Süti beállítások

5 jó tanács gépkocsink tavaszi felkészítéséhez

2024/01/30
Hasznos információk
Tavasz közeledtével nem csak a ház körül, és a kertben &eacut...
Tavasz közeledtével nem csak a ház körül, és a kertben érdemes a melegebb időre felkészülnünk, az autónk is felkészítése is fontos teendő, egyrészt át kell vizsgálnunk, mennyire vette igénybe az autót a téli időszak, másrészt ilyenkor legjobb egy nagytakarítást végezni, valamint a téli gumikat is ideje lesz lecserélni.

Fontos teendők 5 pontban felsorolva

 
Első lépésként a tavaszi nagytakarítás elvégzése a legkézenfekvőbb, a téli csapadékos és meglehetősen koszos időjárás nagymértékben igénybe veszi mind a karosszériát, mind az alvázat és a kerékjáratokat is. Az alapos tisztítás után könnyebben megtalálhatók az esetleges hibák, korrózió nyomok, és a probléma orvoslása is elvégezhető.
 
Ideje ellenőrizni és feltölteni a különböző létfontosságú folyadékokat is. Rendkívül fontos a időszak után a folyadékszintek ellenőrzése, kezdve a motor olaj szinttel, a fékfolyadék szinttel és ideje lecserélni a téli ablakmosó folyadékot is. A tél erősen fogyasztja és igénybe veszi ezeket a folyadékokat, az ellenőrzés helyes végrehajtásához érdemes az autó kézikönyvét segítségül hívni.
 
Az tél talán az ablaktörlő lapátokat viseli meg a legjobban, ezért fontos azok állapotának felmérése is, soha ne vegyük félvállról az autóból való kilátás minőségét, alapvetően fontos a saját közlekedésünk és mások biztonsága felől is. A téli nagy mennyiségű kosz és sár felhordásával a szélvédőre akár egy idény alatt tönkreteheti az ablaktörlő lapátokat, ha csíkozást érzékelünk, cseréljük le őket. Egyébként érdemes évente lecserélni, ha lehet végezzük ezt tavasszal.
 
Az akkumulátor ellenőrzése sem okozhat különösebb gondot, mindössze a kupakot kell lecsavarnunk, jó esetben a folyadékszint eléri a lemezeket, ha ez nem áll fenn, akkor desztillált vízzel kell az utántöltést elvégezni. A rátöltés során vigyázzunk, hogy az akkumulátorból még véletlenül se fröccsenjen kis a desztillált víz és a sav keveréke, mert a fényezést is tönkreteheti. Természeten ma már vannak olyan akkumulátorok is, amelyek teljesen zártak és beavatkozásra nincs szükség.


 És nem utolsó sorban végezzük el, végeztessük el a téli gumik lecserélését a nyáriakra, és feltétlenül ellenőrizzük le a guminyomást is. A mai napig sokan a legkisebb figyelmet sem fordítják erre a fontos momentumra, pedig a az autó egyetlen kapcsolata az úttal a gumiabroncs, és akár alacsony akár magasabb a guminyomás a megengedettnél, a nemcsak a  közlekedés biztonságára veszélyes, de a futó alkatrészeire is, és a fogyasztást is növelheti alacsony nyomás esetén.