Süti beállítások

Növényi alapanyagú autógumik fejlesztésének kutatása

2024/01/30
Iparági hírek
A pitypangból fakadó tejnedv szinte egyezik a trópusi országokban ...

A pitypangból fakadó tejnedv szinte egyezik a trópusi országokban élő kaucsukfából kivonható váladékkal. Ez azt is jelentheti, hogy a pitypang a természetes kaucsuknak az egyik fő nyersanyagforrása is lehet.


Felkeltette a gumiipar érdeklődését a gyermekláncfű.


Az eredményekre a Continental is felfigyelt, és a Münsteri egyetem Frauenhofer Intézet kutatóival együttműködve azon dolgoznak, hogy ez  mihamarabb piaci termékké váljon.
Ezzel a gyomnövénynek számító pitypang óriási problémát oldhat meg. A mostani autógumi alapanyagok DK-Ázsiából, a gumifa ültetvényekről származnak, innen kell eljuttatni a távoli gumi feldolgozókhoz. Nagyobb a kereslet, és a gumifák növekedését gombás fertőzések veszélyeztetik. Emiatt a természetes kaucsuk ára az utóbbi tíz évben megduplázódott.

dr. Dirk Prüfer megerősítette, hogy az eredmények egyértelműen azt mutatják, hogy az orosz gyermekláncfűből kiváló minőségű természetes gumi készíthető. Tulajdonságai egyeznek, sőt, pl. eltarthatósági mutatói jobbak, mint a gumifából nyert anyagoké. A jelenleg nem művelt területeken is termeszthető a pitypang. A gumifaültetvények kb. 5-7 év után adnak nyersanyagot, ezzel szemben a pitypang már abban az évben betakarítható, így a kereslet változásait jobban lehet követni.

A fejlesztésben egymást támogató Continental és a Frauenhofer Intézet munkatársai öt éven belül szeretnék a pitypang alapú gumiabroncsok gyártásának elkezdését. Hasonló kutatás az USA-ban, Japánban, és Európa több országaiban is folyik. A mostani állás szerint megfelelő faj kinemesítésével, ugyanannyi természetes kaucsuk előállítására lehet elég 1Ha pitypang, mint ugyanekkora területű kaucsukfa ültetvény.

 Az eredeti  cikk megtalálható itt
http://www.muszaki-magazin.hu/cikk/autogumi_pitypangbol