Süti beállítások

2017-től vásárolhatóak meg az új okos abroncsok!

2024/01/30
Iparági hírek
A hihetetlen gyors ...
A hihetetlen gyors technikai fejlődésnek köszönhetően immáron nem csupán okos telefonok és okos órák könnyíthetik meg az életünket, hanem nemsokára beszerezhetőek lesznek az úgynevezett okos abroncsok is. 

De mi is pontosan ez az okos abroncs?


Miben nyújt majd óriási segítséget a vezetők számára az utakon? Lássuk, mit is jelent a gumiabroncsok új generációja! Napjainkban igen szigorú törvényi szabályozás van érvényben azzal kapcsolatban, hogy egy autó gumiabroncsai minimálisan mekkora profilmélységgel rendelkezhetnek. Amennyiben a profilmélység nem éri el a minimális határt, úgy azt kockáztatja meg az autó vezetője, hogy súlyos baleset áldozatává, illetve annak okozójává válhat, hiszen az autó gumiabroncsai ebben az esetben nem elég biztonságosak. Ilyen gumiabroncsokkal közlekedni életveszélyes, ezért azok nem szerelhetőek fel egyetlen gépjárműre sem. A gumiabroncsok optimális profilmélységének betartása nagyon fontos annak érdekében, hogy a közlekedés biztonságos lehessen. A megfelelő bordamélység segítségével a tapadás tökéletes lehet, így fékezés közben azt az eredményt nyújtják a gumiabroncsok, ami elvárható tőlük. Ellenkező esetben a tapadás mértéke nem megfelelő, így a fékezés eredménye sem lesz olyan, mint az elvárható lenne. Fontos tehát, hogy a gumik profilmélységét rendszeresen ellenőrizzük, hiszen sohasem lehet azt tudni, hogy mikor is válik balesetveszélyessé egy gumiabroncs. Az okos abroncs azonban, véget vethet a figyelmetlenségből bekövetkezett baleseteknek, hiszen ez a legújabb generációs technológia lehetővé teszi azt, hogy az abroncs folyamatosan ellenőrizze a saját profilmélységét. A kerekek felfújása közben, elektronikus úton kijelzi az abroncs azt, hogy a bordák mélysége megfelelő-e, avagy elérkezett-e a csere ideje.
 

Mikortól vezetik be az okos abroncsokat?



Az okos abroncsok bevezetésének ideje megközelítőleg a 2017-es esztendőre tehető. Korábban már számtalan próbálkozás volt arra, hogy az okos abroncsot létrehozzák, ám ez idáig nem sok sikerrel jártak a kutatók. Mára azonban olyan technikai eszközök állnak rendelkezésükre, amelyekkel végre valóban meg lehet alkotni az okos abroncsokat. Az okos abroncs előre láthatóan még az olyan apróbb kopásokat is észre tudja majd venni, amelyek szemmel még egyáltalán nem észlelhetőek. A kerekekbe egy érzékelő lesz beépítve, amelynek adatait egy fedélzeti számítógép ellenőriz rendszeresen. Ezekbe a fedélzeti számítógépekbe be lesznek táplálva a gumiabroncs gyártói által megadott alapadatok, így ha a kerekek érzékelői által küldött értékek nagyban eltérnek a gyártó által megadott adatoktól, az azt jelzi majd, hogy a gumiabroncs kopottá vált és „megérett” a cserére.
 

Sőt, ez még nem minden! Figyelmezteti majd a szervizt is 


Az okos abroncs  nem csak a vezetőt figyelmezteti majd arról, hogy elérkezett a kopott gumiabroncs cseréje, hanem az autószervizt is, így az autó tulajdonosának sokkal könnyebb dolga lesz, hiszen az okos abroncs még egy terhet levesz a tulajdonosa válláról. A Continental gumiabroncsok közül már létezik olyan típus, amely nyomásérzékelővel van felszerelve. Ezeket a nyomásérzékelőket a 2014-es év novemberétől már minden új készítésű gépjárműbe kötelezően bele kell majd szerelni. A nyomásérzékelővel ellátott gumiabroncsok nagyban hozzájárulnak a fogyasztás csökkentéséhez, valamint vannak, akik úgy vélik, hogy eme gumiabroncsok használatával nagyban csökkenteni lehet majd az autók általi káros anyag kibocsátását is. A jövőben piacra dobott okos gumiabroncsok mindezen pozitív tulajdonságok mellett a nyomást is érzékelni tudja majd fújás közben, tehát miden szempontból egy új, modern technológiával bíró abroncsot birtokolhatnak majd az autótulajdonosok a 2017-es esztendőtől.