Süti beállítások

Amikor egy nyári gumi már túl kopott a használathoz

2024/01/30
Hasznos információk
Noha egy nyári gumi kapcsán sz&aacut...
Noha egy nyári gumi kapcsán számtalan problematikát figyelembe kell venni a használat során, a legáltalánosabb mégis a gumi kopása, hiszen ez határozza meg többek között autónk menettulajdonságát, teljesítményét, hovatovább azt is, hogy közlekedhet-e a forgalomban vagy sem. Az alábbiakban minden ezzel kapcsolatos tudni valót összegyűjtöttünk.

Amit a nyári gumi kopásáról tudni kell

Arról a hatósági szabályozásról bizonyára mindenki tud, hogy egy nyári gumi profilmélységének legalább 1,6 milliméteresnek kell lennie, máskülönben nem vehet részt a közúti forgalomban. Természetesen érdemes előbb lecserélni a gumit, és nem megvárni ezt a mélységet, mert a tapasztalatok szerint a 3 milliméternél kopottabb nyári gumik már nem tudják megfelelően ellátni feladatukat, és biztonságuk tekintetében is hagynak maguk után kívánnivalót.

A gumiabroncsokra általánosságban szerelnek is egy indikátort, ami 1,6 milliméterre van beállítva – a TWI rövidítéssel jelölik általában a gyártók –, és amennyiben ezek egyenlő szintre kerültek az abroncs felületével, a nyári gumit azonnal le kell cserélni, máskülönben nem csak kitesszük magunkat az extrém magas kockázatnak, hanem még a rendőrség is megbüntethet minket.
 
Többek között ezért is fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük abroncsaink profilmélységét – például egy ehhez illeszkedő mérőműszerrel –, amivel kapcsolatban fontos tudni, hogy az 1,6 milliméter csak a személyautókra vonatkozik, a teherautóknál ugyanis 3 milliméter az általános előírás.

A rutinos sofőrök és a szakemberek is egyetértenek ugyanakkor abban, hogy ezek a jogszabályban előírt mértékek nem fedik le minden esetben a gyakorlatot, lévén az előírt értékek rendkívül alacsonyak, ezáltal soha nem szabad a nyári gumikat ilyen mértékben elkoptatni.

Érdekesség ugyanakkor, hogy az abroncsiparban nem csak ezt sikerült rosszul meghatározniuk a szakembereknek, lévén egy kutatócsoport szerint az EU-ban kötelező gumicímke hatékonysága is megkérdőjelezhető.
 

Rosszak az EU-s gumicímkék?

Egy új nyári gumi vásárlásakor a legjobb, amire támaszkodhatunk az internetes tapasztalatok mellett, az nem más, mint a 2012-ben bevezetett EU-s gumicímke, ami sokak szerint kiváló alapot nyújt az összehasonlítás terén, illetve a megítélés tekintetében. Az Emission Analytics kutatói szerint  azonban ez a címke összességében nagyon rosszul rangsorolja az abroncsok értékeit, és állításukat saját maguk által elvégzett tesztekkel is igazolták, összevetve egymással a B és F kategóriába sorolt abroncsokat az üzemanyag-felhasználás szempontjából.

Amint a címke alapján ismert, ezek között a kategóriák között lényeges különbség határozható meg, de a gyakorlatban a kutatók szerint ez egyáltalán nem mérvadó.
 
A tesztek után az elemzők nagyon érdekes dolgokat tapasztaltak, lévén közepes sebesség mellett – ez 40-55 mérföld/órás átlag volt – az EU-s címke alapján F, tehát rossz osztályba sorolt gumiabroncsok a gördülési ellenállás és a fogyasztás tekintetében ugyanúgy teljesítettek, mint azok, amelyek B osztályba kerültek. A címkén is jegyzett különbség csak 70 mérföld/óra fölött kezdődött, de ezt a fontos információt az adott címkék nem tartalmazták.

A szakértők szerint tehát a címke túl felületes, és nem tartalmaz elegendő információt ahhoz, hogy az abroncsok vásárlói teljesen pontos összképet kaphassanak. A problémára korábban már a Bridgestone is felhívta a figyelmet, akik kijelentették, hogy csak a gördülési ellenállás, a nedves tapadás és a zajszint alapján nem lehet optimálisan megítélni egy nyári gumit, ahhoz ugyanis más pontos adatok is szükségesek.