Süti beállítások

2021 májusától csak új címkével ellátott autógumit vásárolhatunk!

2024/01/30
Hasznos információk
2012 óta minden új, az EU-ban forgalmazott gumiabroncsot fel kell tüntetni egy...
2012 óta minden új, az EU-ban forgalmazott gumiabroncsot fel kell tüntetni egy gumiabroncs címkével, amely jelzi az autógumi nedves tapadását, zajkibocsátását és az üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt ​​hatását. A kialakítás hasonlít a háztartási gépek jól ismert EU-s címkéjére. A cél az, hogy az autóvezetőket a biztonságosabb, halkabb és energiatakarékos gumik felé motiválják.  A fogyasztók tudatosságának növelése, valamint a piacfelügyelet és a végrehajtás javítása érdekében az EU kezdeményezte a címke megújítását. Az új rendelet 2021. májusában lép hatályba, nagyon sok gyártó és kereskedő már most felkészült, illetve előkészítik az új szabályhoz szükséges teendőket. Cikkünkben azt járjuk körbe, hogy mi a lényege ennek az új címkézési rendszernek és mire kell odafigyelnie az értékesítőnek vagy viszonteladónak.
 

Mi változik a gumiabroncsok címkézésében?

 
Az 1222/2009 / EK rendelet (más néven gumiabroncs-címkézési rendelet) jelenlegi kulcsfontosságú rendelkezéseinek nagy részét fenntartják és megerősítik. Ennek értelmében tehát, 2021-től kezdve a piacot szorosabban figyelemmel kell kísérni annak biztosítása érdekében, hogy a rendeletet ténylegesen érvényesítsék az Európai Unió valamennyi tagországában. Néhány új szabály leginkább a gyártókra és beszállítókra vonatkozik.
 
A gumiabroncs címkéjét minden vásárlási formában meg kell jeleníteni
 
Nemcsak az áruházakban fizikailag bemutatott termékeken kell feltüntetni az új gumiabroncs címkét. A címkén szereplő információkat jelezni kell a szállító honlapján, prospektusokban, a gyártó műszaki promóciós katalógusában, az árlistán, illetve a vásárlónak (autótulajdonosoknak) átadott számlán.
 

Alkalmazás nehéz tehergépjárművekre

 
Eddig a gumiabroncs címkéje kötelező a személy- és könnyű haszongépjárműveknél. A jövőben a nehéz tehergépjárművekre is vonatkozna ez a rendelkezés.
 

Hó és jég piktogramok

 
A korábbi gumiabroncs-címke nem tette lehetővé a fogyasztók számára, hogy különbséget tegyenek a különböző körülményekre tervezett téli gumik között. Az új címke vizuális információkat tartalmaz a gumiabroncs teljesítményéről hó vagy jég esetén. Ezeket külön grafikai elemekkel kell majd jelölni. Ennek értelmében a jövőben sokkal több információt kap a vevő adott téli autógumi kapcsán, és jóval a vásárlás előtt tájékozódhat a márka hatékonyságáról.
 

Ki kell nyomtatni a címkéket

 
A Continental globális autóipari beszállító kezdettől fogva betartotta az EU gumiabroncs-címkézési rendeletét. Röviddel az első uniós bejelentés után kifejlesztették a teljesen automatikus nyomtatásra alkalmazható címkézési rendszert, amelyet ma már számos Contintental gyártórészlegen és telephelyen használnak Európában.
 
A címke anyagát és a ragasztót gondosan összeillesztik, hogy egy lekerekített gumi felületen ragadjanak. Árukiadáskor a címkézési rendszer az összes változó adatot, például méretarányos betűket, termékneveket, cikkszámokat és vonalkódokat hőtranszfer nyomtatással egészíti ki a címkén. Ezután pontosan felhelyezik a címkét a gumiabroncs futófelületének közepére. A címkéket letörölhető módszerrel alkalmazzák, amelynek során a nyomtatott címkét egyenletesen lehúzzák a hordozószalagról, vákuumban beszívják és az úgynevezett tamponlemezre szállítják. Ily módon az abroncsok két és fél másodpercenként külön-külön is címkézhetők. Ez az eljárás nemcsak a gyártási hibákat módosítja, hanem lehetőséget ad a menet közbeni változások azonnali nyomtatására is.
 
A címkézési magasságok és távolságok gumiabroncsonként eltérőek lehetnek: Például egy kis elektromos jármű 135-ös gumiabroncsának más címkézési pozícióra van szüksége, mint egy nagyteljesítményű, 355 milliméter szélességű sportabroncsra. A gumiabroncs átmérője határozza meg, hogy az adagoló pecsétnek meddig kell terjednie, mielőtt a címkét felhasználnánk. Ezért az egyedi gumiabroncs-méreteket előzetesen tárolják a címkézési rendszerben. Az egyes gumiabroncsok vonalkódos címkéje utasítást ad a címkézési rendszernek, hogy melyik gumiabroncs következik, így átalakíthatja a címkézés helyzetét, távolságát és nyomtatási adatait.
 

