Süti beállítások

A jövő gumiabroncsa alkalmazkodni tud majd a futási körülménykehez?

2024/01/30
Iparági hírek
El tudnak ké...
El tudnak képzelni egy olyan gumiabroncsot, amely tökéletesen viselkedik a nyári hőségben például az autópályán, majd pedig felhajtva egy havas hegyi hágón is úgy kapaszkodik fel, mint a legjobb minőségű téli gumi, ami csak kapható? 

Nos, már több gumigyár is dolgozik ezen a hihetetlen terméken, és hisznek is benne, hogy ez az intelligens gumiabroncs egyszer megvalósul.
Azt talán mindenki belátja, hogy a jelen autózás biztonságos megvalósítása csak úgy lehetséges, hogy a gépjárműre mindig az adott körülménykehez legjobban illő abroncs van felszerelve. A nyári melegekben olyan gumit kell használni, amely a magas hőmérsékleti viszonyok között biztosítja a jó tapadást, viszont a téli hidegekben, a havas és esetenként jeges útviszonyokhoz olyan abroncs szükséges, amely a mínuszokban sem veszti el a megfelelő tapadását, ráadásul képes a megnövekedett csapadékot elvezetni, valamint a csúszós felületeken is képes megkapaszkodni, és nem utolsó sorban hatékonyan fékezni. Eddig csak az évszakokban való megfelelést említettük, de vannak ezeken is említésre méltó körülmények, például a versenyautókhoz használt abroncsoknak a sportos vezetés igényeinek kell tökéletesen megfelelniük, és ezen belül lehetnek aszfaltra, murvára és akár jégre is kifejlesztett versenyabroncsok.
A használat körülményeitől függően tehát számtalan gumiabroncs típust fejlesztenek és készítenek a gumigyártók, és egy adott autóhoz megvenni ezt a sokféle gumitípust elég komoly összeg lenne, nem is beszélve a számtalan átszerelés kényelmetlenségét és költségeit. Akár az ilyen magas igényke kielégítését is megoldhatná egyetlen gumiabroncs, amennyiben képes lenne alkalmazkodni a változó körülménykehez pusztán a saját képességei folytán.
Többek a között a német lipcsei egyetem gumiabroncs fejlesztéssel foglalkozó kutatói is úgy gondolják, hogy egy ilyen abroncs kifejlesztése és elkészítése nem is annyira a távoli a jövő. Saját elképzelésüket erről a nyilván forradalmi termékről mutatták be, melyet rendkívül nagy érdeklődés követett.
A bemutatott abroncsot olyan érzékelőkkel látták el, melyeknek adataira támaszkodva a gumiabroncs képes lesz egyszer arra, hogy saját maga változtassa meg az arculatát, természetesen a változó körülményeknek megfelelően. A különböző paraméterek, mint például a külső hőmérséklet a levegő és az út szempontjából, az útfelület típusa, mindig a valós időben kerülnek elemzésre, és a gumiabroncs nem késlekedik a egy esetlegesen megváltozott körülményre adandó válasszal sem. Egy ilyen intelligens gumiabroncs azonban nemcsak a különböző körülményekhez való alkalmazkodásával lenne forradalmi újítás, a gumik üzemanyag-fogyasztásra tett hatása szempontjából is érdekes fejleményeket hozhat.
Jelenleg természetese még inkább csak papíron léteznek az ehhez az abroncshoz szükséges újítások, de van már olyan műszaki megoldás, ami a szabadalmaztatást is elérte, ettől függetlenül évszámmal nem szolgálhatunk a jövő intelligens abroncsának megjelenéséhez.