Süti beállítások

2019-es kisbusz és furgon méretű nyári gumi teszt a német autóklubtól (ADAC)

2024/01/30
Nyári gumi tesztek
Általában a német autóklub személyautó abroncsokon k&ia...
Általában a német autóklub személyautó abroncsokon kívül igen ritkán szokott tesztelni más jellegű abroncsokat is.
Most mégis szakított eddigi viselkedésmódjával és 215 65 R16 méretű C jelzésű, azaz furgonokra, kisbuszokra és kisteherautókra kifejlesztett nyári gumikat vizsgált meg alaposan.
Sajnálatosan a tesztek lesújtó eredménnyel zárultak, főként mivel az abroncsok többsége még az elvárt minimumot sem tudta hozni a nedves fékteljesítmény, tapadás és kezelhetőség kategóriájában.
Nézzük az eredményeket.
 

Az első három helyen végzett 215 65 R16 C jelű nyári gumi

 
A dobogó csúcsára 2,8 ponttal az indiai gyártó Apollo Altrust nyári gumija állhatott, ami egy középkategóriás abroncsnak számít, mégis világvezető márkákat utasított maga mögé. Kiválóan viselkedik a száraz körülmények között, és a nedves tapadása is jobb, mint az átlag. Gyenge pontja az alacsony futásteljesítmény.
A 2. lett 3,1 ponttal a Goodyear EfficientGrip Cargo, melynek száraz és nedves teljesítménye egy-két tizedponttal elmaradt ugyan a győztestől, de közel kétszeres futásteljesítménye és energiatakarékosabb kivitele miatt elég jó vételnek számít.
A 3. a Pirelli Carrier nyári gumi lett 3,1 ponttal, aminek a száraz tapadása volt kevésbé jó a fentebbi típusoktól. Viszonylag hosszú futásteljesítményű és üzemanyag takarékos modell.
 

A negyedik és ötödik helyezett

 
A Nokian cLine nyári gumi lett a negyedik 3,3 ponttal, aminek az üzemanyag megtakarítási jellemzői jók, de tapadásában csak átlagos, és a futásteljesítménye meglehetősen gyenge.
A Continental ContiVanContact az ötödik helyen végzett 3,4 ponttal, melynek a nedves tapadása egészen jó, viszont a száraz már nem annyira. Némileg átlag feletti a tartóssága és üzemanyag takarékosnak is mondható.
A fentebbi öt abroncs mind 'megfelelő' értékelést kapott.
 

Két nyári gumi 'elégséges' értékelést ért el

 
A Maxxis Vansmart MCV3+ hatodik lett 3,7 ponttal, de már csak 'elégséges' eredménnyel, főként a nedves tapadásának gyengeségei miatt. Száraz tapadása elfogadható, és a futásteljesítménye sem rossz.
A  Kumho PorTran KC53 nyári gumi 7. lett 3,8 ponttal és szintén a gyenge nedves teljesítménye miatt lett csak 'elégséges' értékelésű. Futásteljesítménye nem üti meg az átlagot.
 

Nem megfelelő nyári gumik

 
Néha előfordul, hogy egy-két abroncs megkapja a nagyon rossz 'nem elégséges' értékelést, de olyan eset, hogy 9 nyári gumi kapjon egyszerre ilyen negatív értékelést a nedves teljesítményei miatt, nem valószínű, hogy előfordult már az ADAC történelme alatt.
A következő abroncsokat a rendkívül gyenge nedves féktáv és kezelhetőség következtében a tesztelők kizárólag nagy kompromisszumokkal tartják valamilyen szinten alkalmasnak a közlekedésben való részvételre:
  1. Falken Linam Van01
  2. Uniroyal RainMax3
  3.  Michelin Agilis+
  4.  Fulda Conveo Tour 2
  5.  Nexen Rodian CT8
  6.  Sava Trenta 2
  7.  Semperit Van-Life 2
  8.  Hankook Vantra LT
  9.  Kleber Transpro