Óvjuk a környezetünket

 
A kopott és használt autógumi a környezetünkre és egészségünkre nézve egyaránt veszélyes mikroműanyag-forrást eredményez. Az Európai Bizottság „A műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégia” című tanulmánya alapján ezért meg kell oldani a gumiabroncsok nem szándékos mikroműanyag-kibocsátása által jelentett gondot, többek között olyan tájékoztatási intézkedések segítségével, mint például a gumiabroncsokra vonatkozó címkézési feladatok. A gumiabroncskopáshoz kapcsolódik a futásteljesítmény, vagyis az a kilométerszám, amelyet a jármű az adott gumiabroncsnak a futófelület kopása miatt esedékes cseréjéig teljesít.
A gumiabroncs, valamint a futófelület kopásán felül egy gumiabroncs élettartama több más tényezőtől is függ, ilyen például a gumiabroncs kopásállósága, ideértve a futófelület anyagának összetételét, a futófelület mintázatát és a futófelület szerkezetét, az útviszonyokat, a karbantartást, az abroncsnyomást, valamint a vezetési stílust is.
 
Az új szabályozás legfőbb célja – a fentiek mellett – hogy maga a címke könnyen felismerhető és megjegyezhető legyen az unióban élő autótulajdonosok számára.
 
 

A kereskedő vagy viszonteladó legfontosabb feladatai

 
A gumiabroncs címkéjét minden értékesítési formában fel kell tüntetni, beleértve az online eladásokat.   A terméktájékoztatónak hozzáférhetőnek kell lennie (digitálisan), és kérésre nyomtatott formában kell rendelkezésre bocsátani. A direkt hirdetésekben vagy más kommunikációs és reklám anyagokban a feltüntetett gumiabroncs-címkét – digitálisan vagy nyomtatott formában – kell megjeleníteni, amikor egy adott    gumiabroncstípust népszerűsítenek vagy megjelenítenek. Mindezek mellett a beszállítóknak és forgalmazóknak az online felületükön elérhetővé kell tenniük a következő információkat:
  • nyilatkozat arról, hogy a jeges útviszonyokra szánt gumiabroncsokat kifejezetten jéggel és hóval borított útfelületekre tervezték, és csak nagyon kedvezőtlen időjárási viszonyok között (pl. alacsony hőmérséklet esetén) szabad használni őket, valamint arról,
  • hogy a jeges útviszonyokra szánt gumiabroncsok kevésbé kedvezőtlen időjárási viszonyok között (pl. nedves körülmények vagy magasabb hőmérséklet esetén) történő használata a tökéletestől elmaradó teljesítményt eredményezhet, különösen a nedvestapadás, az úttartás, valamint a kopás tekintetében.
 
 
A beszállítóknak az előírt termékmegfelelési információkat elektronikus formában elérhetővé kell tenniük az úgynevezett EPREL termékadatbázisban.
 
Az információt nyílt hozzáférésű adatként kell elérhetővé tenni, hogy a mobilalkalmazások fejlesztői és az összehasonlító eszközök felhasználhassák azokat. Biztosítani kell továbbá a termékadatbázis nyilvános részéhez való könnyű, közvetlen hozzáférést, például a nyomtatott címkén szereplő dinamikus kódok (QR-kód, amely korábban nem szerepelt a címkén) vagy egyéb felhasználóközpontú eszközök segítségével
 
Az ismert gumiabroncsgyártók már használják az EPREL-t.  Ez alapján az olyan autógumi, amelyen a gumiabroncscímkét vagy a termékismertető adatlapot érintő változtatások történnek, új gumiabroncstípusnak kell nevezni.
 

Környezettudatos jövő?

 
Az Európai Bizottság 2025. június 1-jéig vizsgálhatja meg a szabályzást, illetve annak eredményességét és jelentést nyújt be az Európai Parlamentnek, a Tanácsnak és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottságnak. Ezen intervallum alatt bőven lesz idő az esetleges módosítások megtárgyalására, illetve változtatására.
 
A gyártónak arra kell összpontosítania, hogy hozzájáruljon az „ökotudatos” közlekedéshez a rendeletben megfogalmazott szabályok betartásával és ösztönöznie kell a viszonteladókat, hogy minden rendelkezésre álló információt közöljenek a vásárlókkal. Ezért a gumiabroncsgyártók már most mindent megtesznek annak érdekében, hogy a tájékoztatás zökkenőmentes legyen a jelenlegi, úgynevezett átmeneti periódusban.  Amely azt jelenti, hogy weboldalukon folyamatosan közzéteszik a szükséges információt és a kereskedőket pedig elektronikus úton értesítik az esetleges teendőkről.
 
A vevőknek pedig szintén érdemes figyelemmel követni a kereskedők honlapjait, hogy időben felkészülhessenek a változásokra.