Süti beállítások

Életmentő tapadás a téligumi 195/60r15szett segítségével

2024/01/30
Hasznos információk
Az életmentő tapadás nem csak a téli útviszonyok között fo...
Az életmentő tapadás nem csak a téli útviszonyok között fontos, hanem mindig, így a téligumi 195/60r15 szett is mindig időben legyen felszerelve. Mindig figyeljünk oda az útburkolatra. Sokan a téli vezetéstől tartanak leginkább, de azért nyáron sem árt az óvatosság.

Mire számíthatunk a téligumi 195/60r15 szett használata közben

Autóbalesetek nem csak a téli időszakban történnek, de azt el kell ismernünk, hogy mégis ez az időszak az, amely több balesetet eredményez. Kisodródások akár nyáron is megtörténhetnek. Mivel esőzésre bármikor számíthatunk így az év összes napja veszélyes lehet. Esőzések alkalmával nagyon sokszor az esővíz magával hozza az út széléről a homokot, a kavicsot. Amikor elkezd esni az eső, minden esetben nyálkás felületet képez az utakon.

Ez bizony csúszik. Ősszel, amikor a fák ledobják lombjukat és az utakat falevél borítja, szintén számolnunk kell a megcsúszással. Sok kellemetlen pillanattól kímélhetjük meg magunkat, ha ezeken a szakaszokon óvatosabban vezetünk, még akkor is, ha a téligumi 195/60r15 szett fel van már szerelve az autónkra. Városban sokszor az is előfordulhat, hogy a kockakő kimozdul, vagy az aszfalt megkopik, ilyenkor megint más tapadással érdemes számolnunk. Mivel most jó pár tippet adtunk, talán látni lehet, hogy örök igazság az, hogy mindig az útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg sebességünket. A burkolatváltás is bátran ide sorolható, amikor egy jobb burkolatról egy gyengébb burkolatra hajtunk át.

Az egyik felület jobban fog tapadni, mint a másik, ez teljesen bizonyos. A Forma1-es versenyeken is jól lehet látni, hogy egy-egy esős óra mennyi balesetet rejthet magában. A gumik tapadása teljesen más lesz. Nemritkán még ki is pörögnek az autók a versenyek alatt. Amikor mi a közutakon közlekedünk senki sem fog figyelmeztetni arra, hogy a következő útszakaszon esetleg egy kicsit több víz gyűlt össze. Nekünk kell odafigyelnünk erre. Ha érezzük, hogy egy teljesen más burkolatra érünk, azonnal vegyük el a lábunkat a gázpedálról. Örök igazság az is, hogy inkább érjünk célba lassabban, de érjünk célba.

A nagyobb mennyiségű víz azon kívül, hogy tapadásváltozást okoz, más veszélyt is rejt magában.  Nyomvályúban álló víz, vízátfolyás, ez mind várhat még ránk. Minden guminak, még a téligumi 195/60r15 szettnek is jó a tapadása és képes a vizet kiszorítani, de nem minden esetben. Ezt nevezzük aquaplanning-nak, azaz felúszik a vízen a gumi. A nem megfelelő guminyomás is hatalmas szerepet kap ilyenkor, ezért is érdemes mindig ellenőrizni a guminyomást, akár minden elindulás előtt.

A tapadás minden esetben képes hátrányosan befolyásolni az autó mozgását. Külföldön már tesznek ez ellen és próbálják segíteni az autósokat, hogy a veszélyes helyeken úgy festik be a burkolatokat, hogy rá lehessen készülni a változásra és ne meglepetésként érjen mindenkit. Ha más a felület tapadása, akkor egy színt visznek az útburkolatra. Magyarországon már használják ezeket a jelöléseket, de leginkább csak gyalogátkelőhelyeknél és kereszteződéseknél.


Fordítsunk nagyobb figyelmet a gumikra

téligumi 195/60r15A tapadás elsődleges meghatározója a gumiabroncs. A téligumi 195/60r15 szett jelenti a kapcsolatot az autónk és a talaj között. Lehet akármilyen drága autónk, ha nem megfelelő a gumi. Ha elöregedett a gumi, akkor azonnali csere szükséges. Szintén a Forma1-es versenyeket hoznánk fel példaként.

Amikor kopnak a gumik sokkal lassabbak a versenyautók is és gyakoribbak a balesetek és a kicsúszások. Ezt fogjuk tapasztalni a közlekedésben is. ha felszereltük az új abroncsokat, akkor azonnal állítsuk be a megfelelő guminyomást is. Ezt a legtöbb műhelybe el is végzik nekünk. A megfelelő értéket az autógyártók adják meg, általában az ajtó szélére ragasztott matricákból tudhatjuk meg. Mindig hideg abroncson ellenőrizzük a nyomást. Két hetente érdemes később ezt ellenőrizni, illetve hosszabb utazások előtt minden alkalommal ajánlott.

A profilmélység a következő, ami nagyban befolyásolhatja a tapadást. Az abroncs gyárakból általában 8-9 mm mélységű profillal jönnek ki az abroncsok. A hatóságilag megengedett legkisebb mérték 1,6 mm, bár ezt nem érdemes megvárni. Nyári gumiknál 3 mm, téli gumiknál már 4 mm-nél érdemes a csere. Még egy fontos tényező van, ami a tapadást befolyásolhatja, ez pedig nem más, mint a gumi kora.

A gumi anyagából kifolyólag hajlamos az öregedésre, ilyenkor elveszíti rugalmasságát és rosszabb lesz a tapadása is. Helytelen tárolás, UV sugárzás, vegyszerek mind befolyásolják a minőséget. A DOT szám mutatja meg az abroncson a gyártás évét. A téligumi 195/60r15 szett esetében különösen fontos, hogy a szerkezeti rugalmasság megmaradjon, és jó tapadást biztosítson, ezért erre kifejezetten ajánlott odafigyelni.