Süti beállítások

195 55 R16 nyári gumi – milyen prémium abroncsok érhetők el ebben a méretben?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
...


Hosszú élettartam, kiváló teljesítmény, ez a prémium abroncsok legfőbb jellemzője, aki pedig 195 55 R16 méretben keres nyári gumit, vonzó kínálattal találkozhat. A prémium gyártók folyamatosan kutatnak, fejlesztenek, hogy a legjobb abroncsokkal tudjanak megjelenni a piacon. Persze amikor valaki nyári gumit vásárol, sokszor nem arra fókuszál, hogy melyik a legjobb teljesítményű abroncs, sokkal inkább arra, hogy számára melyik az ideális választás. Ez a kettő ugyanis nem fedi egymást. Persze van közös halmaz. De aki nagy teljesítményű, sportos autót, luxusautót vezet, annak valószínűleg nem az üzemanyagfogyasztás lesz a döntő szempont, mint ahogy egy régebbi, kisebb teljesítményű autó számára is felesleges megvenni a legnagyobb teljesítményű nyári gumit. A prémium gyártók kínálatában is sokféle termékkel találkozhatunk, pontosan azért, mert az igények is sokfélék.

195 55 R16 nyári gumi – mit kínál a Continental?

A Continental EcoContact 6 nyári gumi egy üzemanyagtakarékos választás. Továbbfejlesztett alapanyagkeverékének és a szilika hatékony eloszlásának köszönhetően. Egy újfajta polimer hálózatot is tartalmaz, ami a szilika és a gumi közti összeköttetést teszi még erősebbé, így válik még stabilabbá az abroncs. A Green Chili 2.0 technológiának köszönhetően igazodik az útfelülethez, kiválóan tapad, és emellett csökkenti a deformációt és a felmelegedést. Aszimmetrikus mintázattal rendelkezik, kiválóan teljesít a nedves és a száraz úton is.

A Continental PremiumContact 5 is kitűnő választás, nedves és száraz úton is rövid fékúttal rendelkezik. Makroblokk kialakításának köszönhetően extrém helyzetekben is pontosan, precízen irányítható. Háromdimenziós kapaszkodóélek gondoskodnak arról, hogy a mintázati blokkok ne forduljanak maguk alá fékezés során, és ezek járulnak hozzá ahhoz is hogy  a futófelületen egyenletes legyen a nyomás. A kapaszkodóélek továbbá szerepet játszanak abban is, hogy a hirtelen jött esőzés, nagy mennyiségű víz esetén gyorsan és hatékonyan vezessék ki azt. Ezáltal csökkentve az aquaplaning kockázatát.

195 55 R16 nyári gumi – ha Michelint keres

A Michelin nyári abroncsai is az élen végeznek a teszteken, ezek közül az egyik legnépszerűbb a Michelin Primacy 4 abroncs. Az EverGrip technológiának köszönhetően  kiválóan fékezhető a nedves úton, gyorsan és hatékonyan vezeti ki a vizet a gumi felületéről, még kopott állapotban is. Teljes élettartama alatt ugyanazt a teljesítményt nyújtja, egyenletesen kopik. Ezt a Contact Patch technológiának köszönheti,k ami révén az abroncsra jutó nyomás és hő egyenletesen oszlik el.

A Michelin Primacy 4+ abroncsot úgy tervezték meg, hogy egészen a kopásjelző eléréséig ugyanolyan kiváló teljesítményt nyújtson. Sőt, a nedves fékhatás teszteken a kopott állapotában is kiváló eredményt ért el. Az EverGrip technológia gondoskodik erről, a futókeverék ugyanis önregenerálódó, két különböző keménységű gumit tartalmaz. A MaxTouch technológia pedig arról, hogy az abroncs egyenletesen kopjon, hogy a gyorsulás, fékezés és kanyarodás közben fellépő erők egyenletesebben oszoljanak el a felületen. Ezzel nemcsak a maximális tapadás garantált, hanem a hosszú élettartam is.

Dunlop, Bridgestone, Goodyear, Pirelli

A felső-középkategória jeles képviselője a Dunlop SP Sport BluResponse nyári abroncs, aminek kifejezetten alacsony a gördülési ellenállása, így az üzemanyagfogyasztás és a széndioxid-kibocsátás is alacsony. Futófelülete aszimmetrikus, jól kezelhető a nedves és a száraz úton egyaránt. Masszív középvonali bordája gondoskodik a stabilitásról és a pontosságról, a zajkibocsátás csökkentéséről pedig a zárt vállmintaárkok gondoskodnak. A fékút a Short Braking fékező blokkok miatt rövid, ezek a merev blokkok fékezés közben még jobb tapadást tesznek lehetővé.

A Bridgestone Turaónza T005 is több teszt győztese, nem véletlen, hisz kiváló teljsesítménnyel rendelkezik. A víz gyors és hatékony kivezetésében a vállrész magas kiemelkedő elemei és a középen található széles mintaárok vesz aktívan részt, a NanoPro-Tech technológiának köszönhetően pedig anyagkeveréke is megújult, a gumi megköti az úton lévő vizet, a jobb tapadás érdekében.

A Goodyear EfficientGrip és Efficientgrip Performance, valamint a Performance 2 nyári gumik is kiváló minőségűek, továbbfejlesztett futófelületi mintázattal és anyagösszetétellel. Tartós abroncsok, melyek egyenletesen kopnak, és precízen irányíthatók, kormányozhatók kanyarokban és nagy sebességnél is.

A Pirelli abroncsai is népszerűek a prémium kategóriában, mint amilyen a Pirelli Cinturato P1 is, ami egy aszimmetrikus mintázatú nyári gumi, 195 55 R16 méretben is kapható. Biztonságos, kényelmes, és környezetbarát, erről a Zöld abroncs címke is tanúskodik.

Az abroncsvásárlás előtt érdemes tanulmányozni az ADAC tesztjeit, megnézni a webáruházak kínálatát és azok véleményét elolvasni, akik már megvásárolták az adott terméket. Így átfogóbb képet kaphatunk arról, hogy milyen is a kínálat 195 55 R16 nyári gumik esetében.