figyelembe venni, nem feltétlen csak a végeredményt, hiszen ennek fényében egy alsó kategóriás abroncs is jó választás lehet. Idén, ahogy mindig két méretben vizsgáltak 16 és 18 téli abroncsot.

 

A 225/50 R17 méretkategória legjobbjai

 

A nagyteljesítményű abroncsok versenyében az élmezőny elég kiegyenlített volt, holtversenyben az első helyen két abroncs végzett ugyanazzal a pontszámmal, míg a második, illetve így a harmadik helyen lévő abroncs mindössze két tizeddel maradt le. A legmagasabb pontszámot elérő abroncsok a Dunlop Winter Sport 5 és a Michelin Alpin 6 voltak, nem sokkal lemaradva utánuk pedig a

Goodyear UltraGrip Performance + kapott helyet. Mind a három abroncs kiegyensúlyozott eredményt mutatott.

 

A teszt alapján mindhárom abroncs feltétel nélkül választható, de a legnagyobb prémium márkáktól nem is vártunk mást. Az idei évben az ADAC tesztet ez a három márka dominálta, ami majd a másik méretkategória eredményeiből is jól látszik. De ezen a teszten is mindhárom abroncs jól teljesített a nedves és száraz utak tesztjein, de a havas és jeges utakon is megállják a helyüket. A zaj, a fogyasztás és a kopás tekintetében is jó eredményeket értek el, így a prémium márkák közül a 225/50 R17 méretkategóriában ez tűnhet idén a legjobb választásnak az ADAC téli gumi teszt eredménye alapján.

 

Erős középmezőny és két elégtelen teljesítmény

 

A teszten természetesen nemcsak ez a három abroncs került megmérettetésre. A többi abroncs két kivétellel közepes eredménnyel zárt, így a választásnál a részeredményeket mindenképp érdemes alaposabban is szemügyre venni. A Kleber Krisalp HP3 a negyedik helyen végzett számos prémium márkát megelőzve, mint a Bridgestone Blizzak LM005 vagy a Continental WinterContact TS860. Számos alsó kategóriás abroncs nyújtott szintén jó teljesítményt, így ezek is jó választási lehetőséget kínálnak azok számára, akik alacsonyabb áron keresnek abroncsot.

 

A 225/50 R17 méretkategóriában a Maxxis Premitra Snow WP6, a Nokian Snowproof P vagy a Sava Eskimo HP2 is jó választás lehet. Két abroncs viszont meglehetősen gyengén teljesített az idei ADAC téli gumi teszten, mégpedig a Goodride Z-507 Zuper Snow és a Linglong Green-Max Winter UHP, melyek az ADAC értékelése alapján elégtelen eredményt szereztek, vagyis még feltételesen sem ajánlhatóak. Természetesen az nem jelenti azt, hogy más méretkategóriában ne nyújtanának ennél sokkal jobb teljesítményt.

 

Az ADAC téli gumi teszt 195/65 R15 méretkategóriájának eredményeiről

 

A 195/65 R15 méretkategóriában az élen nagyon kiegyensúlyozott volt a mezőny, akárcsak a másik méretkategóriában. A Michelin Alpin 6 hozta ugyanazt a teljesítményt és minőséget, mint a másik méretben, a Vredestein Wintrac viszont itt egy fokkal jobban teljesített, mint a márka másik modellje. Mindkét eredmény viszont csak a második helyre volt elegendő, ugyanis a Dunlop Winter Response 2, és a Goodyear UltraGrip 9+ egyenletesen jó teljesítményével lett az első helyen az ADAC téli gumi teszt legjobbja. A Kumho Wintercraft WP51 kivételével, amely csak elégséges eredményt ért el, minden abroncs közepes minősítést szerezett. Az ADAC téli gumi teszt eredményei alapján tehát az alsó és a középkategóriás abroncsok közül is bátran választhatunk téli abroncsot az autónkra.

 

 

További hírek

Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!
NE MARADJ LE SEMMIRŐL!
Iratkozz fel hírlevelünkre és értesülj elsőként újdonságainkról: abroncs tesztek, gyártói ajánlások, aktuális kedvezmények.