Süti beállítások

225 55 R16 nyári gumi – mikor jön el a csere ideje?

2024/01/30
Hasznos információk
Akinek az autóján 225 5...

Akinek az autóján 225 55 R16 nyári gumi van, sokféle gyártó több tucat modelljével találkozik, ha abroncsot szeretne venni. De hogy mikor jön el az abroncscsere ideje? Általában akkor, amikor a régi elkopik vagy elöregszik.

Ezeknek vannak határai, azonban nem érdemes megvárni, hogy az abroncs a kopásjelzőig kopjon, mint ahogy a maximális életkorát sem, ami egyébként tíz év. Érdemes már korábban új gumi után nézni és érdemes a keresgélést mihamarabb elkezdeni, hisz akár már ősszel is találkozhatunk olyan kedvező árakkal, olyan akciókkal, melyeket ki kell használni.

225 55 R16 nyári gumi – életkor, kopás

Sokan még most is nyári gumival autóznak télen, ez azonban nagyon káros és veszélyes is. Veszélyes, hisz a nyári gumi plusz hét fokos hőmérséklet alatt elveszti rugalmasságát, nem tapad olyan jól, így a fékezhetőség, gyorsulás, kanyarodás tekintetében nem nyújt jó teljesítményt. Sokan azzal védekeznek, hogy mivel nem használják a havas úton az autójukat, így felesleges téli gumit venni, azonban ez nem jó érv. Hisz a nyári gumi a száraz úton is merev, ráadásul a mintázata ritkább és sekélyebb is. Az, hogy jobban használódik, pedig csak ront az állapotán. Tehát az alapvető tézis, hogy télen téli, nyáron pedig nyári gumival autózzunk.

A csere ideje pedig akkor jön el, amikor az abroncs profilmélysége már nem nyújt megfelelő teljesítményt. Ez a minimális profilmélység a jogszabály szerint 75 centiméternél kisebb átmérőjű abroncsok esetében 1,6 milliméter, e felett pedig 3 milliméter. Az abroncsok felületén kopásjelzők jelzik ezt a szabályozott magasságot és ha a futófelület egy síkba kerül ezzel, akkor az abroncs cserére szorul. Sok esetben ettől részletesebb képet is kaphatunk az abroncs kopásának állapotáról, sok gyártó fejlesztette ki saját kopásjelzőjét. Sok gyártó pedig ügyel arra, hogy az abroncsaik teljes élettartamuk alatt ugyanazt a teljesítményt nyújtsák, ezt sokszor többrétegű futófelülettel érik el.

225 55 R16 – melyek a legjobbak, legnépszerűbbek?

A legjobb abroncs nem létezik, hisz ahány szempont, annyiféle rangsor. Ezért vannak a különböző tesztek is, melyeknél nem ugyanaz az eredmény születik, hisz mindenki mást vizsgál. Azért ezeket érdemes  átnézni, tanulmányozni, hisz például az ADAC tesztjeiből sok minden kiderül. Bár itt is van egy rangsor, azért azt is meg lehet nézni, hogy az egyes szempontok szerint hogy teljesítettek az adott nyári gumik. Ilyenkor pedig mindenki ki tudja választani azokat a szempontokat, melyek számukra a legfontosabbak. Ami lehet a magas teljesítmény, vagy a magas kopásállóság. Vagy bármi más. Az ADAC és más tesztek mellett sokat megtudhatjuk az adott modellekről akkor is, ha elolvassuk, milyen véleménnyel vannak más emberek róla. A vélemény persze mindig szubjektív, így a helyén kell kezelni, de a sok-sok tapasztalatból kaphatunk egy reális képet, ráadásul ha azt látjuk, hogy az egyik abroncsot kimagaslóan sokan értékelték, akkor tudhatjuk, hogy az valószínűleg népszerűbb a többinél.

De hogy melyek is a legnépszerűbbek, legjobbak? Mint ahogy általában a prémium kategória abroncsai a legjobbak, úgy a teszteken is ezek végeznek rendszerint az élen, de be-beköszönön egy-egy középkategóriás is. Ha a 225 55 R16 nyári gumikat nézzük, akkor is igazak a fentiek.

Ilyen abroncs például a Bridgestone Turanza T005 nyári gumi, ami jól tapad a nedves úton, jól irányítható és jól fékezhető. A vállrészén kiemelkedő elemek és a középső széles csatorna gondoskodik a víz gyors és hatékony kivezetésről. Igen, ez az aquaplaning, amire leginkább télen szokták felhívni a figyelmet, hogy amikor olvad a hó, nagy a latyak, sok a víz, akkor fontos, hogy az abroncs védje az autót a vízrecsúszással szemben. Ennek viszont nyáron is ugyanúgy megvan a kockázata, igaz, nem hó és latyak formájában. Ha sok eső esik, az úton sok a víz, akkor megszűnhet a kapcsolat az abroncs és az útfelület között, ezáltal pedig irányíthatatlanná válhat az autó. Ez pedig hatalmas kockázatokat rejt magában. Az aquaplaning elleni védelem tehát kiemelkedően fontos. Mint ahogy az is, hogy az abroncs stabil legyen, jól kormányozható és precízen irányítható.

A Michelin Primacy 4 abroncsa is népszerű választás, ami nem véletlen. Újgenerációs, nagy teljesítményű futófelületi keveréke rendkívüli tulajdonságokkal ruházza fel, például rövid fékúttal a nedves úton. A Contact Patch technológia gondoskodik a hő és a nyomás egyenletes eloszlatásáról, így az abroncs egyenletesen kopik, jól tapad, mindig az optimális mértékben érintkezik a talajjal. A kopásjelzője innovatív, hisz nem csak a teljes kopást jelzi, hanem azt is, hogy az abroncs felszerelhető-e még egy szezonra.

A Hankook Ventus Prime 3 is egy jó választás 225 55 R16 méretben, mint ahogy a Goodyear Efficient Grip Performance, vagy a Pirelli P7 Cinturato. Ezeken a modelleken kívül nagyon sok jó minőségű, jó teljesítményű abroncs van ma a piacon, érdemes rászánni az időt, hogy mindenki megtalálhassa a neki valót 225 55 R16 nyári gumi méretben is.