Süti beállítások

Egyre többen döntenek a téli gumi mellett

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Mivel Magyarországon nincs törvé...
Mivel Magyarországon nincs törvényileg előírva az, hogy a téli időszakban kötelező az autón a téli gumi – ellentétben ugyebár például a szomszédos Ausztriával – éppen ezért nagyon sok autós egyáltalán nem cseréli le abroncsait a leghidegebb időszakban.
Sokan csak akkor cserélnek téli gumira, ha leesett a hó. Szerencsére azonban az utóbbi években pozitív irányú tendencia mutatkozott ezen a téren, így Tokaji Vilmos, a Continental hazai részlegének értékesítési vezetője egy interjúban elmondta, hogy rögtönzött kutatásaikból, illetve éves visszajelzéseikből úgy látja, hogy az elmúlt évek során alapos növekedést tapasztaltak a téli gumiabroncsok eladásának tekintetében.

Mindez nem annak köszönhető, hogy több autó került volna forgalomba – a gazdasági recesszió miatt inkább ez a szám csökkenő tendenciát mutatott –, sokkal inkább annak, hogy a sofőrök már nagyon fontosnak tartják a biztonságot, és belátják, hogy a hideg időszakban csak és kizárólag akkor közlekedhetünk biztonságosan, ha téli gumit szereltünk autónkra.
 
A hazai gyártók és forgalmazók többsége a jövőben ráadásul továbbra is növekedésben reménykedik, és bár minden szezont meghatároz, hogy éppen mennyire enyhe a tél, és mennyi a hóban lehullott csapadék mértéke, ellenben a növekedés így is borítékolható. Az autósokra nagy általánosságban az jellemző, hogy minden évben és minden egyes szezonban – főleg télen – megvárják az utolsó pillanatokat, ezáltal az első hó lehullását, és csak akkor vásárolnak téli gumit, illetve szereltetik fel már meglévő abroncsaikat.

Ez azonban egy jellemzően negatív hozzáállás, hiszen a téli gumik nem csak hóban, hanem már hideg időben is kifejtik áldásos hatásukat, ezáltal amennyiben tartósan 7 Celsius fok alá esik a hőmérséklet, sem a nyári gumik, sem a négy évszakos abroncsok nem képesek biztonságos tapadást biztosítani gépjárművünk számára.

Szerencsére aki szeretne téli gumit tetetni autójára, az idén és az elkövetkezendő években is nagyon széles palettából válogathat magának, és attól sem kell tartani, hogy esetleges hiány fordul elő a kereskedőknél a téli abroncsokból. Mint ismert, amikor Olaszország és Románia, avagy két hatalmas piac egyszerre tette kötelezővé a téli gumik használatát, a gyártók jellemzően olyan országokból vonták ki tartalékaikat, mint például Magyarország, ahol a téli abroncs használata még nem kötelező.
 
Azoknak a vásárlóknak, akik szeretnének a jövőben saját gépjárművükre is téli gumit vásárolni, feltétlenül érdemes nyomon követniük az egyes tesztek eredményeit, hiszen minden évben, rendszerint a szezon kezdetén a népszerűbb autós magazinok megrendezik saját, független tesztjeiket, amelyek során az éppen aktuális és egyben korszerű téli gumik kerülnek megmérettetésre.

Fontos, hogy a téli gumi megvásárlásakor ne feltétlenül az ár döntsön, a választáshoz inkább vegyük figyelembe a teljesítményt is, mert nem csak autónk épsége, hanem saját és családunk testi épsége múlik azon, hogy megfelelő abroncsot válasszunk magunknak a téli szezonra.