Süti beállítások

6 db 215/55 R16 téli gumi minta elemzése

2024/01/30
Téli gumi tesztek
Lassan vége a nyárnak, és mi már a téli gumikkal foglalkozunk ...
Lassan vége a nyárnak, és mi már a téli gumikkal foglalkozunk – mondhatnák olvasóink, hogy nagyon előre siettünk, messze van még a téli gumicsere, de szerintünk nem lehet elég időben elkezdeni felkészülni, illetve ha éppen gumicsere előtt áll, akkor nagyon is időben kell elkezdenie gondolkodni, hogy a legmegfelelőbb abroncsot vásárolhassa meg. A 215/55 R16 téli gumi minták kínálata például akkora, hogy elég nehéz eldönteni, hogy melyiket is vegyük meg. Ebben vagyunk most mi a segítségre.

Általában a 215/55 R16 téli gumi mintáktól

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy mit is jelentenek pontosan a gumiméretek, hogy miért is kell akkora figyelmet fordítani arra, hogy mekkora abroncsot vásárolunk. Ennek oka legfőképpen a biztonság, és az, hogy a jármű úgy tudjon teljesíteni, ahogyan azt elvárnánk tőle.

Egy nagyon jó autó, egy nem megfelelő méretű gumival sokkal rosszabb teljesítményt nyújt, sőt, sok esetben veszélyessé is válhat. A 16”-os méretben találhatunk alacsony kategóriás, középkategóriás és prémium márkás mintákat is, aminek oka, hogy ezeket nagyon sokféle autótípus igényli. Mivel a 16”-os méret főleg a nagyobb testű városi gépkocsik gyári szerelt mérete, amelyből vannak régebbi típusúak és újabbak is, így tényleg nagyon nagy a választék egy-egy kategórián belül is.


215/55 R16 téli gumi minták elemzése

Az olcsóbb minták közül, amelyet főleg a régebbi típusú kocsikra ajánlanak a Taurus 501 215/55 R16 téli gumi mintát említenénk. Az abroncs jó ár/érték arányt tudhat magáénak, hiszen összevetve a teszteredményeket az mondható el róla, hogy egy megbízható abroncs, amely jól teljesít a téli utakon. A tapadás tekintetében nincs kiemelkedő teljesítménye, de egy régebbi autó számára teljesen megfelel a középkategóriás eredmény is. Hasonlóak mondhatóak el az üzemanyag-hatékonyság mérése után is, illetve zajszintben is egy átlagos termékről van szó.
215/55 R16 téli gumi
A Debica Frigo HP2 215/55 R16 téli gumi minta már kissé kiemelkedik a többi közül, hiszen ez az olcsó, alsó kategóriás mintázat meglepő dolgokat mutatott a teszteken. A nedves úton való fékezés mérésénél olyan eredményeket tudott felmutatni, hogy megkapta a „B” jelölést, amelyet még sok prémium márkás abroncs sem tud elérni.

A Debicához hasonlónak mondható a Nexen Winguard Snowg WH2 is, amely szintén „B” jelöléses a tapadást tekintve. A szabadidős autók számára fejlesztették ezt a mintát, amely rendkívüli biztonságot nyújt a városi utakon. A Nexen a folyamatos fejlesztéseket tartja szem előtt, így egyre jobb abroncsokkal jelentkezik, ilyen most ez a téli gumi is, amelyet megtalálhatunk a 215/55 R16 téli gumi méretben.

A középkategóriából a Kleber Krisalp HP2 nyújt nagyon jó teljesítményt, mivel az abroncs vízelvezetése kiváló. A mély barázdák és a kapaszkodóélek professzionális kialakításra utalnak, hiszen ennek az összeállításnak, az összehangolt munkának köszönhető, hogy a gumi ilyen stabilitást tud adni a kocsinak.

A prémium minták közül mindig jó eredményt mutat a Continental, természetesen a Continental TS830P MO, mint a Mercedes gyári szerelt mintája is kiválónak mondható. Ez a minta is a szinte tökéletes fékhatásáról ismert, amely a speciális kialakításnak köszönhető. Ezt segítik még a sűrűn elhelyezett kapaszkodóélek, a lamellák megnőtt száma és a blokkok kivételes teljesítmény. Ezt a 215/55 R16 téli gumi mintát azért is szeretik még sokan, mert egyenletes a kopása, tehát elég hosszú életen át tud jól működni, és nagyobb teljesítmény mellett sem lehet gyorsabb kopást észlelni. A Continental minden új abroncsával tud valami meglepetést hozni, a tökéletesség nem maradt el a TS830P-nél sem.