Süti beállítások

Bridgestone Turanza T001: még tartja magát

2024/01/30
Gumiabroncs hírek
Korábban egy-egy autógumi szavatoss&...
Korábban egy-egy autógumi szavatossága sokkal tovább tartott, mint ma. A piac felgyorsult, egyre-másra jelennek meg az új fejlesztések. A Bridgestone Turanza T001 is pontosan ezzel a problémával küzd. Hiába nagyon jó, ha a többiek meg még jobbak.
A Bridgestone a világ legnagyobb forgalmát lebonyolító gumigyára, a japánok pedig nem a legidősebbek a piacon. Olyan óriásokat előznek meg, amelyeknek némelyike már a 19. században is folytatta a tevékenységét. A Bridgestone nem egészen 85 éves múltra tekint vissza, de az Isibasi Sódzsiró által alapított vállalat olyan ismert gumigyártókat utasít maga mögé, mint a francia Michelin, a német Continental vagy az olasz Pirelli.

Ehhez az eredményhez több tízezer alkalmazott teszi hozzá nap mint nap a maga részét, valamint a japánok tökéletesen ráéreznek a piaci igényekre is. Ezért a Bridgestone nevével fémjelzett abroncsok ismertek, és közkedveltek az emberek körében. A japánok Európa mellett a tengerentúli országokat is ellátják gumiabroncsokkal, így kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a világ összeg létező szegletében jelen vannak.

A Bridgestone Turanza T001 jött, látott, és nagy sikert aratott

A Bridgestone Turanza T001 megjelenésekor kerekestül forgatta fel az autógumik piacát. A Bridgestone üdvöskéje folyamatosan ott loholt a legjobbak nyakában, olykor meg is előzve őket. Aztán eltelt néhány év, és a gumikeverék veszített a csillogásából. Persze nem azért, mert egy rossz nyári gumi keverékről beszélünk. Csak a piac gyorsult fel, és a folyamatosan érkező frissebb, ütősebb modellek szépen lassan a háttérbe szorították. Ettől függetlenül ma is nagyon sokan keresik ezt a modellt. Azok, akiknek már volt szerencséjük a Bridgestone konstrukciójához, sokszor egyenesen ragaszkodnak a Turanza T001-hez.

Az Auto Express tesztjein felemás eredmény született

A britek autógumi tesztjén is megfigyelhető a fenti tendencia. Az Auto Express többször is „foglalkozott” a hasábjain a gumikeverékkel, és évről-évre egyre lejjebb sorolta. Pár éve még közvetlenül az élbolyba került, míg idén már csak egy utolsó és egy utolsóelőtti helyezést sikerült begyűjtenie.

Ennek oka egyértelműen a konstrukció korában keresendő. A garnitúra egyáltalán nem rossz, csak vannak már nála jobbak. A teszt alatt kiderült az is, hogy a gördülési ellenállásban, és ezáltal az üzemanyag felhasználásban a Turanza T001 továbbra is szinte verhetetlen. Valamint szélesebb vállblokkjainak, és csatornáinak köszönhetően szinte nem is ismeri a felúszás (aquaplaning) fogalmát.

Ugyanakkor mind szárazon, mind vízen sokkal több időre és térre van szüksége ahhoz, hogy megállásra kényszerítse az autót. Persze most csak a szűk értelembe vett „királykategóriáról” beszélünk. A Bridgestone Turanza T001 egy kicsivel is alacsonyabb szinten még így, több évesen is kiemelkedik a mezőnyből.
Főleg úgy, hogy sem a vizes, sem a záraz szakaszokon nincs gond a stabilitással, biztonságérzettel.

Az autógumik piacán kegyetlen harc zajlik, ez pedig folyamatos fejlesztésre ösztönzi a gyártókat. Ez az állapot pedig nekünk, végfelhasználóknak kedvez igazán. Mert nem csak árversenynek lehetünk ma már szemtanúi, hanem innováció területén is felvették a kesztyűt egymással szemben a gyártók.

A maga korában a Bridgestine Turanza T001 egyedülálló gumikeverék volt, ma már csak a „nagyon jó” plecsnit adnánk rá. Ám ezzel még mindig ott van abban a szűk, 10-20%-ban, amelyet szívesen ajánlanánk bárkinek, aki most készül autógumit vásárolni.