Süti beállítások

Melyek a legjobb 205/55 R16 téli gumi minták?

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Szinte lehetetlen vállalkozás felsorolni azt a rengeteg autótípust, a...
Szinte lehetetlen vállalkozás felsorolni azt a rengeteg autótípust, amelyre illik a 205/55 R16 téli gumi méret, de ha mondjuk Önnek egy BMW 3-as, egy Citroën C4-es, egy Ford Focus, egy Opel Astra vagy egy Peugeot 308 pihen a garázsban, akkor már bátran keresgélhet a 205/55 R16 téli gumi mintázatai közül. A 16”-os méret egyébként főleg a nagyobb testű városi gépkocsik gyári szerelt mérete, de ez talán látszik abból, hogy milyen autók kerültek itt hirtelen felsorolásra. Megtalálható ebben a méretben az olcsóbb és a drágább, a kevésbé és a nagyon jó minőségű abroncs is. A teszteken elsősorban a H indexes kocsikat néztük meg, hiszen az a legelterjedtebb.

Ezt felejtse el a 205/55 R16 téli gumi méretben

A teszteken mindig kiderül, hogy vannak azért olyan abroncsok, amelyeket nem ajánlanak a szakemberek. Mivel a téli gumiknál vizsgálják többféle úton a tapadást, a fogyasztást és a kopást is, így elég sok helyen el lehet bukni. Természetesen sokkal többet számít, hogy egy téli abroncs milyen teljesítményt nyújt a nedves úton, a havas és a jeges talajon, de meg kell hogy feleljen a száraz utaknak is, hiszen nincs egész télen csapadék, sőt, a téli gumit fagypont felett, egészen a tartós 7 C-ig tartani kell – ami már szinte tavasznak számít.

A legutolsó helyen a teszteredmények alapján a Syron Everest 1* végzett, amely nem jó eredményeket tudott felmutatni szinte semmiben. Az igaz, hogy elég lassan kopik ez az abroncs, de ezzel az egy jó tulajdonsággal nem sokra megyünk, ha a többiben gyengének minősült.
Sajnos az Uniroyal MS Plus 66 is eléggé a lista végére került, hiszen jól teljesített a vizes úton, de egy téli abroncsnál sokkal többet számít a havas felület, aminél azonban alul maradt a többieket tekintve.


Ami már sokkal jobbnak számít

A legtöbb téli gumira az jellemző, hogy zajosak, tehát ebben a tekintetben nem nagyon szokták figyelembe venni a mért értékeket. Akkor azonban, amikor egy gumi nagyon csendesnek bizonyul, akkor már nyilván előrébb kerül a ranglétrán. Így van ez a 205/55 R16 téli gumi minták között is, ahol a középkategóriás Semperit Speed-Grip 2-re figyeltek fel, hogy kiválóan teljesít a zajszintet tekintve.

A Semperit Speed-Grip 2 egyébként nem csak ebben jó, elég előnyös a vizes úton való tapadása, de sajnos a száraz és a jeges úton kissé gyengébb. A gyengeség a száraz úton való tapadásnál nem jelent akkora problémát egy téli guminál, viszont a jeges tapadás már igen – ettől függetlenül a középmezőny egyik mintázata ez.


A legajánlottabbak

205/55 R16 téli gumiTermészetesen az élmezőnyben itt is a prémium márkák vannak, mint minden méretet végigkövetve, de a 205/55 R16 téli gumi méretnél sokan is választják ezt. Vizes úton a Goodyear UG8 nyert, hiszen nagyon jó eredményt hozott a csapadékos úton való fékezéskor.

Igaz, hogy havon itt sem teljesít túl jól, de most ettől függetlenül megkapta az előkelő helyet a többi teszteredményt tekintve.


Egyébként ahogyan már megszokhattuk, ennél a méretnél is a Continental győzött a WinterContact TS 850-nel – sokszor érezteti ez az abroncs, hogy verhetetlen, hiszen nagyon jók az eredményei mind a nedves, mind a száraz úton, és minden téli időjárási körülmény között kiválóan teljesít. Érdemes azonban megemlíteni még a Michelin Alpin A4 205/55 R16 téli gumi mintát, amelyet szintén sokan dicsérnek, és a Dunlop SP Winter Sport 4D is nagyon pozitív kritikákat kapott.

Ezekben egyébként az a legjobb, hogy a biztonság mellett nagyon lassan kopnak, tehát rendkívül hosszú az élettartamuk, és a fogyasztásban is elérhető velük valamiféle üzemanyag-csökkentés. Az áruk tehát hamar visszatérül.