Süti beállítások

Olcsóbb és drágább 205/55 R16 téli gumi minták kínálata

2024/01/30
Téli gumi tesztek
A nagyobb testű városi gépkocsik gyári szerelt mérete a 16”. M...
A nagyobb testű városi gépkocsik gyári szerelt mérete a 16”. Mivel ezekből a kocsikból aztán mindenféle van, így az abroncsok között is találhatunk olcsóbb és drágább, minőségében is más-más mintázatokat. Az alacsonyabb kategóriás abroncsokat elsősorban a régebbi típusú kocsikra választják, az újakra jellemzőbb valamilyen prémium márka. Ez teljesen érthető választás is, hiszen az újabb kocsik már jobb tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek jobban felszínre is kerülnek, jobban ki is használhatóak, ha egy profibb abroncs van a járműn. Ismerjünk meg néhány 205/55 R16 téli gumi mintát minden kategóriából, olyanokat, amelyeket mi is ajánlunk.

Régebbi típusú autókra 205/55 R16 téli gumi mintázat

Ahogyan a cikk elején említettük, a régebbi típusú autókra elégnek bizonyulnak az olcsóbb, alacsony kategóriás és a középkategóriás mintázatok, hiszen azok teljesítménye teljes mértékben megfelelő ezen autók számára, illetve minden tekintetben kielégítik az igényeket.

Ezek lennének az Infinity INF-049, a Kormoran Snowpr B2, a Taurus 601 és 501, a Kingstar SW40, a Laufenn LW31, a General Altimax Winter Plus, a Nankang SV-2 és természetesen a Debica Frigo2. Ezek közül vannak, amelyek jobbak, vannak, amelyek rosszabbak, átlagban az mondható el, hogy jó az ár-érték arány, hiszen azért minden mértékben megfelelnek a téli gumi elvárásainak, mégis nagyon olcsó gumikról van szó.

Ezek legtöbbje „E” vagy „C” jelölést kapott az európai skálán a tapadást tekintve a nedves úton, amely átlagos teljesítménynek mutatkozik, elég csendes futása van ezeknek az abroncsoknak, tehát ebben a tekintetben is megfelelnek. Talán az üzemanyag-hatékonyság terén érzékelhető, hogy budget kategóriás abroncsokról van szó, hiszen azzal kapcsolatban nem tudtak számottevő eredményeket felmutatni. (Bár a budget, olcsó kategóriás termékektől ez nem is nagyon várható el.) Mindent összevetve, ezek az abroncsok megbízhatóak, amennyit kell, annyit teljesítenek, de nem kell nagyon sokat várni tőlük – valójában ez is a lényege az alacsony kategóriának.

A középkategóriás abroncsok is tökéletesnek bizonyulnak egyébként ezekre a régebbi autókra, hiszen azok már itt-ott néhány teljesítményben kiemelkednek, tehát lehet úgy kiválasztani a 205/55 R16 téli gumi mintát, hogy az valamilyen számunkra fontos tulajdonságban erős legyen. A Nexen Winguard Snowg WH2 és a BF Goodrich G-Force Winter2 tökéletes példa erre, hiszen ennek az abroncsnak nagyon jó a tapadása, tehát sokkal nagyobb biztonságot nyújt a járműnek, mint a többi, hasonló gumi. Ilyen még az Imperial Snowdragon2, amely jó a nedves úton való féktáv tekintetében is, de kiváló az üzemanyag-hatékonysága is. Itt van még természetesen a Toyo S954 és a Hankook W452 minták is, amelyek már mindenben jobbnak számítanak mint elődeik.


Az újabb típusú autókra 205/55 R16 téli gumi minta

205/55 R16 téli gumiAz újabb autókra főleg a prémium kategória jellemző a 205/55 R16 téli gumi méretben, hiszen ezeknek már sokkal komolyabb teljesítményre van szükségük, amelyet hosszú távon csak a minőséges gumi képes megadni. A Nokian WR D4 például a legjobb guminak számít a nedves úton való féktávot tesztelve, hiszen „A” jelölést érdemelt ki a teszteken, amelyet nagyon kevés abroncs mondhat el magáról. De nagyon jó abroncs a Dunlop SPWinterSport5, a Michelin Alpin A5, a Pirelli Snowcontrol3 és természetesen a Continental TS850 és TS860 is.

Ezek nagyjából mind „A” és „B” jelöléssel lépnek a közönség elé a tapadást tekintve, és ezek előnye, hogy elég komoly üzemanyag-hatékonyság is elérhető velük. A hosszú élettartam és a csendes futás is pozitív érvként szól az említett 205/60 R16 téli gumi minták mellett, és nagy előnyük, hogy ezek ismert gyárakból származnak, amelynek az emberek egyszerűen nagyobb bizalmat adnak.