Süti beállítások

205/50 R17 nyári gumi – milyen szempontok segítenek a választásban?

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
...


Autógumit vásárolni sosem egyszerű dolog, igaz ez a 205/50 R17 nyári gumira is. Hisz a kínálat folyamatosan szélesedik, még azok is, akik el vannak köteleződve egy-egy márka mellett, sem mindig tudják, hogy melyik abroncs lenne a jó választás.

A nyári gumikról általában kevesebb szó esik, mint a téli abroncsokról. Hisz a tél nagyobb kockázatokat, szélsőségesebb körülményeket rejt magában, nem csak az útviszonyok, hanem a látási viszonyok is nehezítik a közlekedést. Nem csoda, ha a téli abroncsok esetében sorra hívják fel a szakemberek a figyelmet arra, hogy mi alapján válasszunk. Ezzel szemben elenyésző a tanácsok száma akkor, ha a nyári gumikról van szó. Pedig ebben az esetben is fontos a tájékozódás.

205/50 R17 nyári gumi – teszteredmények, vélemények

Az ADAC, a német autóklub és számos más szervezet, autós szaklap rendszeresen végez teszteket. Az abroncsokat több szempont alapján állítják rangsorba, a nedves úton való fékezhetőség ugyanúgy számít, mint az üzemanyagfogyasztás vagy a komfortos vezetési élmény. Ezekből a rangsorokból már kaphatunk egy általános képet arról, hogy mely abroncsokat lehet érdemes megvásárolni. Ezen kívül pedig segítségünkre lehetnek a teszteken kívül a vásárlói vélemények is. A különböző webáruházakban lehetőség van értékelni a terméket, akár csillaggal vagy ponttal, akár szövegesen is. Ezeket a véleményeket érdemes szemezgetni különösen akkor, ha nem a prémium kategória termékei között keresgélünk. Aki alacsony árfekvésben gondolkodik, sem kell lemondania a minőségről, a jó teljesítményről, hisz attól, hogy valami az átlagnál olcsóbb, nem biztos, hogy gyenge a minősége. Erre bizonyítékul szolgálhatnak a tesztek is, hisz nem mindig a legdrágább abroncs lesz a befutó, általában sok középkategóriás abroncs is szerepel az élmezőnyben.

Alacsony áron – 205/50 R17 nyári gumi

Nézzünk meg most pár abroncsot, ami az alacsonyabb árfekvésűek között található, ezek jobbára húszezer forint alatti áron elérhetők. Természetesen érdemes figyelni az akciókat, hisz számos webáruházban találhatunk időről időre akciós nyári gumikat, jó áron a prémium kategóriából.

A Kingstar SK10 nyári gumija egy kifejezetten kedvező árú választás. A Kingstar a Hankook kedvező árú márkája, az abroncsokat Kínában gyártják. Személyautók és kishaszongépjárművek számára gyártják ezeket az abroncsokat, melyeket azok számára ajánlanak, akik idősebb autót vezetnek, és nem elsődleges számukra a kiváló teljesítmény. Ilyen abroncs a Kingstar SK10 is. Előnye, hogy viszonylag csendes abroncs, és bár a nedves tapadásra és az üzemanyag-fogyasztásra egyaránt E-kategóriába sorolt, opció lehet akkor, ha valakinek fontos az alacsony ár és jobbára száraz utakon használja az autóját.

A következő olcsóbb árkategóriájú abroncs 205/50 R17 méretben a Royal Black Royal Performance nyári gumi. Bár az üzemanyagfogyasztás tekintetében ez is E-kategóriába sorolt, a nedves úton való tapadása már jobb, C-osztályzatú. A Royal Black abroncsai az egyik legolcsóbbak a piacon. Azoknak ajánlják, akik évi 5-15 ezer kilométert mennek autójukkal, legfőképpen városban, rövidebb utakon, és kis teljesítményű autót használnak.

A következő olcsóbb gumi a Sailun Atrezzo ZSR, ami szintén hozza a kötelezőt. Nedves úton való fékezhetőségében a második legjobb kategóriába sorolja, igaz ugyan, hogy az üzemanyagfogyasztás tekintetében ez az abroncs is E-kategóriás. Egy olcsóbb abroncstól természetesen nem várhatunk el olyan teljesítményt, mint egy háromszor annyiba kerülő prémiumkategóriás gumitól. A gyorsulás, fékezés, irányíthatóság tekintetében mindig óvatosnak kell lenni. A Sailun is ázsiai márka, két gyáruk van Kínában, egy pedig Vietnámban. Emellett Európában és Észak-Amerikában is rendelkeznek kutatás-fejlesztési központtal.

És egy hazai gumi, a Taurus Ultra High Performance. A Taurus magyar márka, melyet a rendszerváltás után a Michelin vásárolt meg. A Taurus abroncsai is az alacsonyabb árúak közé tartoznak, mint ahogy az Ultra High Performance is egy kedvező árú nyári gumi. Jól teljesít a különböző körülmények között, esőben, nedves úton is megállja a helyét. Széles méretválasztékban elérhető és ideális választás azoknak, akik keveset használják autójukat, rövid távolságokon.

Akár háromszoros is lehet az ár

Egy prémium kategóriás abroncs és egy olcsóbb ára között akár több mint háromszoros is lehet a különbség. Nem lehet elvárni egy olcsó abroncstól, hogy úgy teljesítsen, mint egy prémium. Aki tehát nagy teljesítményű autójára keres nyári gumit, 205/50 R17 méretben, és autóját napi szinten hosszabb távokon használja, érdemesebb egy drágább abroncsot beszereznie. Hisz a prémium kategóriás abroncsok általában üzemanyag-hatékonyabbak, kopásállóbbak, jobban teljesítenek a nedves úton, védik az autót a vízen felúszás ellen és csendesebbek is. A nagy gumigyártók folyamatosan fejlesztenek, tesztelnek, kutatnak, hogy abroncsaik jobb és jobb teljesítményt nyújthassanak. Igaz ez a 205/50 R17 nyári gumi esetében is.