Süti beállítások

A havas utakon is jól teljesít a Pirelli Cinturato Winter téli gumi

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A
A Pirelli Cinturato Winter téli gumi 2016-ban jelent meg a boltok polcain. A prémium kategóriás abroncs kiválóan tapad a havas úton, száraz úton is jól fékezhető, kanyarokban is stabil. Nagy teljesítményt nyújtó téli gumiabroncs, aminek előnyei közé sorolható az alacsony zajszintje is.

Mit kínál a Pirelli Cinturato Winter?

Az európai fogyasztók igényeinek kielégítésére fejlesztették ki ezt az abroncsot. Teljesítményben és biztonságban is megfelel minden útfelületen. A téli technológia legmagasabb szintjét képviseli, úgy fejlesztették ki, hogy maximális biztonságot és irányíthatóságot nyújtson. Személygépkocsik számára, városi terepjárók, crossoverek számára is elérhető, széles tehát a piaci lefedettsége emellett, ökotudatosság szempontjából is jó választás ez az abroncs.

Új profillal és anyagösszetétellel rendelkezik, melynek révén a száraz úton való kezelhetősége és fékezhetősége igazán kiváló. A talpfelület kialakítása révén egyenletes a nyomáseloszlás, ami nemcsak a biztonságos tapadáshoz járul hozzá, hanem az egyenletes kopáshoz és a hosszú élettartamhoz is. Multiaktív 4D lamellák gondoskodnak a száraz és a nedves úton való még jobb fékezhetőségről, a merev blokkok pedig hozzájárulnak a havas felületen való még jobb tapadáshoz. A havas úton kiválóan teljesít az abroncs, magas szintű mechanikai tapadásának köszönhetően. Az aquaplaning kockázata is minimális, a gumi gyorsan kiszorítja a vizet a felületéről, így téve még biztonságosabbá a közlekedést.

A Pirelli Cinturato Wintert több autógyártó is gyári szerelésű abroncsnak választja, így több BMW, Mercedes, BMW és Alfa Romeo is Pirelli abroncsokon hagyja el a gyárat. A legkorszerűbb technológiákkal készült abroncs, amelyet nehéz, extrém téli körülmények között is tesztelek speciális fejlesztési központokban. Innováció, biztonság és megbízhatóság – ezek az abroncs legfőbb jellemzői. A téli túraabroncsok között foglal el igen előkelő helyet, +8 százalékos vonóerővel rendelkezik a havas úton elődjéhez képest, forgásirányos kialakítása a szabadalmaztatott fogaskerék dizájnnal még jobb teljesítményt nyújt.

Milyen méretekben kapható a Pirelli Cinturato Winter?

Abroncsvásárlás előtt fontos a pontos méret ismerete, ennek híján nem érdemes téli gumit keresni. A Pirelli Cinturato Winter a leggyakoribb méretekben is kapható abroncs, így aki 205/55 r16 méretben keresgél megbízható, nagy teljesítményű téli gumit, annak ez az abroncs is elérhető. 14 és 17 hüvelyk átmérő közti méretekben elérhető ez az abroncs, többféle változatban 155/65 r14-től egészen 215/60r17 méretig.

Tesztek és vélemények

Egy abroncsról sokat elárul a címkéje, amiről megtudhatjuk, hogy milyen a nedves úton való fékezhetősége, az üzemanyag-hatékonysága, vagyis a gördülési ellenállása és a zajszintje. Ez egy rendkívül csendes abroncs, sok nyári gumi is megirigyelheti a 66-67 decibeles zajszintjét. A nedves úton való kezelhetőségét nézve az A-tól E-ig terjedő skálán a B osztályzatot kapta, míg az üzemanyag-fogyasztást nézve az E kategóriába került. Egy abroncs azonban sokkal több, mint ez a három adat. Amikor téli gumit keresünk, érdemes megnézni, hogy az általunk keresett méretben milyenek a tesztek eredményei. Az Autobild, az ADAC és sok más szervezet, szaklap is rendszeresen teszteli az abroncsokat, így 2016-os megjelenése óta a Pirelli Cinturato Winter is sok teszten szerepelt már. Általánosságban elmondható, hogy nagy előnye, hogy jó az aquaplaning-ellenállása és jól kezelhető a havas úton, valamint alacsony a zajszintje. Gyengeségei közé sorolható, hogy alacsony a kopásállósága, ezáltal az ár/érték aránya sem a legjobb. De nézzük is meg, hogy hogy szerepelt az abroncs a teszteken. 2016-ban, megjelenésekor többször is tesztelték. A gyakori 205/55 r1 méretben az Autobild téli tesztjén az 50 vizsgált abroncsból a 6. helyen végzett. Szintén ebben a méretben tesztelt 13 abroncsot a GTÜ még ugyanebben az évben, itt a harmadik helyen végzett a Pirelli Cinturato Winter. 2021-ben az AutoMotorSport tesztelte a 195/55 r16 méretben, itt a tíz vizsgált abroncsból a 7 helyen zárt.

Itt az új generáció

A Pirelli Cinturato Winter alapjain jött létre annak továbbfejlesztett, megújult változata, a Pirelli Cinturato Winter 2 téli gumi, ami 2021-ben jelent meg a boltok polcain. Az abroncsban több új innováció is megjelenik, így többek között a futófelületen található lamellák, melyek az abroncs élettartama során hosszabbak lesznek, hogy több havat tudjanak befogni, így biztosítva a még jobb tapadást. A háromdimenziós lamellák a gumi kopásával cikkcakkosra alakulnak át, így száraz és nedves felületen is jól teljesítenek az életkor előrehaladtával is. A motorsportos múltból is merítettek a Winter 2 tervezésekor, a Pirelli által szabadalmaztatott, folyékony polimerekből álló rendszernek köszönhetően hosszabb élettartamú abroncs lett a végeredmény. Elektromos és hibrid járművekre is ajánlják ezt az abroncsot, ami rendkívül csendes és alacsony a gördülési ellenállása is. Legyen szó akár a Pirelli Cinturato Winter, vagy a Winter 2 abroncsokról, ezek a prémium kategóriás téli gumik megbízhatók, nagy teljesítményt nyújtanak és tartósak is egyben.