Süti beállítások

A defekttűrő gumiabroncsok alapelve

2024/01/30
Hasznos információk
A defekttűrő g...
A defekttűrő gumiabroncsok különlegesen megerősített oldalfallal rendelkeznek, amíg a normál abroncsok nem. Ezek defekt esetén is megtartják a gépkocsi súlyát, úgy hogy nem következik be a gumiabroncs oldalfalának összepréselődése.
A defekttűrő gumiabroncsok megerősített oldalfaluk révén még defekt esetén is lehetővé teszik az út folytatását maximum 80 km/h sebességgel, legfeljebb 80 km távolságig. Ez azonban függ az út állapotától és a gépjármű súlyától.


A defekttűrő abroncsok jelentős előnyöket biztosítanak:


- Az defekttűrő gumiabroncsok defekt esetén is lehetővé teszik az út folytatását, nincs szükség a defektes abroncs azonnali javítására vagy cseréjére, azaz lehetőség nyílik az cél vagy a legközelebbi gumiszerviz elérésére.
- Szabványos keréktárcsákkal kompatibilis.
- Ugyanúgy szerelhető, mint a normál abroncs.
- Hely, súly és üzemanyag takarítható meg, nagyobb hasznos csomagtér.
 

Kommunikáció a vezető és az abroncs között


A defekttűrő gumi tulajdonsága annyira hatékony, hogy a vezető nem biztos, hogy észreveszi a nyomásvesztést vagy a defektet. A biztonság megőrzése érdekében szükség van arra, hogy a vezető értesüljön a defektről, ezért a defekttűrő gumiabroncsokat csak abban az esetben szabad használni, ha a gépkocsi levegőnyomás ellenőrző és figyelmeztető rendszerrel van ellátva Ezek a figyelmeztető rendszerek értesítik a vezetőt a műszerfalon elhelyezett jelzésen keresztül, hogy légnyomásvesztés következett be.