Süti beállítások

Mikor kell téli gumira váltani?

2024/01/30
Hasznos információk
A meleg nyári hónapok után gyakran kerül szóba a...


A meleg nyári hónapok után gyakran kerül szóba a gépjármű télre történő felkészítése. Ilyenkor érdemes átnézetni az autó egyes rendszereit, valamint a téli gumi időben történő felszereléséről is gondoskodni kell. A kezdő és talán még a tapasztalt autósok körében is gyakran felmerülő kérdés, hogy mikor kell a téli gumit felrakni

A legtöbben ismerik a hét fokos szabályt, de ez még korántsem jelenti azt, hogy kizárólag a hőmérő higanyszála alapján döntsünk a kérdésben. Mire gondolunk pontosan? Előfordulhat, hogy csak kora reggel és este van az autó használatban, s ilyenkor bizony már hidegebb van, mint a nappalokon. Nem mindegy az sem, hogy milyen környéken kerül az autó használatra, ugyanis a hegyvidék hőmérséklet szempontjából hűvösebbnek bizonyul, s korábban aktuálissá válhat a gumicsere.
 

Mikor kell a téli gumit felrakni?

 
Amint beköszönt az ősz, gyakran hallani a szakemberektől, hogy a hőmérséklet hét fok alá süllyedésekor már érdemes a téli abroncsot használni. Természetesen az első hideg reggelen még nem kell cserélni, ugyanis a hőmérséklet ingadozása ősszel nem ritka.

Amint azonban tartósan hét fok alá kúszik a hőmérő higanyszála, akkor már nélkülözhetetlen a gumicsere. Fontos tudni, hogy már csak azért sem célszerű ezt korábban megtenni, mert a nappali meleg aszfalton bizony igen gyorsan elkezd kopni a téli gumi. További hátrány, hogy melegben nagyobb a menetzaja, sőt, a fogyasztás terén is plusz kiadásokra lehet számítani.

Célszerű az időjárás előrejelzést figyelni, és amint várhatóan tényleg csökken a hőmérséklet, akkor még időben felkereshetjük a szervizt. S hogy mikor kell a téli gumit felrakni? Szeptemberben még biztosan nem lesz rá szükség, de a novemberi fagyok és ködös reggelek alkalmával már nem érdemes téli gumi nélkül útnak indulni.
 

Miben más a téli változat, mint a nyári?

 
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az időjárásnak és persze a hónapnak megfelelően megválasztott autógumival már nagyon sokat lehet tenni a biztonságos közlekedés érdekében. A téli gumi mind anyagösszetételét, mint felületi kialakítását illetően eltérő jellemzőkkel bír, mint a nyári változat. A magasabb szilika tartalom gondoskodik arról, hogy a gumi ne váljon merevvé a hidegben és biztosítani tudja a megfelelő úttartást. Az optimális teljesítmény azonban nem csak a választott autógumi márkán múlik, hanem azon is, milyen profilmélységgel rendelkezik a felszerelt gumi.

Miben más a téli változat, mint a nyári?

A téli verzió esetében már a kritikus 4 mm felé közeledve célszerű lecserélni a korábban használt szettet, ez ugyanis már nem teszi lehetővé a biztonságos közlekedést. Nem csak a féktávolság nőhet meg jelentősen, de a menetstabilitás, az autó kanyarban történő viselkedése is kárát láthatják a kopott gumiknak. Ha nehezen igazodik el a különféle márkák előnyeit és hátrányait illetően, akkor érdemes az aktuális autógumi teszteket olvasgatni, melyek pontos és hiteles információkkal rendelkeznek az egyes gyártók téli gumi fajtáit illetően.
 

Téli közlekedés zökkenőmentesen

 
A téli hónapokban fokozott figyelmet érdemes fordítani a gépjármű állapotára, hiszen a latyak, a hó, a felsózott utak és persze a mínuszok igencsak próbára tehetik az autó állapotát. A biztonságos közlekedés érdekében érdemes tisztában lenni azzal, hogy mikor kell a téli gumit felrakni, de természetesen egyéb területek is körültekintést igényelnek.

Az alváz rendszeres mosásával megelőzhető az idő előtti rozsdásodás. A fagyálló ablaklemosó éppen úgy nélkülözhetetlen, mint a jégoldó spray, vagy a jégkaparó, mely utóbbiak a reggeli indulásnál bizony jó szolgálatot tesznek. A gépjármű állapotára való odafigyelés legalább olyan lényeges, mint az időjárásnak megfelelő gumik használata. Ezek a vezetői tapasztalattal együtt járulnak hozzá ahhoz, hogy minden nap biztonságban megérkezhessen az úti célhoz.