Süti beállítások

215/55 R16 téli gumi minden kategóriából

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
A 16”-os gumikat főleg azok ismerik, akiknek valamilyen nagyobb típusú aut&o...
A 16”-os gumikat főleg azok ismerik, akiknek valamilyen nagyobb típusú autójuk van. A 215/55 R16 téli gumi méret elsősorban a városi, nagyobb, kompakt autók gyári szerelt mérete, amelyekre többnyire a középkategóriás és prémium márkás gumik fogynak. A budget kategóriás abroncsokat inkább azok keresik, akiknek a kocsija régebbi gyártású és még nem akkora a teljesítménye, tehát a gumiból sem kell egy tökéletes változat, elég ha az átlagos kívánalmaknak megfelel. Ismerjünk meg ilyen abroncsokat, cikkünkben megpróbálunk minden árkategóriából és minőségből bemutatni egyet.

Olcsóbb a régebbi típusú autóra

A régebbi típusú autókra megfelelőnek bizonyul a budget kategóriás Taurus 501 215/55 R16 téli gumi, amelyet a 97T-s indexű autókra készítenek. A Taurus mintázatai Magyarországon is elérhetőek, és elég ismertek is hazánkban, hiszen egy olcsó és átlagos minőségű gumiabroncsról van szó, amely igaz, hogy nem emelkedik ki semmilyen tulajdonságban a többi közül, de szinte mindent teljesít, amit ígér, és amit ezáltal elvárnak tőle. Talán ez az egyik legfontosabb ismérve a budget kategóriás abroncsoknak, hogy olcsóak, nem nyújtanak túl sokat, de nem is ígérik azt, tehát nincsenek nagy elvárások feléjük.

Egy egyszerű városi autóhoz, amelyet tényleg csak a városon belüli közlekedésre használnak, tökéletesen megfelel a Taurus 501, amely féktávja a nedves úton rendben van, nem válik veszélyessé a kocsi a fékezéskor, de azért kicsit oda kell figyelni a csúszásokra; nem számottevő az üzemanyag-hatékonyság – de mondjuk ezt nem is nagyon várhatjuk el egy olcsó gumitól; zajszint tekintetében pedig szintén megfelelő, hiszen a 70 dB-es zajszint is közepesnek mondható. A Taurus nem ígér többet, mint ami: egy egyszerű jó ár/érték arányú téli gumiabroncsról van szó.


A kedvenc középkategóriák régebbi típusokra és az újabbakra

A két legjobban teljesítő középkategóriás 215/55 R16 téli gumi minta a Debica Frigo HP2 és a Nexen Winguard Snowg WH2, amelyek szinte ugyanazokkal a jelölésekkel rendelkeznek az európai „szivárvány” skálán. Mindkét abroncs a 93H indexes autókra való, és mivel ezeknek már komolyabb a teljesítménye is, így akár az újabb gyártmányú járművekre is jónak bizonyulhatnak, a régebbi típusokra pedig teljesen megfelelnek, hiszen kissé dobnak a minőségen és a teljesítményen. Mindkét gumi „B” jelöléssel rendelkezik a nedves úton való féktávot figyelve, ami nagyon jó eredmény egy középkategóriás abroncshoz képest.

Ez azt jelenti, hogy nagyon biztonságosak a csapadékos utakon, könnyen, jól és gyorsan el tudják vezetni a vizet, így nem kell félni a vízen futástól, jó a tapadásuk, a havas és a jeges útfelületen is megfelelnek. Száraz úton is megfelelnek, biztonságosak, és kevesebbet is fogyasztanak, mint budget kategóriás társaik – de természetesen akkora üzemanyag-hatékonyság, mint egy prémium márkás abronccsal még nem érhető el. Zajszintben is megfelelnek, a jó tulajdonságokhoz képest pedig még elég olcsó az áruk. Elmondhatjuk, hogy tényleg középkategóriás termékekről van szó, amelyeket megéri megvásárolni.


A legjobb prémium márkás 215/55 R16 téli gumi

215/55 R16 téli gumiAz egyik legjobb teljesítményt nyújtó 215/55 R16 téli gumi mintázat a Dunlop WinterSport5, amely szintén a 93H indexes autók szerelt mérete. Ezzel az abronccsal már minden téli úton biztonságban érezhetjük magunkat, hiszen nem csak a csapadékos utakon teljesít jól, de kiváló a tapadása a havas és a jeges útfelületeken is, nem mellesleg pedig száraz úton sem sokkal nagyobb a gumi kopása, ami azért kiváló, mert a téli gumit használjuk az évben a legtovább, így sokszor a száraz útnak is meg kell, hogy feleljen. Jelentős üzemanyag-hatékonyság is elérhető ezzel, amelyet már a skálán kapott jelölés is bizonyít: C.

Alacsony zajszintje még környezetbarátabbá teszi a járművet, és az alacsony gördülési ellenállás segít a kopásállóság növelésében, tehát egy igen hosszú élettartamú gumit köszönhetünk. Az igaz, hogy egy lényegesen drágább abroncsról van szó, de a sok jó tulajdonság, amely növeli az élettartamot és csökkenti a fogyasztást, hamar megtéríti a befektetett árat.