Süti beállítások

5 jó tanács a takarékos vezetés eléréséhez

2024/01/30
Hasznos információk
Bizonyára mi...
Bizonyára minden autós szeretné, ha kevesebbet kellene költenie üzemanyagra ugyanolyan hatótávok megtétele esetén, különösen a mostani rendkívül magas árak mellett. 

Kevesen tudják, de egy kis odafigyeléssel akár 20 százalékkal is csökkenthetjük az üzemanyagra való kiadásaikat, ami a megtett út függvényében ötszámjegyű összeg is lehet. Mire figyeljünk, hogy ezt elérhessük?

1.   Váltsunk fel kisebb fordulatszámnál hamarabb! Sokan hajlamosak kipörgetni a motort minden felváltás előtt, pedig ezzel jelentő mennyiségű üzemanyagot pazarolnak el lényegében feleslegesen. Minden autónál könnyen kitapasztalható az a legalacsonyabb fordulatszám, amelynél a motor még erőlködés nélkül képes feljebb váltást elviselni, egyre több benzinmotor képes már akár 2 ezres fordulaton a magasabb sebességet bevenni, amivel már önmagéban sok benzint lehet megspórolni. A legújabb autókban ma már egyébként szériafelszereltség a váltásesedékesség-jelző berendezés, amit direkt az üzemanyag megtakarítások miatt hoztak létre.

2.    Haladjunk egyenletes tempóban, és alacsonyabb sebességgel! A mai gépkocsik körülbelül 70 és 100 kilométere sebességeknél hozzák a legjobb fogyasztási adatokat, e feletti tempónál a növekvő légellenállás és a gördülési ellenállás miatt is egyre nagyobb mértékben növekszik a fogyasztás. 100-as tempó felett minden egyes km/órás növekedés legalább 1 literrel emeli az üzemanyag felhasználást, sőt egy bizonyos sebesség felett akár többel is. Tehát ha nem időre megyünk valahová, pazarló dolog hajtani az autót. A másik nagy energiazabáló vezetési stílus a túl sok és nagymérvű lassítást és gyorsítást alkalmazó haladás. Fékezéskor az energia hővé alakul és eltűnik, gyorsításkor pedig ezt az energiát újra elhasználjuk. Kerüljük tehát az autó ilyen jellegű mozgatását.

3.   Vezessünk a lehető leg-előrelátóbb módon! Minél jobban tisztában vagyunk a környező forgalmi helyzetekkel, annál jobb döntéseket hozhatunk a fogyasztás minimalizálása felől. Például, ha városban haladva már messziről látjuk, hogy a lámpa pirosra váltott, akkor a lámpát a lábunkat levéve a gázpedálról motorfékkel is megközelíthetjük, és ilyenkor egy csepp üzemanyag sem kerül a motorba.

4.   Fékezzünk ésszel! A fentebbi ponthoz tartozik tulajdonképpen, hogy a üzemi fékek helyett a motorfék mind gyakoribb alkalmazásával jelentős mennyiségű üzemanyag takarítható meg. A motorfék bekapcsolásakor megszűnik a gyújtás, és a motorba nem kerül üzemanyag. A lassulás a motorban létrejövő vákuum hatására következik be. Ezen kívül is kerülendő a túl aktív üzemi fékezés, ha nem szükséges, ezért nem célszerű például túl közel ráhajtani az előttünk haladóra, mivel ez a felesleges fékezések egyik kiváltója lehet.

5.   Legyen mindig műszakilag rendben az autó! A nem megfelelően működő motor, kerékcsapágyak és felfüggesztések, valamint az elégtelen keréknyomás is növeli az autó üzemanyag felhasználását. Tehát az egyik legfontosabb dolog az üzemanyag megtakarítás szempontjából, hogy az autónk rendben működjön.



Forrás: http://www.autonavigator.hu