Süti beállítások

Dunlop téli gumik – versenytechnológia a családi kocsikon

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Képzeljünk el egy téli gumit, ami képes ellenállni az úgy...
Képzeljünk el egy téli gumit, ami képes ellenállni az úgynevezett felúszásnak, ráadásul speciális lamelláinak köszönhetően kiváló tapadást biztosít száraz és nedves téli körülmények közepette is. A Dunlop téli gumiabroncsai ilyenek.

A Dunlop elsősorban a téli abroncsainak köszönheti azt a megítélést, ami ma övezi a gyártó termékeit. Először a nagy teljesítményű járművek számára gyártott termékekkel vívta ki a szakma elismerését, de ma már a legkülönfélébb járművekre képes kiemelkedő minőségű abroncsokat gyártani. Az abroncsok tökéletesen alkalmasak a hétköznapi és a sportos vezetés kiszolgálására is.

 

A Dunlop sikertörténete

A Dunlop sikertörténete a ma is divatos téli gumi tesztek közismertté válásával kezdődött. A Dunlop SP Winter Sport névre keresztelt abroncs azzal vonta fel magára a figyelmet, hogy vonóerő tekintetében messze maga mögé utasította a legtöbb konkurensét. Emellett képes volt kiváló irányíthatósági mutatókat produkálni. E kettő tulajdonságának köszönhetően nagyon nagy mértékben megnőtt a gyártó iránti bizalom, amiből azóta is profitálni tud. Mivel a Dunlop termékei híresek a kiegyensúlyozottságukról és a megbízható minőségükről, ezért a gyártónak sikerült komoly bázist építenie márkahű vásárlókból.
 

Kiváló fékezési tulajdonságok

A hétköznapi felhasználók számára elsődlegesen két tulajdonság mondható elsődlegesnek; ezek a tapadásként említett tulajdonság, valamint a fékezési teljesítmény. E két tulajdonság mellett tulajdonképpen minden más eltörpül, hiszen a családunk és a saját biztonságunknál fontosabbat aligha tudunk elképzelni.
A Dunlop téli abroncsai épp ezen a területen nyújtanak kimagasló teljesítményt. A tapadás nem csak kielégítő, hanem kiváló a vizes téli felületeken is. Ahol esetleg más gyártók termékeinek teljesítménye megbicsaklik, ott a Dunlop képes olyan szintű teljesítményt nyújtani, ami a legjobbak közé sorolja ezeket az abroncsokat.
 

Másodlagos tulajdonságokban is erős

Ha egy téli abroncs minőségéről vagy tulajdonságairól beszélünk, minden esetben a biztonságot meghatározó tapadás és fékezési képesség kerül szóba. Természetesen ezek az elsődleges tulajdonságok, de ha teljes képet szeretnénk kapni egy abroncs valódi minőségéről, akkor olyan másodlagos tulajdonságokat is meg kell vizsgálni, mint a gördülési ellenállás vagy komfortként emlegetett menettulajdonság.
A nagy elismerésnek örvendő német Auto Motor und Sport gumi tesztjén a Dunlop SP Winter Sport 3D értékelésében kiemelkedően alacsony gördülési ellenállás és magas komfort szerepel. Ezzel egyértelművé válik, hogy a Dunlop által használt technológiák nem kizárólag a tapadás és a biztonság, hanem a komfort és a vezethetőség terén is kimagasló eredményeket képesek produkálni.
 

A Dunlop téligumi technológia háttere

A Dunlop elsőként fejlesztette tökélyre az úgynevezett 3D rendszerét. A központi felületen elhelyezett húzó és fékező lamellák önmagukban rengeteget tesznek azért, hogy ezek az abroncsok kimagasló fékezési tulajdonságokkal rendelkezzenek. Emellett az átmeneti blokk amplitúdó lamellái kimagasló hosszirányú stabilitást tesznek lehetővé. Ezek a lamellák együttesen nem csak a csapadékkal borított úttesteken, hanem a hideg és száraz útviszonyok közepette is kiváló tapadást biztosítanak.
A tapadás és a menetbiztonság növelésében jelentős szerepet vállal az abroncs menetirányos kialakítása. Ez a fajta speciális tervezés teszi lehetővé a turbulenciamentes vízelvezetést. Ezek a tulajdonságok a továbbfejlesztett szilikátban gazdag keverékkel kiegészülve valódi csúcskategóriás téli abroncsokat eredményeznek.